Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Siyah elmas Trüf mantarı

26 Kasım 2012 Pazartesi günü yayınlandı Orman Genel Müdürlüğü tarafından pilot bölge seçilen Denizli'de, Türkiye'nin ilk ''Trüf Mantarı Ormanı''nı kurmak için fidan dikimi yapıldı.

Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde doğal olarak yetişen ve dünyada önemli ticari potansiyeli olan ''Trüf'' mantarının, yapay ormanlar yoluyla üretiminin artırılmasına yönelik Orman Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan proje, taraflar tarafından imza altına alınarak pilot bölge seçilen Denizli'de hayata geçirildi.

Projede, Honaz Dağı Cankurtaran mevkisinde oluşturulacak Türkiye'nin ilk ''Trüf Mantarı Ormanı'' için köklerine Trüf mantarı aşısı yapılmış meşe fidanları, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Çiftçi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ve Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat'ın katılımıyla düzenlenen törenle dikildi.

Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Çiftçi, burada yaptığı konuşmada, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Aziz Türkoğlu'nun yaptığı araştırma sonucunda projenin ortaya çıktığını, projede mantar türünün en rahat yetişeceği yer olarak belirlenen Denizli'nin pilot bölge seçildiğini belirtti.

Önemli ölçüde ekonomik getirisi olan orman ürünleri varlığının geliştirilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve genel müdürlüklerinin ciddi gayret içinde olduğunu ifade eden Çiftçi, bu çerçevede üniversite ve özel sektörle işbirliğiyle projeler hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Çiftçi, ormanlardan daha fazla gelir elde edilmesini sağlayacak projelerin orman varlığının korunmasına da önemli katkı sağlayacağına işaret ederek, ''Ormanlardan daha fazla gelir sağlandığı görülünce, insanlarımızın koruma yönünden daha fazla hassasiyet göstereceklerini düşünüyorum. Orman köylülerimizle de bu işi yapmayı planlıyoruz'' dedi.

Denizli Valisi Demir de Trüf mantarının, başta Fransa olmak üzere özellikle Avrupa ülkelerinde lüks gıda maddesi olarak tüketildiğini belirtti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyelerinin, lezzetiyle ünlü mantarın özellikle Denizli ormanlarında doğal olarak bulunduğunu tespit ettiklerini ve Türkiye'de bu mantar türünün doğal ormanlar yanında yapay olarak oluşturulmuş alanlarda yetiştirilebilmesine yönelik proje hazırladıklarını anlatan Demir, şunları kaydetti:

''Burada ilk aşamada 7 hektarlık bir alanda bu mantar türünün yetişeceği orman oluşturacağız. 5 yıl içinde, yılda yaklaşık 20 milyon liralık gelir elde edilecek kapasitenin olduğu görülmekte. Çünkü bu mantar türünün, kilosu bin avro civarında olan çok önemli piyasası var. Hem Türkiye'de turistik tesislerin ihtiyacı karşılanacak hem de ihraç edebilme imkanı var. Denizli'nin 11 bin kilometre yüz ölçümüne sahip olduğunu ve bunun yüzde 47'sinin ormanlarla kaplı olduğunu düşünürsek, gelecekte çok önemli bir gelir kaynağı olacaktır.''

Proje yürütücüsü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu da Trüf mantarının, dünya çapında 6 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu kaydetti.

-Trüf mantarı-

Dünyada ''siyah elmas'' ve ''kralların yiyeceği'' olarak adlandırılan Trüf mantarı, toprağın 5 ile 20 santimetre derinliğinde ağaç köklerinde yetişiyor. Özel eğitimli köpeklerle toplanan Trüf, Akdeniz iklim kuşağının belli bölgelerinde bulunuyor. Tadı, kokusu ve aroması ile birçok gurmenin ilgisini çeken Trüf mantarının kilo fiyatı, az miktarda toplanması, dar bir yayılış alanının olması nedeniyle türlerine göre 100 ile 3 bin avro arasında değişiyor.

Muhabir: Mustafa Dermencioğlu - Sebahatdin Zeyrek / Ufuk Kırabalı

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı