Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Kamuda elektronik ödeme

15 Nisan 2012 Pazar günü yayınlandı Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Merkez Bankası bir araya gelerek uluslararası sisteme uygun şekilde bir para nakil sistemi oluşturdu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kamu Elektronik Ödeme Sistemi (KEÖS) sayesinde Hazine'nin işinin bir hayli kolaylaşacağını belirterek, 'Eskiden taşradaki tahsilatlar haftalık olarak sisteme aktarılıyordu. Nakit arkadan takip edilirdi. Nakit hareketlerinin denetlenememesine neden olan bu durum, borçlanmamızın önünde ciddi bir engel teşkil etmekteydi. Ancak artık böyle bir sorun kalmadı. ' dedi.

Kamu Elektronik Ödeme Sistemi (KEÖS)'nin tanıtımı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve 81 İlin defterdarlarının katılımı ile yapıldı. Babacan, toplantıda yaptığı konuşamda, devletin nakit ödeme yetkisisin bundan böyle aratacağının sinyalini verdi. Bu günlerde dikkatli olunması gereken nakdi zamanında kullanılmasının son derece kritik olduğuna dikkat çeken Babacan, şöyle konuştu: “İşin içinde bütçe, nakdin yönetimi var. Ülkemizde para politikaları, kurumlarımız arasındaki iş birliği ile sağlanıyordu. Eskiden analiz yapmak zordu. Yapılacak işlemler büyük bir emek gerektiriyordu. Ama artık bu yükler kalmadı. Taşradaki tahsilatlar haftalık olarak sisteme aktarılıyordu. Nakit eskiden arkadan takip edilirdi. Nakit hareketlerinin denetlenememesine neden olan bu durum, borçlanmamızın önünde ciddi bir engel teşkil etmekteydi. Ancak artık böyle bir sorun kalmadı. İşlemlerimizi artık anlık olarak takip edeceğiz. '

'KAĞIT TASARRUFU SAĞLANACAK, 6 DÖNÜMLÜK ORMAN KURTULACAK '

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de KEÖS 'ün kamunun içinde bir sistemi gibi görülse de gerek vatandaş gerekse Maliye Bakanlığı tarafından çok önemli boyutlarının olduğuna değindi. Sistemin bir de çevre boyutunun olduğuna işaret eden Şimşek, “KEÖS kullanılarak değeri milyon TL 'yi bulan 6 dönümlük orman tasarrufu sağlanacaktır. ' dedi.

Elektronik fatura sisteminin PTT ile işbirliği yapılarak ilerleyen yıllarda daha da geliştirileceği bilgisini veren Maliye Bakanı Şimşek, şunları söyledi: 'Elektronik denetim sistemini de oluşturacağız. Kira beyannamelerinin vatandaşa sunduk. Vergiyi tabana yayma açısından son derece önemli bir sistem. 2011 yılında kira beyannamesi verenlerin sayısı 340 bin arttı. 1,1 milyonu aşmış durumda. Önümüzdeki dönemde mükellef cari hesabını tanıtacağız. Vatandaşın hayatını kolaylaştıracağız. Elektronik defter uygulamasının alt yapısını da oluşturuyoruz. ' Bu sistemlerin yaygınlaştırılması ile devletin denetimlerin daha kolay esnek ve hızlı olacağı bilgisini de katılımcılar ile paylaşan Şimşek, “Kayıt dışı ile mücadelede sistem son derece önemli. Bizim temel hedefimiz, kendi kurumlarımız bir araya gelerek Türk malı projelerle sorunlarımızı çözmemiz son derece önemli. Bu yeni konsept ile 50 bin kamu dairesi, 150 bin personelin kullandığı bir sistem üzerine kuruluyor. Politika yapıcıları olarak bizleri zamanında doğru ve rakamlar gelirse doğru kararlar vereceğiz. ' diye konuştu.

İLK ÜÇ AYDA 399 BİN 775 ADET ÖDEME YAPILDI

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, KEÖS ile kamu ödemelerinin her adımının bundan böyle anlık olarak takip edileceğini söyledi.

Sistemin pilot bölgelerde uygulamalarının başlatıldığını kaydeden Başçı, '2012 Mart ayı sonuna kadar 399 bin 775 adet ödeme emri verildi.

Bu ödeme sistemi ile elle yapılacak hata oranları en aza indirecektir. ' ifadesini kullandı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı