Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Andican Katliamı'nın 7. yılı!

11 Mayıs 2012 Cuma günü yayınlandı Özgür Özbekistan Dostları Platformu, Özbekistan’da 7 yıl önce 3 bin kişinin ölümüyle sonuçlandığı ileri sürülen “Andican Katliamı” yıldönümü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.

Özbekistan Halk Hareketi Başkan Vekili Namaz Nur Mumin “Özbek halkının katili ve katliamı gerçekleştirenler er veya geç bu cinayetlerin hesabını verecektir. Biz, Özgür Özbekistan Dostları Platformu olarak diktatör Kerimov’dan zulmünün hesabını soracak uluslar arası mercileri harekete geçirmeyi amaçlamaktayız” dedi.

Fatih’te yer alan MAZLUMDER İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısına Özgür Özbekistan Dostları Platformu Genel Sekreteri Burhan Kavuncu, Özbekistan Halk Hareketi Başkan Vekili Namaz Nur Mumin ile Özbekler Birliği Genel Başkanı Alibay Yolyahşi’de katıldı.

Burada açıklama yapan ve Andican’da yaşanan katliamı detayları ile anlatan Özbekistan Halk Hareketi Başkan Vekili Namaz Nur Mumin, “Bundan tam 7 yıl önce, 2005 yılının 12-13 Mayıs günlerinde Özbekistan’ın Fergana Vadisi bölgesinde yer alan Andican şehrinde büyük bir katliam yaşandı. Bu katliamda 3 bin civarında insan Kerimov yönetiminin güvenlik kuvvetleri tarafından otomatik silahlarla taranarak öldürüldü. 10 binlerce kişi komşu Kırgızistan’a sığınarak canını kurtardı. Başlangıçta halkın tek isteği haksız yere yargılanan sanıkların serbest bırakılmasıydı. 12 Mayıs’ta bu amaçla başlayan gösteriler müdahale edilmesi üzerine daha da büyümüş binlerce kişi yerel yönetimin binası önünde toplanmıştı. Gösteriyi zorla dağıtmaya çalışan yöneticilerin saldırgan tutumu sebebiyle olaylar kontrolden çıkmış bir grup gösterici bir cezaevini basarak buradaki mahkumları serbest bırakmıştı” diye konuştu.

Mumin, “Takvimler 13 Mayıs 2005’i gösterdiğinde halk yoksulluk ve haksızlığa karşı büyük miting yaptı. Bu mitinge otomatik silahlarla kurşun yağdıran güvenlik güçleri 3 bini aşkın göstericiyi öldürdü. Burada bir çatışma olmadı, sokak aralarına kaçan göstericiler bile Kerimov rejimin katillerinden kurtulamadı. Andican olayları 12 -13 Mayıs 2005 tarihlerinde Özbekistan’ın Andican kentinde yaşanan kanlı olaylardır. Özbek polisinin sokak ortasında infaz yaptığına yabancı diplomatik temsilciliklerde şahit olmuştur. Mesela Özbekistan’daki ABD elçiliği polisin başkent Taşkent’teki İsrail Büyükelçiliği önündeki bir göstericiyi vurarak öldürdüğü bildirildi” dedi.

Kerimov hükümetinin katliamı örtbas ettiğini savunan Mumin, “Katliamda 3 bin civarında ölü olmasına rağmen Kerimov hükümeti tarafından yapılan resmi açıklamada ölü sayısının 30 olduğu savunmaktadır. Halkın adalet taleplerine silahla karşılık veren Kerimov yönetimi uluslar arası arenada gereken tepkiyi görmemiş buda yönetimin baskı ve zulmünün artarak devam etmesine sebep olmuştur” diye konuştu Mumin, “Uluslar arası haber ajanslarının geçtiği kayıtlara göre olayların içinde bulunan görgü tanıklarından Abdülvahit Gasurov 200 ceset gördüm bu gerçek bir savaş derken, ismini sadece Bahadır olarak veren bir şehir sakini de belediye başkanlığı binasının yakınında 300’den fazla ceset gördüğünü söyledi.

Göstericilerin üzerine ateş açan güvenlik görevlileri yaralıları hastaneye ulaşmasını da önleyerek ölü sayısının artmasına sebep olmuştur” şeklinde konuştu.

Uluslararası mercileri Kerimov’un katliamına karşı harekete geçirmeyi amaçladıklarını ifade eden Mumin sözlerini şöyle sürdürdü; “Bugün biz bundan 7 sene önce meydana gelen bu kanlı facia kurbanlarını yad etmek için toplanmış bulunuyoruz. Unutmayın Andican’da insanların katledilmesi emrini bizatihi Cumhurbaşkanı İslam Kerimov vermiştir. ABD, İngiltere ve diğer büyük güçler Kerimov’un baskı ve zulümlerine göz yummaktadır. Andican katliamı sebebiyle Kerimov’dan hesap sorulmasını da engellemektedir. Özbek halkının katili ve katliamı gerçekleştirenler er veya geç bu cinayetlerin hesabını verecektir. Biz, Özgür Özbekistan Dostları Platformu olarak diktatör Kerimov’dan zulmünün hesabını soracak uluslar arası mercileri harekete geçirmeyi amaçlamaktayız.”


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı