Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

''Karar demokrasi tarihinin köşe taşı''

24 Eylül 2012 Pazartesi günü yayınlandı Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, '' Bizim istediğimiz bu görüntülerin hiçbirisi olmasın Türkiye'de. Her şey normal yürüsün. Ne bu tür iddialar olsun ne bu işlerle uğraşanlar olsun. Yani ordumuz profesyonel, işini en iyi yapan ordu olsun, sivil siyaset dizaynıyla uğraşmasın. Siyaset alanının nasıl yürüyeceği demokrasilerde belli, öyle yürüsün. Hiç bu tür ne teşebbüsler ne iddialar ne yargılamalar ne de cezalar olsun'' dedi.

Atalay, Kanal 7 televizyonundaki ''Başkent Kulisi'' programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

''Balyoz Planı'' davası kararlarına ilişkin soru üzerine Atalay, sürecin devam ettiğini belirtti.

Türkiye'nin büyük bir değişim yaşadığını, bunun ''normalleşme'' olduğunu ifade eden Atalay, ''AK Parti olarak Türkiye'yi normalleştirme çabası içindeyiz. 10 yıldır çalışmamızın özünde bu var. Türkiye, olağanüstülüklerin olmadığı, normal işleyen ileri bir demokrasiye kavuşsun bütün çabamız bu'' diye konuştu.

Bu sürecin devam ettiğini bununla ilgili birçok çalışmanın yapıldığını anlatan Atalay, sosyal ve toplumsal değişimlerin sancılı geçtiğini tarihte de bunun örneklerinin olduğunu söyledi.

''Son yıllarda olup bitenlerin hepsini Türkiye'nin geçirdiği büyük değişime, giderek normalleşmeye bağlıyorum'' diyen Atalay, şunları kaydetti:

''Bizim istediğimiz, bu görüntülerin hiçbirisi olmasın Türkiye'de. Her şey normal yürüsün. Ne bu tür iddialar olsun ne bu işlerle uğraşanlar olsun. Yani ordumuz profesyonel, işini en iyi yapan ordu olsun, sivil siyaset dizaynıyla uğraşmasın. Siyaset alanının nasıl yürüyeceği demokrasilerde belli, öyle yürüsün. Hiç bu tür, ne teşebbüsler ne iddialar ne yargılamalar ne de cezalar olsun. Türkiye normal bir ülke olsun. Bütün bunları demokrasi tarihimizde önemli köşe taşlarından birisi olarak değerlendirmek lazım. Bütün dileğimiz, benim kendimin de vicdanen, adaletsizlik ve haksızlık olmasın. Yargı terazisi, adalet terazisi iyi tartsın. Bir zaman 'davalar gecikiyor' diye hepimiz şikayetçiydik. Davaların bitmesi iyi bir şey ama buralarda adaletsizliğe yer yoktur. Adaletsizlik hiç kimsenin onaylayacağı bir şey değildir. Bu manada yargı kararını eleştiren bir tutum içinde değilim ama eminim, inşallah bütün deliller, belgeler, her şey adaletli şekilde tartılmış ve bu kararlar öyle verilmiştir. Türkiye'nin büyük yürüyüşünde önemli gelişmeler olarak, Türkiye'nin ne kadar büyük değişim geçirdiğinin önemli işaretleri olarak bütün bunları görmek lazım.''

-''Normalleşmeye geçişin önemli işaretleridir''-

Türkiye'de AK Parti döneminde büyük bir değişimin yaşandığını vurgulayan Atalay, ''Bütün bu görüntüler, bütün bu sancılar, bütün bu çalkantılar, bütün bu görüntüler inşallah normalleşmeye geçişin önemli işaretleridir. Burada dileğimiz, insanlar haksız yere acılar çekmesin, adalet terazisi iyi tartsın'' diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruların başladığını da anımsatan Atalay, ''Türkiye insan hakları mahkemesine kavuşuyor. Bu, yine demokrasi tarihimizde çok önemli bir başlangıç'' dedi.

-''PKK tam bir şaşkınlık içinde şu an''-

Terör olaylarında son dönemde tırmanış olduğu belirtilerek bunun nedeninin sorulması üzerine Atalay, terörle ilgili bu tür dönemlerin zaman zaman olabileceğini dile getirdi.

Yaz döneminde güvenlik güçlerinin mücadelesinde de artış olduğunu vurgulayan Atalay, şunları kaydetti:

''Terörün devamında çevremizde olup bitenler, uluslararası faktörler, komşu ülkelerde olup bitenler, oradaki gelişmeler bunların hepsi etkiliyor. Zaten Türkiye'nin terörü içeride bir terörden ziyade dışarıda beslenen Avrupa'sıyla komşularımızla birçok yerde beslenen, örgütlenen, organize olan bir terör örgütü. Dolayısıyla bizim terörümüzde uluslararası konjonktür daima çok önemli olmuştur. Türkiye'nin kendi durumu ve konumu önemli olmuştur. Yani şu anda şöyle şeyler ifade edilebilir, ne zaman Türkiye'nin uluslararası falan bazı problemleri olsa terör örgütü de orada bir rol alır ve mutlaka Türkiye'yi daha da zayıf düşürmek, Türkiye'nin aleyhine ne zarar verirse vermek için çaba sarf eder. Şu anda da terör örgütü böyle bir şey içinde. Terör örgütünün 'Kürtlerin hakkı, hukuku' diye bir sorunu da yok. Öyle olsaydı bugünkü Türkiye'de farklı şeyler olurdu. Şu anda tabii Suriye faktörü var, İran faktörü var, Irak faktörü var, bütün bu olup bitenlerle terör örgütünün etkileşimi var. Bunlar takip ediliyor, bunlarla ilgili tespitler de var.''

Terörle mücadeleyi, her zaman hukuk içinde yürüttüklerini ve bundan sonra da hukuk içinde yürüteceklerini belirten Atalay, ''Bizim demokratikleşme ivmelerimizde bir kesilme olmayacak, istedikleri budur. 'Olağanüstü haller gelsin, dokunulmazlıklar kaldırılsın, bölgede tekrar eski yıllar başlasın' istenenler budur. Ama AK Parti olarak biz bunlara izin vermeyeceğiz'' dedi.

''Bölgede etnik siyaset yapan parti çok kaybetmiştir'' diyen Atalay, bu partinin kendi konumunun sallantıda olduğunu söyledi.

Terör örgütünün şu anda büyük bir şaşkınlık içinde olduğunu, tabanı tarafından sorgulandığını anlatan Atalay, şunları kaydetti:

''Bir gün, o zaman çok da uzak değil, bölgede yaşayan aklı başında, makul, Kürt kökenli vatandaşlarımız, seslerini yükselteceklerdir, teröre terör örgütüne karşı. Yani Türkiye'de devletin bu sorunlara bakışı, insani bakışı. 'Bütün bunları çözelim, eskiden yapılmış haksızlıkları giderelim ve hep birlikte güçlü bir Türkiye olarak yaşayalım, her vatandaşımız bütün hak ve hukukunu kullansın, ülkemizin her köşesi kalkınsın, her köşesinde köyüyle kentiyle hayat standardı yükselsin ve güçlü bir Türkiye olarak yaşayalım.' Bugün biz, bunu diyoruz. Bunu sabote eden, bölgede yatırımları sabote eden, bölgede terör yapan, terörize eden, bunlar en çok bölgeyi tedirgin ediyor, oradaki vatandaşlarımızı. O duruma geliyor. PKK, bilerek söylüyorum bazı şeyleri, tam bir şaşkınlık içinde şu an.''

-''BDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılsın'' talebi-

Başbakan Yardımcısı Atalay, bazı BDP milletvekillerinin teröristlerle kucaklaşması görüntülerini, ''çok çirkin'' olarak nitelendirdi ve bu görüntülerin herkesi rahatsız ettiğini, infiale sevk ettiğini söyledi.

Atalay, ''O milletvekilinin gidip de o bayram günlerinde, bir yandan şehitlerimizin kaldırıldığı günlerde, o teröristi kucaklaması affedilemez. 'Ben, bu sorunları siyaset içinde konuşacağım ve çözeceğim' diyen bir partiye de yakışmaz. O olayla ilgili kınamamızı, duygumuzu ifade ederiz. Ondan sonrasını Meclis gösterecek'' diye konuştu.

TBMM'de çok sayıda dokunulmazlık dosyası olduğuna işaret eden Atalay, bunların çok büyük kısmının BDP milletvekilleriyle ilgili olduğunu belirterek, ''Kimseyi itham etmek istemem ama belki de dokunulmazlık kaldırılsın, yine o 1994'lü yıllardaki görüntüler olsun anlamında, sanki biraz da arzu ediyorlar gibi. Bu siyaset eğer böyleyse çok üzülürüz'' dedi.

Muhabir: Sarp Özer-Fatma Can

Yayıncı: Ebubekir Gülüm


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı