Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Ak Parti'den Kılıçdaroğlu'na tepkiler

14 Nisan 2012 Cumartesi günü yayınlandı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 28 Şubat soruşturmasını rövanş olarak değerlendirmenin Anayasada tanımlanan 'demokratik hukuk devleti' ilkesiyle bağdaşmayacağını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yetkililerine seslenen Bozdağ, “CHP 28 Şubat’ı alkışlamış olabilir. Gönülden ‘28 Şubat’ın yaptıkları iyi oluyor.’ demiş olabilir ama bu soruşturmanın 28 Şubat sürecini alkışlayanları kapsadığını ben zannetmiyorum. O yüzden telaşlanmalarına gerek olmadığı kanaatindeyim.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Beşiktaş Yıldız Sarayı'nda bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Tarihi Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’ni ziyaret etti. Genel Direktör Halit Eren ile bir süre görüşen Bekir Bozdağ, çıkışta gazetecilerin 28 Şubat soruşturmasıyla ilgili sorularını cevapladı.

Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu hatırlatan Bozdağ, “ Demokratik hukuk devletlerinde yargı süreçlerinin nasıl işleyecekleri bellidir. Suçların ne olduğu , bunlara ilişkin müeyyidelerin ne olduğu bellidir. Bu konuda yetkilerin kimlerin nasıl kullanacağı hepsi bellidir. Yargı süreci bir konuda başladığı zaman bu süreçlerin işlemesini rövanş olarak değerlendirmek bir defa Anayasada tanımlanan demokratik hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmaz.” ifadelerini kullandı.

Devam eden adli soruşturmayı, hukuki bir sürec olarak niteleyen Bozdağ, “Bizim kanunlarımızda, işlenen suçlarla ilgili zaman aşımı süreleri var. Bu süre dolmadığı müddetçe cumhuriyet savcıları resen soruşturma açabilirler. Eğer yeterli bilgi ve delil elde edebilirlerse dava açabilirler. Baktığınız zaman 28 Şubat sürecinin olağanüstü bir süreç olduğu konusunda Türkiye’de bir tartışma var mı? Yok. Bu sürecin soruşturulması gerektiği konusunda bir tartışma var mı? Bugüne kadar yoktu. Hatta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dahil, grup başkanvekilleri, partinin yetkilileri, Mecliste milletvekilleri defalarca 28 Şubat sürecine ilişkin 'Neden adli bir soruşturma yapılmıyor?' diye eleştirilerde bulundu.

Silivri’de devam eden davlarla ilgili ‘Bunlar teşebbüs aşamasında, bunlar soruşturuluyor, kovuşturuluyor ama öte yandan yapılmış olanlar var şunlar var bunlar var, 12 Eylül niye yapılmıyor, 28 şubat niye yapılmıyor.’ diye defalarca parlamentoda eleştirilerde bulundular. Biz de o zaman, bu konunun yargının takdirinde olan bir konu olduğunu söymeştik. Sizin bu söylediklerinizi savcılar da bu konuyla ilgili görevli ve yetkili olanlar da duyuyorlardır. Onlarda değerlendiriyorlardır. Bugüne kadar ‘Siz 28 Şubat’ı soruşturmayın.’ diyen hiç kimse olmamıştır. Dün onu söylüyorlardı, biz de bunlara bunu söylüyoruz. Dün yargı süreciyle ilgili bir soruşturma başlatıldı. Ama bunu söyleyen CHP birdenbire bugüne kadar yargıyı soruşturma yapmak için davet ederken ve hatta soruşturma yapma konusunda yaptıkları sözlerle yargıya ihbarda bulunurken bugün başlayan soruşturma konusunda soruşturmayı başlatan savcıları veya yargı mensuplarını intikamcılıkla, rövanş duygusuyla suçlandırması, eleştirmesi büyük bir çelişkidir.” şeklinde konuştu.

'CHP NEDEN RAHATSIZ OLUYOR ANLAMIŞ DEĞİLİM'
“CHP bundan niye telaşlanıyor? Niye rahatsız oluyor? Bunu anlamakta doğrusu ben de zorlanıyorum.” diyen Bozdağ şöyle devam etti: “Çünkü hukuk devletinde herhangi bir iddia varsa, bunun soruşturulması, yargılanması normal olan bir şeydir. Buna olağanüstülük atfetmek fevkalade yanlıştır. Esasen gecikmiş bir soruşturma. Daha önceden yapılması gereken bir şey geç de olsa yapılıyor. Zaman aşımı dolmadan yapılıyor. Eleştirilmesi gereken belki bu nokta üzerinde durmak, yani ‘Bugüne kadar neden bu işi yapmadınız?’ diye eleştirmek lazım. Yargı sürecinin sonucunda ne çıkacak onu biz bilemiyoruz. Bu tabi yargının görevi, yargı karar verecektir. Ama CHP de büyük bir telaş görüyorum. Hem 12 Eylül yargılamasıyla ilgili farklı bir tutum sergilediler hem bunu sergilediler, onun için anlamakta zorlanıyorum. Acaba 12 Eylül darbesini yapanların yargılanmasından CHP rahatsız mı? Rahatsızsa açık açık söylesin ‘ben bundan rahatsızım’ desin. 28 Şubat süreciyle ilgili başlatılmış olan adli soruşturmadan CHP rahatsız mı? Rahatsızsa açık açık söylemesi lazım. ‘Ben bundan rahatsızım’ demesi lazım. Neden rahatsız olduğunun gerekçelerini de kamuoyuyla paylaşması lazım. Çünkü Türkiye demokratik bir ülke. Başkalarını itham etmesi fevkalade yanlış bir şey. Düne kadar bunlar soruşturulsun diyen CHP nin bugün farklı bir tutum sergiliyor olmasını çok büyük bir yanlışlık olarak görüyorum. Ama ben basına yansıyanlara baktığım zaman, bu soruşturmanın 28 Şubat’ı alkışlayanları kapsadığına ilişkin basına herhangi bir şey yapmadı. Yani CHP 28 Şubat’ı alkışlamış olabilir. Gönülden 28 Şubat’ın yaptıkları ‘iyi oluyor’ demiş olabilir. Ama bu soruşturmanın 28 Şubat sürecini alkışlayanları kapsadığını ben zannetmiyorum. O yüzden telaşlanmalarına gerek olmadığı kanaatindeyim.”

Açıklamanın ardından Bozdağ, İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Tarihi Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin içinde bulunan sergiyi ve kütüphaneyi gezdi. Genel Direktör Halit Eren eserler ve kütüphane hakkında bilgi verdi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı