Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Erdoğan Berlin'de

31 Ekim 2012 Çarşamba günü yayınlandı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Berlin Büyükelçiliği binasının açılışını yapmak üzere bugün Almanya'ya gliyor.

Erdoğan, yarın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya gelecek. Erdoğan-Merkel görüşmesinde Suriye krizi, iki ülke arasındaki işbirliğin derinleştirilmesi ve PKK'ya karşı işbirliğinin gündeme gelmesi bekleniyor. Diğer taraftan yarın Erdoğan'a karşı protesto gösterileri yapılması bekleniyor.Türkiye'nin dünyadaki en büyük diplomatik temsilciliği Berlin Büyükelçiliği binasının açılışı bugün yapılıyor. Açılış töreninde Türkiye ve Almanya dışişleri bakanları Ahmet Davutoğlu ve Guido Westerwelle de hazır bulunacak. Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği binasının bulunduğu arsanın bir bölümü üzerinde konuşlu olan Osmanlı Devleti'ne ait ilk büyükelçilik binası İkinci Dünya Savaşı sırasında yıkılmıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yakından takip ettiği belirtilen bu projenin sonunda Osmanlı, Selçuklu ve Batı mimarisinin bir sentezi olan bir büyükelçilik binası inşa edildi. Ancak Erdoğan'ın projenin son halini gördükten sonra "Selçuklu mimarisi etkisi biraz daha yansıtılabilirdi" dediği öğrenildi. Başbakan Erdoğan yarın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya gelecek. Erdoğan-Merkel görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişki ve işbirliğinin yanı sıra Suriye krizi çerçevesindeki gelişmelerin ele alınması bekleniyor. İrdelenmesi beklenen diğer bir konu ise PKK ile mücadele. Erdoğan, “Terör sorununu çözmemizi birinci derecede Batı istemiyor. Açıkça söylüyorum. Almanya, Fransa istemiyor.” diyerek Almanya'yı PKK'ya karşı istenen düzeyde bir işbirliği yapmamakla eleştirmişti. Erdoğan'ın programında ayrıca Türk Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileriyle buluşma da yer alıyor.ERDOĞAN'A ALMANYA'DA PROTESTO HAZIRLIĞIErdoğan'ın Almanya ziyareti sırasında protesto gösterileri düzenlenmesi bekleniyor. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) yarın protesto gösterisi düzenleyeceklerini bildirdi. Onlarca derneğin imzasıyla yapılan protesto gösterisine Almanya'daki solcu ve aşırı solcu gruplar ile PKK sempatizanlarının katılması bekleniyor. Yeşiller Partili Federal Meclis Üyesi Memet Kılıç'ın da bu gösteriye konuşmacı olarak katılacağını bildirdi. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı: “Mart ayında güçlü protestolarımız karşısında Steiger Awards ödülünü almak için Bochum'a gelemeyen Erdoğan, Türkiye kökenli göçmenler ve Alman ilericileri tarafından Berlin'de hak ettiği gibi karşılanacak”. Erdoğan'ın Suriye ve azınlık politikasını eleştiren bu dernekler ‘Erdoğan demokrat değil, diktatördür' şeklinde ithamda bulundu.ÖZDEMİR PROTESTO GÖSTERİLERİNE KATILMAYACAK

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir yarın Başbakan Erdoğan'a karşı başta Alevi Federasyonu ve PKK yanlısı derneklerin organize ettiği ve Eşbaşkan Claudia Roth ile Yeşiller Milletvekili Memet Kılıç'ın katılacağı protestoya katılmayacağını söyledi.

Özdemir “Protestoya çağrı yapan derneklerden birçoğu Türkiye'de şiddete karşı mesafe koymuyor.” dedi.

Protestonun herkesin hakkı olduğuna değinen Özdemir, Yeşiller Partili Kılıç ve Roth'un daha çok Suriyeli mültecilerin durumları ve Türkiye'de fikir özgürlüğü konusunda mesajını vermek istediklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın Almanya ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilere olumlu katkı yapmasını temenni eden Eşbaşkan Cem Özdemir “Araya soğukluklar girmişti. Umarım bu ziyaret farklı geçer. İki ülkenin ilişkileri kalıcı ve siyasiler geçicidir. Türkiye'nin stratejik önemi ve Almanya'daki Türk kökenli insanlar bu ilişkiyi özel hale getiriyor.” dedi.

Merkel'in Türkiye'nin AB üyeliğine karşı sert tutumunda bir değişiklik olmayacağını ifade eden Özdemir, genel seçim öncesi Merkel'in tavrını değiştirmeyeceğini, Almanya'da 2013 seçimi sonrası SPD- Yeşiller hükümetinin kurulması durumunda üyelik sürecine yönelik olumlu değişiklik olacağını vurguladı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı