Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Cenevre Otomobil Fuarı

7 Mart 2012 Çarşamba günü yayınlandı Türk otomotiv sektörü, ‘Made in Turkey’ logolu yeni modellerle gövde gösterisi yapacak

Türk otomotiv sektörü, yarın kapılarını açacak Cenevre Otomobil Fuarı 'nda 'Made in Turkey 'logolu yeni modellerle gövde gösterisi yapacak. Fuarda; Karsan V1 konsepti, Gölcüklü yeni Transit, Bursa 'da üretilen yeni Megane HB ile 7 kişilik Doblo ve İzmitli yeni i20, ilk kez sergilenecek. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, fuarda yerli üreticilerin standlarını gezecek. Rahmi Koç ve İnan Kıraç da markalarını yalnız bırakmayacak.

Türk otomotiv sektörü, kapılarını yarın basın ve medya mensuplarına açacak 82. Cenevre Otomobil Fuarı 'na damgasını vurmaya hazırlanıyor. 'Made in Turkey 'logolu modeller, yaklaşık 180 aracın dünya ve Avrupa prömiyerinin gerçekleştirileceği Cenevre 'de, gövde gösterisi yapacak.

Fuarda; Karsan 'ın fikri mülkiyet hakları tamamen kendisine ait olan V1 konseptinin hem binek otomobil hem de taksi versiyonu sergilenecek. New York taksi ihalesini kaybettikten sonra dünya üzerindeki 40 büyük metropolü hedefleyen Karsan, ilk kez uluslararası arenada boy göstermiş olacak. Karsan, V1 'in seri ürtimine 2013 yılı sonunda başlayacak, 2014 'te yollara çıkaracak.

Fuarda yerli araçlar Karsan V1 'le sınırlı kalmayacak. Ford Otosan 'ın 630 milyon dolarlık yatırımla yaratacağı Gölcüklü yeni Transit 'in midibüs versiyonu Tourneo Custom, Oyak Renault 'nun Bursa fabrikasında üretilerek dünya pazarlarına ihraç edilen elektrikli Fluence Z.E. ile makyaj geçiren Megane HB, Tofaş 'ın Bursa tesisindeki bantlardan yeni inmeye başlayacak 7 kişilik Fiat Doblo ve Hyundai 'nin İzmit 'te ürettiği i20 'nin yeni yüzü ziyaretçilerle buluşacak.

Cenevre Otomobil Fuarı 'nda ses getirmesi beklenen 'Türk malı 'araçların üreticilerini, hükümet de yalnız bırakmayacak. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, fuara katılarak bu önemli lansmanlarda yerli üreticilerin yanında olacak ve standları gezecek.

Koç 'lar tam kadro

Fuarda; Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding CEO 'su Turgay Durak, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Karsan 'ın çoğunluk hissesinin sahibi Kıraça Holding 'in Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, Oyak Çimento ve Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar, Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da lansmanlarda yer alacak.

Krizin yaralarını rekor yeni modelle saracaklar

Avrupa 'nın en önemli organizasyonlarından biri olan Cenevre Otomobil Fuarı, yarın kapılarını basın ve medya mensuplarına açıyor. 18 Mart tarihine kadar sürecek fuarın bu yılki ana teması 'Driving to the future '(Geleceğe doğru sürüş) olarak belirlendi.

Fuara katılacak 80 ülkeden 260 şirket rekor sayıda yeni model sergileyerek, borç krizi nedeniyle daralan Avrupa pazarlarının yaralarını sarmaya çalışacak.

180 aracın prömiyeri


Cenevre Otomobil Fuarı 'nda toplam 180 aracın dünya ve Avrupa prömiyerini gerçekleştirilecek. 2011 'de sergilenen model sayısı 170 'e yakındı.

Cenevre, bugüne kadar en çok çevreci otomobilin tanıtıldığı fuar unvanını da alacak. Organizasyonda, hibrid, yüzde 100 elektrikli, bio yakıtla çalışan araçlar yer alacak. 10 bin gazetecinin takip edeceği fuarı, 700 binden fazla kişinin gezmesi bekleniyor.

82. Cenevre Otomobil Fuarı 'nda; yeni Audi A3, Ford B-Max, Volkswagen Up, Fiat 500L, Nissan Invitation, MINI Clubvan, Bertone Nuccio, SUV sınıfında ilk üstsüz model Range Rover Evoque Convertible, Chevrolet Cruze SW, Hyundai i30 SW, Kia cee 'd, Opel Moka, Skoda Citigo, elektrikli Renault Zoe, Dacia Lodgy, Isuzu D-Max, Mazda Takeri, Subaru BRZ, Toyota GT86, Citroen DS4 Racing Concept, Volvo 'nun VW Golf, Ford Focus ve Renault Megane 'a rakip olacak yeni modeli V40, Pininfarina 'nın Cambiano konsepti ilk kez görücüye çıkacak.

Milletvekilleri lüks ama ucuz makam aracı tercih etti

Türkiye 'de model atağına kalkan Volkswagen (VW) çatısı altındaki Skoda, vatandaşın vekillerini de tavlamayı başardı. VW Passat modeliyle yürüyen aksam, motor ve şanzıman gibi birçok ortak teknolojiyi kullanan Skoda Superb, fiyat avantajı sayesinde popülerliğini artırıyor.

Skoda 'nın distribütörü Yüce Auto 'nun Genel Müdürü Mahmut Kadirbeyoğlu, son dönemde milletvekillerinden yoğun talep aldıklarını belirterek, “Milletvekilleri makam aracı olarak diz mesafesi geniş, rahat ve lüks araçlar istiyor. Tabii bunun yanı sıra fiyatların da makul olmasını talep ediyorlar. Superb modelimiz bu kriterleri sağladığı için çok tutuldu. 20 milletvekili Skoda Superb satın aldı” diye konuştu.

Milletvekillerine, filo satışları kadar indirim yaptıklarını ifade eden Kadirbeyoğlu, şöyle devam etti: “Bu oran yüzde 7 ile 8 arasında değişiyor. Milletvekilerine özel şoför verilmesi de satışlarda etkili oldu. Prestijli bir araca sahip olmak isteyen vekillerimiz, makul fiyatlı Superb 'i tercih etmeye başladı. Özellikle 74.5 bin TL 'den başlayan 1.6 TDI 105 beygirlik dizel versiyon ekonomikliği ile ön plana çıktı.”

Yeni ürünlerle oto pazarının yüzde 93 'üne hitap edecek

Otomobil pazarının yüzde 62 'sine hitap eden Skoda, ürün gamını genişleterek bu rakamı yüzde 93.4 'e çıkarmaya hazırlanıyor. Markanın bayrağını da çevreci dizel motor Greenline taşıyacak. Mahmut Kadirbeyoğlu, markanın dizel motorlarda kullandığı Greenline teknolojisinin hem yakıt tasarrufu sağladığını hem de çevreye duyarlı olduğunu söyledi.

Oto pazarının yüzde 62 'sine seslenen model gamına sahip olduklarını belirten Kadirbeyoğlu, “Yeti Greenline 'la bu oranı yüzde 65 'e çıkarıyoruz. Yılın ikinci yarısında Fabia ve Roomster 'ın 1.6 dizellerini pazara sunacağız. Son çeyrekte Citigo 'nun gelmesiyle bu oran yüzde 75 'e çıkacak. 2013 başında Fabia ve Roomster 'ın otomatik vitesli versiyonlarıyla hitap ettiğimiz kitle yüzde 81 'e yükselecek, yeni sedanla bu oran yüzde 93.4 ile zirveye ulaşacak” dedi.

Çevreci Yeti Greenline 100 km 'de 4.6 lt yakıyor

Skoda, çevre dostu Greenline motor teknolojisine sahip ürün serisi içinden Türkiye pazarına ilk olarak SUV segmentindeki modeli Yeti 'yi sundu. Greenline teknolojisine sahip 105 beygir güç üreten 1.6 TDI motoru ile Yeti, çevreci özellikleriyle doğayı korurken, kullanıcısına da tasarruf sağlıyor. Yeti Greenline 100 km 'de ortalama 4.6 litre yakıt tüketimi ve 119 g/km karbondioksit salınımıyla segmentinde en iyi değerlere sahip. Yeti Greenline 'ın fiyatı 52 bin liradan başlıyor.

Fiorino gibi yine aslanın midesinden lokmayı çıkarırız

Tofaş 'ın yeni CEO 'su Kamil Başaran, ekonomik sıkıntı yaşayan İtalya 'da üretim maliyetlerinin gözden geçirildiğini belirterek, “Tofaş 'a yeni görev verilirse hazırız. Fiorino 'yu eskiz halindeyken kaptık, aslanın midesinden lokma çıkardık, yine yaparız” dedi.

'O babayiğit 'benim diyerek, yerli otomobil üzerinde çalışmaya başlayan Tofaş, İtalya 'daki ekonomik krizi de fırsata çevirmek istiyor. Borç krizindeki İtalya 'da, Fiat 'ın bazı fabrikalarını kapatarak, rotasını düşük üretim maliyetli ülkelere çevirme ihtimali Türkiye 'nin şansını artırdı.

Tofaş 'ın yeni CEO 'su Kamil Başaran, “10 yıl sonrasını planlıyoruz. Fiat, Tofaş 'a farklı misyon, görev verirse biz buna hazırız. Pozitif virüsleri çok seviyoruz. Burnumuz yeni bir şeyin kokusunu aldığında yakından takip ederiz. Olabilecek tüm fırsatların peşindeyiz” açıklamasını yaptı. Başaran, şunları kaydetti:

“İtalya 'da bazı sorunlar var. Fırsat olursa değerlendirmek istiyoruz. Kendimize güvenimiz var, Ar-Ge 'miz var, finansal gücümüz var. Tüm bu özellikler Avrupa 'da güçlü olmamızı sağlıyor. Üretim hatları dahil her şeye hazır olmalıyız. Nasıl ki Fiorino 'yu Fiat koridorlarında bir eskiz halindeyken yakaladık ve bir proje olarak Tofaş 'a kazandırdık. Tabir yerinde ise aslanın midesinden lokmayı çıkardık. Yenilerini de yapabilecek güçteyiz. 400 bin adet kapasiteli fabrikamız var. Sadece Fiat değil, aynı grup markası için farklı bir ürünü de üretebiliriz.”

Yüzde 100 yerli oto 'spagetti 'den karışık


Kamil Başaran, yerli otomobil konusunda hükümetin şirketleri yönlendirdiğini, mesajlar verdiğini belirterek, “Fiat CEO 'su Sergio Marchionne, Detroit Otomobil Fuarı 'nda Tofaş 'a olan güvenini gösterdi. Tecrübemize, teknolojimize, fabrikamıza güvenilmesi çok önemli. Ancak yerli otomoil projesi uzun soluklu bir süreç üzerinde çalışıyoruz, henüz sonuçlanmadı” dedi.

Başaran, 'Yüzde 100 yerli oto olabilir mi 'tartışmasıyla ilgili olarak ise şu ilginç örneği verdi: “Türkiye, bir sürü yerli otomobil çıkardı. Ancak yüzde 100 yerli otomobil çok farklı. Araçta kullanılan parçaları dikkate alırsak, spagetti diagramından daha karışık olduğu görülüyor. Burada önemli olan ülke ekonomisine katkı sağlayacak, yüksek katma değerli bir ürün ortaya çıkarmak.”

220 milyon $ yatırım yapacak


Tofaş, 2012 yılında 220 milyon dolar yatırıma imza atacak. Şirket, bu yatırımın yarısını 2013 yılı ortasında ABD 'ye ihracatına başlanacak Fiat Doblo 'nun Ram versiyonu için harcamayı planlıyor. Yaklaşık 110 milyon dolarla ise Linea yenilenecek ve fabrikanın teknoloji geliştirilecek. Tofaş, son 5 yılda 1.6 milyar dolarlık yatırıma imza atmıştı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı