Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Hidrojenle çalışan araba

27 Kasım 2012 Salı günü yayınlandı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye’nin ilk hidrojen dolum tesisinin açılışını yaptıktan sonra hidrojenle çalışan aracı kullandı.

Türkiye’nin ilk hidrojen dolum tesisi Haliç’teki Feshane’nin otoparkında hizmete açıldı. Elektroliz yöntemiyle hidrojen üreten dolum istasyonunun açılışını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi yöneticileri birlikte gerçekleştirdi. Açılışta ICHET yöneticileri Başkan Topbaş’a tesisi gezdirerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Açılışta bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Kadir Topbaş, ‘‘Esasında bizler şu an tarihe tanıklık ediyoruz. Bir iz bırakıyoruz, bu müthiş bir olaydır. Bugün burada sizlere takdim edilen hidrojen dolum tesisi geleceğin yakıtı olarak düşünülen ve tasarlanan çok önemli bir detaydır. Türkiye’de ilk defa bir hidrojen elektriği Haliç sahilinde ve sadece araçlara değil deniz taşıtlarına da bir dolum yapabilecek bir nitelik olmasından belki ilkler arasından dünyada ilkler arasında görebileceğimiz bir olguyu burada görmekteyiz. 10 liraya 120 km yol gidebiliyorsunuz. Hem ücret çok düşük hem de çevreyi kirletmiyorsunuz’’ dedi.

Sistemin çevreye karşı saygılı ve çevre dostu olduğunu belirten Topbaş, “Bu tabi çok basit bir sistem değil. Burada görmüş olduğunuz iki tane kabin gibi basit değil, teknolojisi oldukça zor ve bunu başarabilen ülke sayısı çok az. Daha yeni bir teknoloji sudan enerji üretebilmek yakıt olarak kullanmak yani hidrojeni yani havaya vermek ve doğanın oksijen ihtiyacını bir noktada karşılamak gibi bir çalışmadır. Ben özellikle bu tesisin ortaya çıkmasında hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Günlük 25 araçlık bir yakıt üreten bu tesisin sayısını İstanbul’da arttıracağız. Bu tesis ve araçlar arttıkça ben inanıyorum ki İstanbulların bu aracı edinme isteği daha da artacaktır’’ diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından hidrojen ile çalışan araca ilk dolumu Başkan Topbaş yaptı. Aracı hidrojen ile dolduran Topbaş, daha sonra direksiyona gerecek hidrojen ile çalışan ve ilk defa Türkiye’de üretilen aracı kullandı. Oldukça sessiz çalışan otomobil Topbaş’ı keyiflendirdi. Basın mensupları ile birlikte de tur atan Topbaş, korna çalmak istedi ancak korna çalmayınca, ‘‘Bunun kornası da sessiz” şeklinde espri yaptı. Topbaş’ın bu esprisi arabada gülüşmelere neden oldu.

Başkan Topbaş, otomobilin ardından yine hidrojen ile çalışan küçük teknenin dolumunu da gerçekleştirdi.

Eyüp, Feshane otoparkında kurulan tesis, hem kara araçlarına hem de deniz araçlarına temiz enerji sağlıyor. Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi’nin (ICHET) katkılarıyla hizmete açılan tesiste günlük 25 aracın ihtiyacını karşılayabilecek üretim yapılıyor. İki farklı araç tipine yakıt dolumu sağlayan tesis, bu yönden dünyada ilk ve şimdilik tek hidrojen dolum istasyonu olarak faaliyete geçti. Hidrojen dolum istasyonunun ön tarafında otomobil ve diğer kara araçları dolum yaparken arka tarafta Eyüp İskelesi'ne gelen deniz taşıtları hidrojen alabiliyor .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı