Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Hac kuraları çekildi

30 Mayıs 2012 Çarşamba günü yayınlandı Hacı adaylarının merakla beklediği hac kuraları çekildi.

Hac kuraları Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle çekildi. Hac adaylarının heyecanla beklediği törende bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Hacca gidebilme imkanını yakalayanların sevinciyle, gidemeyenlerin hüznü arasında bir fark bulunmadığını söyleyerek, "Hatta bazen gidememenin hüznü gidebilmenin sevincinden Allah katında daha değerlidir'' diye konuştu

Hac kuralarına yıllarca katılan fakat kutsal topraklara gidemeyenlerin amellerinin niyetlerine göre olduğunu belirten Görmez, "İslam'ın temel prensiplerini dikkate alarak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; kuralara yıllarca girip de gidemeyen kardeşlerimiz, hayatının sonuna kadar gidemediğini varsayalım, Cenab-ı Hakk'ın ondan bu görevin sorumluluğunu alacağından hiçbir endişeniz olmasın" şeklinde konuştu.

İnsanlardaki Hacca gitme sevgisinin Hazreti İbrahim'in duasının bir eseri olduğunu söyleyen Görmez, "Onun için hiç üzülmeyeceksiniz. Ne zaman üzülmemiz gerekiyor biliyor musunuz? Kalbimizde dualarımızı gönderdiğimiz Kabetullah sevgisi eksik olduğu zaman üzülmemiz lazım. Yüreklerimizde yönümüzü ve istikametimizi belirleyen kıblemize ait hiçbir düşünce olmadığı zaman üzülmemiz lazım" diye konuştu.

Katsayılı kura sistemiyle adaletli bir sistem getirmeye çalıştıklarını söyleyen Görmez, sistem sayesinde 2007 yılında Hac başvurusu yapanların yüzde 40'ının, 2011'de müracaat yapanların da yüzde 7'sinin kutsal topraklara gitme imkanına kavuştuğunu ifade etti.

Görmez ayrıca, 2013 yılında daha önce 7 kez üst üste hac müracaatı yapanların tamamının hacca gidebileceğini söyledi.

“HACI ADAYLARIMIZ KABETULLAH'A KUR'AN'I ÖĞRENMİŞ OLARAK VARSINLAR”

Diyanet İşleri Başkanı Görmez ayrıca Hac ziyareti sırasında gördüğü bazı durumları da paylaştı. Görmez, hac ziyaretinin hakkıyla yapılmaması durumunda ibadetin bir turistik seyahate dönüşebildiği uyarısında bulunarak, hac ziyareti sırasında diğer ülke Müslümanlarının Kur'an-ı Kerim okurken, Türk hacılarının ise sohbet ettiğini, bu durumun da kendisini üzdüğünü söyledi.

Görmez şunları söyledi: "Bütün hacı adaylarından istirhamım, tekrar ediyorum, hac kurasında isminiz çıktıktan sonra Kur'an mektebine, İbrahim mektebine, İsmail okuluna, Kabe-hac mektebine kayıtlı birer öğrenci olduğumuzun farkında olun. İlk yapacağınız iş, Kur'an-ı Kerim'i okumasını bilmiyorsak müftümüze, yanı başımızdaki caminin görevlisine müracaat ederek, 'Hocam bakın siz bir kural koydunuz, şimdi ben sana geldim. Sen günde bir saat bana ders vereceksin, ben Kabetullah'a gitmeden önce bu Kur'an-ı öğreneceğim ve Kabe'nin yanında, huzurunda Hz. İbrahim'in makamında oturup Kur'an okuyacağım' diyeceksiniz. Yaşınız ne olursa olsun sakın bu imkanı kaçırmayın. Bütün hacı adaylarımız Kabetullah'a Kur'an'ı öğrenmiş olarak varsınlar." Görmez ayrıca, hacı adayları için Hz. Muhammed'in hayatını anlatan kitap da hazırladıklarını söyledi.

EN GENÇ HACI ADAYI 1 AY 19 GÜNLÜK

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdür Vekili Ergün Yücel de başvurularla ilgili bilgi verdi. Yücel, hacı adaylarının kesin kayıtların 4-15 Haziran tarihleri arasında yapılacağını söyleyerek, bu yıl 291 bin 737 kişinin ilk kez kayıt yaptırdığını, 868 bin 871 kişinin de kayıt yenilettiğini ifade etti.

Yücel ayrıca, toplamda 1 milyon 160 bin 608 hacı adayının kuraya katıldığını belirtti.

Yücel, hacı adaylarının yüzde 46,17'sinin erkek, yüzde 53,83'ünün ise kadın olduğunu kaydederek, geçen yıl 57 olan yaş ortalamasının bu yıl 55 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdür Vekili Ergün Yücel'in verdiği bilgilere göre, kuraya İstanbul, Bingöl ve Konya'dan katılan 99 yaşındaki 3 kişinin en yaşlı, Ankara, Amasya ve Kütahya'dan 1 ay 19 günlük 3 bebeğin de en genç hacı adayları olduğunu dile getirdi.

Görmez, konuşmaların ardından beraberindekilerle birlikte hac kuralarını başlatırken, kura sonuçları bu akşam saat 21.00'de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın http://hac.diyanet.gov.tr adresinde yayımlanacak. Öğrenilen bilgiye göre ise ilk hac kafilesi 17 Eylül'de yola çıkacak. Hac dönüşleri ise 29 Kasım'da sona erecek .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı