Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Rekortmen halterciler Bulgaristan cumhurbaşkanı ile Köşk'te buluştu

30 Kasım 2012 Cuma günü yayınlandı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bulgaristan kökenli vatandaşların Türkiye’nin siyaset, spor ve kültür hayatındaki yerinin çok büyük olduğunu belirterek, “En ünlü güreşçilerimizden Koca Yusuf ve benim de taraftarı olduğum Beşiktaş futbol takımının efsanevi kaptanı Baba Hakkı, Bulgaristan asıllıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, davetlisi olarak Türkiye’ye gelen ve bir dizi temaslarda bulunan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği verdi. Yemeğe, TBMM Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, milli sporcular Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu, milletvekilleri, iş adamları, sanatçılar, akademisyenler ile yabancı misyon temsilcileri katıldı.

Yemekte bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ve beraberindeki heyeti Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ve Bulgaristan’ın tarihi geçmişe sahip iki komşu ve müttefik ülke olduğunu vurgulayan Gül, “Güç bir tarihten güçlü bir dostluk çıkartabilmemiz, belki de başarılarımızın en büyüğüdür” dedi.

Türkiye ve Bulgaristan’ın müşterek geçmişinin etkisini sadece siyasi, sosyal ve kültürel alanda değil, her iki ülkenin mutfak ve müziğinde de hissettirdiğini ifade eden Gül, dostluk geleneğinin daha da kuvvetli şekilde geleceği taşınmasının genç nesillere bırakılacak en güzel miras olduğunu kaydetti.

Başta Karadeniz ve Balkanlar’da olmak üzere, dost, komşu ve müttefik Türkiye ve Bulgaristan arasındaki bölgesel ortalık ve dayanışmanın bu yöndeki kararlığının müşahhas nişanelerinden olduğuna işaret eden Gül, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu kapsamda NATO’ya ilaveten Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bünyesinde beraberiz. Stratejik hedefimiz olan Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde de yakın işbirliği sergiliyoruz. Bu anlayışla, enerji ve ulaştırma projelerinin hayata geçirilmesi için elbirliğiyle çalışıyoruz. Memnuniyetle ifade etmeliyim ki; işbirliğimiz ve dostluğumuz siyasi, ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel boyutta çok geniş bir yelpazede kararlılıkla ilerletilmektedir. Bunda, karşılıklı üst düzel ziyaretlerin payı büyüktür. Sayın Cumhurbaşkanı Plevneliev’in ziyaretleri, iki ülke arasında son dört yılda çeşitli vesilelerle bu düzeyde karşılıklı olarak yapılan dördüncü ziyarettir.”

“HEDEFİMİZ TİCARET HACMİNİ ARTTIRMAK”

Yakalanan bu güçlü ivmenin faydalarını Türkiye’nin ve Bulgaristan’ın gördüğünü belirten Gül, gelinen aşamada Türkiye ve Bulgaristan’ın birbirlerinin Balkanlardaki en önemli ticaret ortakları olduğunu söyledi.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev ile ortak hedeflerinin ticaret hacmini orta vadede 10 milyar dolara çıkarmak olduğuna işaret eden Gül, “Bu doğrultuda karşılıklı yatırımları da arttırmalıyız. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev’in yarın İstanbul’da Türk ve Bulgar iş dünyasının seçkin temsilcileriyle bir araya gelmesi, bu açıdan çok faydalı olacaktır. Komşumuz Bulgaristan ile hemen her konuda tam bir anlayış birliği içinde olduğumuzu memnuniyetle müşahede ediyoruz. Ülkelerimizin geniş potansiyelini, halklarımızın dostluk ve refahına katkıda bulunacak şekilde kullanmaya hazır ve kararlıyız. Bu potansiyelin en önemli unsurlarından biri hiç şüphesiz dostluğumuzun gücüne güç katan Bulgaristan Türkleridir. Her şeyden önce Bulgaristan vatandaşı olan bu insanların, ürettikleri değerle Bulgaristan toplumuna katkı yapar eşit, müreffeh ve faydalı bireyler olarak yaşamlarını sürdürmeleri en samimi temennimizdir” diye konuştu.

“BULGARİSTAN KÖKENLİ VATANDAŞLARIMIZIN TÜRKİYE’DE YERİ ÇOK BÜYÜKTÜR”

Bulgaristan kökenli vatandaşların Türkiye’nin siyaset, spor ve kültür hayatındaki yerinin çok büyük olduğunu kaydeden Gül, konuşmasına şöyle devam etti: “Binlercesi arasından örnek vermek gerekirse, Ankara’nın en meşhur caddelerinden birine ismi verilen Tunalı Hilmi, Eskicuma (Tirgovişte) doğumludur. En ünlü güreşçilerimizden Koca Yusuf ve benim de taraftarı olduğum Beşiktaş futbol takımının efsanevi kaptanı Baba Hakkı, hep Bulgaristan asıllıdır. Bu akşam aramızda bulunan Sayın Yıldız İbrahimova, ünü her iki ülkenin de sınırlarını aşmış Bulgaristan kökenli bir sanatçımızdır. Öte yandan gündelik hayatta kullandığımız birçok kelime ortaktır. İki dilin yüzyıllara dayanan karşılıklı etkileşimi, aramızdaki komşuluk hukukunun da temel sütunlarından biridir.” Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaptığı konuşmanın ardından konuk Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ve davetliler onuruna kadeh kaldırdı.

“TÜRKİYE’YE CUMHURBAŞKANI SIFATIYLA İLK ZİYARETİM”

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ise, yaptığı konuşmada, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlikten dolayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e şükranlarını sundu. Türkiye’ye cumhurbaşkanı sıfatıyla yaptığı ilk ziyaret olduğunu belirten Plevneliev, “Siyaset ve devlet adamı olarak ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişmesine, Türkiye’nin AB yolundaki ilerlemesine ve yaşadığımız bölgedeki istikrara ciddi katkısı olan ev sahibim Sayın Gül’ün şahsiyetine, layık olduğu saygıyı bu akşam özellikle ifade etmek istiyorum” dedi.

“BULGARİSTAN, NATO’DA PARTNER OLARAK DOST TÜRKİYE’Yİ DESTEKLİYOR”

Suriye’de tırmanmaya devam eden şiddetin ardında bütün bölgeyi etkileyen ciddi sonuçlara yol açtığını kaydeden Plevneliev, konuşmasına şöyle devam etti: “Bulgaristan devleti, NATO’ya partner olarak dost Türkiye’yi destekliyor ve kendi topraklarında Suriyeli mültecilere sağladığı yardımı takdir ediyor.

Bugün, ikili ilişkilerimizin durumunu ve sundukları perspektifleri değerlendirme fırsatına sahip olduk. En yüksek ve yüksek düzeyde gelişen düzenli siyasi diyalogun ikili ilişkilerimizin gelecekteki gelişmesi ve genişlemesi için sağlam bir zemin oluşturduğu düşüncesi paylaşılmaktadır. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin kurulması ve bu yılın Mart ayında gerçekleşen birinci hükümetler arası karma oturumun düzenlenmesi, bu doğrultuda atılan önemli adımlardı. Ülkelerimiz arasındaki ticari-ekonomik ilişkiler dinamik bir şekilde gelişiyor. Ancak bu ilişkilerin potansiyeli oldukça daha büyük. İstikrarlı makroekonomik ortamı, coğrafi yakınlığı ve büyük Avrupa pazarına olan erişimi ile Bulgaristan, Türk yatırımları için mükemmel bir istikamettir.”

“TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYORUZ”

Bulgaristan ile Türkiye arasında NATO çerçevesindeki müttefik ilişkileri yeni işbirliği ve partnerlik mekanizmaları için imkan oluşturduğuna işaret eden Plevneliev, Güneydoğu, Avrupa ve Karadeniz Bölgesi’ndeki benzer çıkarların işbirliğinin bölgesel planda gelişmesi için önkoşul mahiyetinde olduğunu söyledi.

Bulgaristan devletinin Türkiye’nin Avrupa perspektifine desteğini ve AB üyelik sürecinde edindikleri tecrübeleri paylaşmaya dair hazır olduklarını dile getiren Plevneliev, Bulgaristan’ın Türkiye’nin müzakere sürecinde devan eden taahhüdünü ve reformlara yönelik siyasi gündemini takdir ettiğini kaydetti.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ise kadehini, Türkiye ve Bulgaristan arasındaki iyi komşuluk ilişkileri, dostluk ve işbirliğine, Türk ve Bulgar halkının refahına kaldırdı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı