Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Üniversitede başörtüsü zulmü

4 Haziran 2012 Pazartesi günü yayınlandı Akdeniz Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü birinci sınıf öğrencisi Şeyma Adede, başörtülü olduğu gerekçesiyle Toplum Bilimi dersinin final sınavına alınmadığını iddia etti.

Birinci sınıf öğrencisi Şeyma Adede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir ay önce başörtüsü takmaya başladığını, derslerine de başörtüsü ile girdiğini söyledi.

Toplum Bilimi dersinin hocası Prof. Dr. G.Ö.K.'nın dönem başında başörtülü bir bir arkadaşını başörtüsü ile derslere girmemesi konusunda uyardığını ifade eden Adede, ''Bunun üzerine bu arkadaşımız başını açmak zorunda kalmıştı. Ama ben başörtümü çıkarmamak için bu hocanın dersine girmiyordum. Başımı açmak zoruma gidiyordu'' dedi.

Dün Toplum Bilimi dersinin final sınavı olduğunu, kendisinin de sınava girmek üzere salona gittiği anlatan Adede, şunları söyledi:

''Saat 13.00 sıralarında salonda bir sıraya oturdum. Sınava 10 dakika kala hocamız gelerek bana, ''siz kimsiniz'' şeklinde tanımadığını ifade eder gibi soru yöneltti. Birinci sınıf öğrencisi olduğumu belirterek, 'Başörtülü olduğum için derslerinize girmiyordum, belki bu nedenle tanıyamadınız' diye cevapladım. Bunun üzerine bana 'Benim dersimi almana rağmen kapanman üzücü ya da bir başarısızlıktır, başını açar mısın'' dedi.

Bir seferlik başörtü ile sınava girmem için izin vermesini, anlayış göstermesini istedim. Ama bana, '10 dakika içinde kararını ver. 20 yıldır kadın hak ve özgürlükleri için mücadele ediyorum' dedi ve sınıftan çıktı. Ben de arkasından giderek, 'Özgürlük adına özgürlüğümü kısıtlıyorsunuz' dedim. Ama aldırış etmeden gitti.

10 dakika sonra sınav kağıtları dağıtıldığında hoca solona gelip 'kararını verdin mi-' diye sordu. Sınava başörtülü olarak gireceğimi söyleyince tutanak tutturacağını, dışarıya çıkmamı söyledi.

Ben de sınıftan çıktım. 3 erkek arkadaşım da benimle geldi ve sınava girmedi. Fakülte Dekanlığına giderek Dekan Prof. Dr. Şafak Aksoy ile görüştüm ve G.Ö.K.'dan şikayetçi oldum.''

Adede, 18 yaşında olduğunu, kendisi ile ilgili kararları alabilecek bir yaşta olduğunu vurgulayarak, ''Bu olgunluğa sahip olduğumu düşünüyorum. Ailem de olsa bana 'şu şekilde, bu şekilde giyin' diyemez. Hocamız nasıl kadın hak ve özgürlüklerini savunuyorsa, benim özgürlüğüme de karışmamalıydı. Ben hocamızın hakkında soruşturma açılmasını istiyorum. Kendi kişisel görüşüne ters düştüğü için beni sınava almayarak eğitim hakkıma engel oldu. Bunu hesabı sorulmalı. Sonu kadar bu davanın takipçisi olacağım. Haklarımı sonuna kadar arayacağım ve eğitimi sürdüreceğim'' diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğrencisi ve Milli Türk Talebe Birliği Antalya Şube Başkanı İsrafil Hatip de, 6 ay kadar önce Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ile görüştüklerini belirterek, ''Bize bu tür olayların yaşanmayacağını söylemişti. Biz de olması halinde bunun takipçisi olacağımızı söyledik. G.Ö.K.'nın arkadaşımızdan özür dilemesini istiyoruz. Hakkında işlem yapılması da gerekir. Çağdaş sosyolojiyi anlattığını söyleyen bir hocaya hiç yakışmayan bu tavır kabul edilemez'' dedi.

Bu arada Adede, AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç'i telefonla arayarak yaşadığı olayı anlattı. Adede, Enç'in kendisine konuyla ilgili gerekli yerlerle görüşeceğini ve mağdur edilmeyeceğini söylediğini kaydetti.

Rektör Kurtcephe

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise, Dekan Aksoy'un konu ile ilgili kendisine bilgi verdiğini belirterek, ''Öğrencimiz mağdur edilmeyecek. Hoca hakkında gerekli işlemi başlatacağız. Kesinlikle yapılan doğru değil. Kimsenin eğitim hakkı engellenemez. Böyle bir olayın bir daha üniversitemizde yaşanmaması için gerekli önlemi alacağım'' dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı