Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

''Seçmeli derslerde dengeli bir dağılım var''

27 Eylül 2012 Perşembe günü yayınlandı Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Okullara süt dağıtımını gene yapacağız.

Mevcut planımıza göre ikinci yarı, haftada 3 gün olmak üzere yeniden ilkokullarımızda ve okul öncesi kurumlarımızda, hem resmi hem özel kurumlarda süt dağıtımına başlayacağız" dedi.

Bakan Dinçer, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Ödülleri törenine katıldı.

Törenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Dinçer, genel liselerde, özellikle İstanbul'da kontenjan sıkıntısından dolayı bazı öğrencilerin imam-hatip liselerine yöneldiğine ilişkin soru üzerine, "Gerek okul tercihlerinde gerekse ders tercihlerinde bizim için kritik husus, çocuklarımızın ve velilerimizin kendi ilgi ve istekleri bir tercihte bulunmalarıdır. Bunun dışında olabilecek her türlü şey bizim müsamahamızın ve politikamızın dışında bir uygulamadır. O açıdan aslında öğrencilerimiz şayet herhangi okulu veya dersi tercih etmemişlerse idari olarak kimsenin onlara belirli bir yönü gösterme hakları yoktur. Böyle bir uygulama yapan da olursa ona da izin vermeyeceğimizi ifade ediyorum. Bunları çok kısmi hadiseler olduğunu ve bunların o kadar büyütülmemesi gerektiğini düşünüyorum" cevabını verdi.

"ANADOLU LİSELERİNE ATANACAK ÖĞRETMENLERLE İLGİLİ UYGULAMAYA KESİN KARAR VERMEDİK"

Ekim ve Kasım aylarında, eğitim kurumlarının norm güncelleme çalışmaları kapsamında Anadolu ve Fen liselerine atama yapılacağının hatırlatılması üzerine ise Bakan Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütün atamaları, yer değiştirmeleri ve okullarla ilgili her türlü düzenlemeyi eğitim dönemlerinin başında yapmayı öngören bir uygulamayı yürürlüğe koyduğunu belirtti.

Dinçer, şunları kaydetti: "Bu sene programımız çok sıkışmasına rağmen her türlü yer değiştirmeyi, özre dayalı atamayı ve nakilleri, açıktan atamaların hepsini okullar başlamadan yaptık ve bundan sonra hep onu yapmaya çalışacağız. Bu yıl istisna ve yeni uygulama yılı olduğu için kontrol edemediğimiz bazı süreçler yaşadık ve yaşıyoruz. Anadolu liselerine atanacak öğretmenlerle ilgili uygulamayı henüz kesin karar vermedik. Normalde öğretmenlerimizin sınavı yapılmıştı. Onların belki Kasım ayında atamalarını, yer değiştirmelerini yapmayı ama eğitime başlamayla ilgili değişikliği dönem başına bırakmayı düşünüyor ve tartışıyoruz, henüz kesin değil. Durum açıklandığında paylaşacağız."

VELİLERE ÖĞRENCİLERİN BİLGİLERİNİN SMS OLARAK GÖNDERİLMESİ

"Bir GSM şirketiyle anlaşmalı olarak öğrencilerin bilgilerini kısa mesaj olarak velilere aktarılacağı dair bir proje var mı" yönündeki soruya ise Dinçer, "Geçen yıl da benzer dedikodular çıktı, bunlar doğru değil. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak, merkezden zaten velilerin kendilerinin irtibatlı olduğu GSM şirketlerine, talep etmeleri halinde veriyoruz. Herhangi bir aracı kurum yok. Veliler şayet çocuklarıyla ilgili, başarıları ve devamlılıklarıyla ilgili bilgiyi SMS olarak almak istiyorlarsa onu bakanlığımıza müracaat ederek yapabilirler" cevabını verdi.

Bakan Dinçer, Teknoloji ve Tasarım Dersi'nin 2012-2013 eğitim-öğretim yılında ders çizelgesinde yer almadığını sorulması üzerine, ders çizelgesinde Teknoloji ve Tasarım Dersi'nin seçimlik olarak bulunduğunu ve öğrencilerin bu dersi belirli oranda seçtiğini belirtti.

OKUL SÜTÜ PROGRAMI

Bu yıl okullara süt dağıtımına bütçe yetersizliğinden dolayı başlanmadığı iddialarına ilişkin Dinçer, "Okullara süt dağıtımını gene yapacağız. Mevcut planımıza göre ikinci yarı, haftada 3 gün olmak üzere yeniden ilkokullarımızda ve okul öncesi kurumlarımızda hem resmi hem özel kurumlarda süt dağıtımına başlayacağız" dedi.

"ÇOCUKLARIN SINAV ODAKLILIKTAN KURTULMAK İSTİYOR"

Bakan Dinçer, seçimlik derslerle ilgili soru üzerine ise ilgi gören derslerin sınav odaklı bir sistemin sonucu olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek, "O zaman spor dersini, güzel sanatları çocuklarımızın seçmemesi gerekirdi. Ama yabancı dil, zeka oyunları hatta drama gibi derslerin seçildiğini görüyorsunuz. Bu, bizim için çocukların sınav odaklılıktan kurtulmak istediklerine ilişkin bir işarettir" diye konuştu.

"22 BİN ÖĞRENCİ KÜRTÇE DERSİNİ SEÇTİ"

Kürtçe dersinin ilgi görüp görmediğine ilişkin konuşan Bakan Dinçer, "Çocuklarımızın neyi seçerken, hangi faktörleri göz önünde bulundurduğuna dair elimizde bir bilgi yok. Şu anda 22 bin öğrencinin Kürtçe dersini seçmesi aslında çocuklarımızın önemli oranda buna dair bir tercihte bulunduğunu gösteriyor ama genel potansiyel içerisinde bunun oranı ne? Bunu görme şansımız şu anda yok. Değerlendirme yapma yerine, doğrudan doğruya seçilen bu dersi alabilecek imkanı sağlamaktır. Biz o 22 bin öğrencimize, mümkün olduğu kadar Kürtçe dersini açmak ve vermek için çaba sarf edeceğiz. Öğretmen meselesi de şu anda zaten önceki yıllarda verilmeyen bir ders olması sebebiyle tahmin üzerine kurguladığımız bir ders olacaktır. Bu yüzden de Arap-Fars dili mezunu olan öğretmenlerimizin, Kürtçe bilen Türkçe öğretmenlerimizin, Kürtçe bilen sosyal bilgiler ve din dersi öğretmenlerimizin bu alanlara yöneltmiştik. Önümüzdeki yıllar için zaten bu ders için özel eğitim almış öğretmenler olacak. Bu sene kısmi olarak bazı sıkıntılarımız ortaya çıkabilir ama önümüzdeki yıllarda bu sorunun da çözüleceğini tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.

BAKAN DİNÇER, ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLER GÖRÜŞTÜ

Öte yandan tören sırasında, tören salonunda bulunan bir atanaması yapılmayan bir öğretmen ayağa kalkarak söz istedi. Milli Eğitim Bakanı Dinçer, tören sonunda kendisiyle görüşeceğini söyleyince öğretmen adayı yerine oturdu. Dinçer, törenin sonunda kendisiyle görüşmek isteyen aralarında sosyal bilgiler, Almanca, teknik eğitim ve İngilizce öğretmenliği mezunu olan öğretmen adaylarıyla bir araya geldi.

Yarım saat süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan ve 4 yıldır atanamadığını dile getiren Sosyal Bilgiler Öğretmeni Orhan Altay, "Biz ataması yapılmayan öğretmenleriz. Bakan Bey'e bir an önce ek atama yapılması talebimizi ilettik. 4+4+4 eğitim sistemini Bakan Bey sürekli Avrupa ülkeleriyle mukayese ediyor ve biz de Bakan Bey şunu ilettik: Dünyanın ve Avrupa'nın hiçbir ülkesinde hayvan yetiştiriciliğinden mezun biri öğretmenlik yapamıyor. Biz bir an önce ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmesini, ücretli öğretmenler yerine ek öğretmen kadrosu atamasını talep ettik. Sayın Bakan da taleplerimizi dinledi" dedi.

Sosyal medyada 35 bine yakın öğretmen olarak örgütlendiklerini belirten Altay, taleplerini ilerleyen günlerde Ankara'ya taşıyarak, eylemler gerçekleştireceklerini kaydetti.

Danıştay kararı nedeniyle tek atanabilecekleri okul türü olan Anadolu liselerine atamalarının yapılmadığını belirten Almanca Öğretmeni Gamze Sayım, "Yaklaşık 2 bin açığımız var. Bu tamamiyle adaletsiz bir atama" diye konuştu


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı