Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Kadına yönelik şiddet komisyonda

2 Mart 2012 Cuma günü yayınlandı TBMM Adalet Komisyonu, kadına şiddet uygulayan kişilere elektronik kelepçe veya bileklik takılmasına imkan sağlayan kanun tasarısını, alt komisyona sevk etti

TBMM Adalet Komisyonunda, tasarı, aynı yöndeki kanun teklifleriyle birleştirilerek görüşüldü. Görüşmelerin ardından tasarı, alt komisyona havale edildi. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, öncelikle teklif sahiplerine söz verdi. CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Medeni Kanun'da nafakanın nereye ödeneceği konusunda netlik bulunmadığına işaret ederek, bu konuya ilişkin kanun teklifi verdiğini belirtti. Nazlıaka, kadınların her ay nafaka için adliyeye gittiğini, 100-400 liralık ödenek için en az 5 lira ulaşım ücreti ödediğini söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kanunun aileyi koruduğunu, nikahsız olanların da korunmasını amaçlayan bir kanun teklifi verdiğini ifade etti.

''Çıkarılan kısımların konulması kararı''

Hükümet adına söz alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 2012 Türkiyesi ve dünyasında, Ailenin Korunması Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Medeni Kanun'daki değişikliğe rağmen bugün yaşadıkları sorunları çözmeye yetecek altyapı olmadığının anlaşıldığını bildirdi. TBMM'nin, İstanbul Anlaşmasını ilk onaylayan parlamento olduğuna işaret eden Şahin, ancak sözleşmenin hayata geçmesi için imzalayan diğer 11 ülkenin onaylamasını beklediklerini belirtti. Şahin, Başbakanlığın, tasarıdaki ihbar kısmının, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda da yer aldığı için tasarıda gerek olmadığı görüşünde olduğunu belirtti. Şahin, kendilerinin, ''Atıf olmasın, bu tasarıda da yer alsın'' dediklerini anlattı. Tasarının görüşüldüğü Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda, ''ihbar olduğunda Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda olduğu için çıkarılan hükümlerin yeniden konulması, eğitim kısmının ilave edilmesi, Başbakanlığa giden metnin özünün korunması'' konularında mutabakata vardıklarını anlatan Şahin, komisyonun, kanun yapma tekniğinden dolayı çıkarılan kesimlerin, yeniden konulması yönünde bir raporu Adalet Komisyonuna sunacağını ifade etti.

''Şiddetin arttığına katılmıyorum''
''Son yıllarda şiddetin arttığına'' yönelik yorumlara işaret eden Şahin, toplumun değiştiğini, kadının birey olarak güçlendiğini, hakkını hukukunu aramaya başladığını, kapalı toplumdan açık topluma geçtiklerini anlattı. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Daha önce üç maymunu oynadığımız, halının altına süpürdüğümüz bir çok sorun alanı, karşımızda sorun olarak duruyor. Çözüm makamı olarak, bu değişimi yönetmek zorundayız. Toplum demokratikleştikçe, kadının hakkı, hukuku güçlendikçe, bu sorunların daha görünür olması anlaşılabilir bir şey. Bize düşen, toplumun bu geldiği değişim talebindeki yeni sorun alanlarını çözecek, güçlü destek mekanizmalarını oluşturmaktır. Yoksa son 10 yılda AK Parti iktidarı döneminde kadına yönelik şiddetle ilgili, 'kadını ikincilleştirdiği için şiddet artıyor'a kesinlikle katılmıyorum. Tam tersine Türk Ceza Kanunu'nu, 35 yıl sonra ilk kez bu parlamento değiştirdi. Kadın ve çocuğun, birey olarak haklarının korunduğu Ceza Kanunu çıkarıldı. Ondan önce töre ve namus cinayetlerinin, çevre baskısından yapıldığı bildirimleri vardı, cezalar verilmiyordu, caydırıcılık yoktu. 2-3 yıl ceza alan kişiler, 15-25 yıl müebbet hapse çarptırıldı.'' Bakan Şahin hızlı bir alt komisyon çalışmasıyla tasarının, 8 Mart'tan önce parlamentoda yasalaşabileceğini vurgulayarak, ''Parlamento bunu başarabilir. Şiddetle mücadelede, bu parlamento bunu başardı diyeceğimiz başarı hikayemiz olsun. Mümkünse 8 Mart'ta, parlamento, ülkenin kadınlarına bunu armağan etsin'' diye konuştu. Komisyon Başkanı İyimaya, grup başkanvekilleriyle görüştüğünü, tasarının, çarşamba günü parlamentodan geçirilmesi konusunda konsensüs bulunduğunu bildirdi. Görüşmelerin ardından tasarı, alt komisyona gönderildi. Alt komisyon çalışmalarını hafta sonu da sürdürdükten sonra tasarının pazartesi günü Adalet Komisyonunda ele alınması bekleniyor.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı