Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Atalay Mısır'da konuştu

19 Mart 2012 Pazartesi günü yayınlandı Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Arap-Türk Sosyal Bilimler Kongresinin açılış konuşmasını yaptı

Atalay, Kahire Üniversitesi'nin ana konferans salonunda ikincisi düzenlenen kongredeki konuşmasında, Arap dünyasının bugün büyük değişiklikler yaptığını belirterek, Türkiye ile Arap dünyası arasında son 100 yılda yaşanan mesafeli duruşun yerini bütünleşmeye ve kaynaşmaya bıraktığını söyledi.

Mısır'daki devrimden sonra demokratik taleplerin ve Mısır halkının bu yöndeki iradesinin Mısır'ın geleceği konusunda kendilerini umutlandırdığını ifade eden Atalay, Mısır'a her zaman olduğu gibi desteğin süreceğini anlattı.

Mısır'da geçiş döneminin bir an önce son bulması gerektiğini, geçiş dönemlerinin ülkeler için sıkıntılı süreçler olduğunu kaydeden Atalay, Arap dünyasındaki köklü değişimin demokrasi ve sivil yönetim isteğinden kaynaklandığını, bunun Türk ve Arap sosyal bilimcileri tarafından karşılıklı olarak daha fazla ele alınması gerektiğini belirtti.

Atalay, AK Parti iktidarı döneminde Arap dünyasıyla bütünleşmeye önem verildiğini, hükümetin bu kaynaşmaya odaklandığının altını çizerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır ziyaretinin Türkiye-Mısır ilişkileri açısından önem taşıdığını söyledi.

Arap dünyasındaki değişimin ve demokrasi taleplerinin Batı dünyası tarafından aslında beklenilmeyen bir süreç olduğuna işaret eden Atalay, Arap dünyasının gelecekte halk iradesine sahip bir yönetim tarzıyla şekilleneceğini vurguladı.

Atalay, ikincisi yapılan kongrenin karşılıklı iletişim ve birbirlerini anlama bakımından önemine de işaret etti.

Stratejik Düşünce Enstitüsü ve Kahire Üniversitesi tarafından düzenlenen kongre üç gün devam edecek.

Kahire Üniversitesi tarafından Başbakan Yardımcısı Atalay ve diğer katılımcılara plaket verildi.

Kongrede yaklaşık 100 bilim adamı ve araştırmacı tebliğ sunacak.

Kongreye katılan Filistin Gençlik, Spor ve Kültür Bakanı Dr. Muhammed El Madun da kongre sonunda yaptığı konuşmada, bu kongrenin gelecek yıl Gazze'de yapılmasını önerdi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı