Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

NATO Zirvesi, 20 Mayıs'ta Chicago'da

13 Mayıs 2012 Pazar günü yayınlandı NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, 20-21 Mayıs tarihlerinde ABD'nin Chicago şehrinde düzenlenecek olan NATO zirvesi öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuştu.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen , yaptığı konuşmada Chicago Zirvesi ' nde üç kilit konu olduğunu kaydederek bunların NATO ' nun Afganistan ' daki rolü , ekonomi ile güvenlik ilişkisi ve NATO ortaklıkları olduğunu belirtti .

Afganistan konusunda 2010 yılındaki Lizbon Zirvesi ' nde konulan hedeflere doğru ilerleme sağlandığını iddia eden Rasmussen , " Cumhurbaşkanı Karzai ile Lizbon ' da anlaştığımız gibi Afganistan ' daki güvenlik sorumluluğunun geçişini tamamlamak konusunda belirgin bir ilerleme kaydettik . Afgan askerleri ve polisi , nüfusun yarısının güvenliğinde başı çekiyor . Her geçen gün daha yeterli ve kendilerine güvenli oluyorlar " dedi .

Zirvede 20 - 30 adet uluslararası projeyi başlatacaklarını ifade eden Rasmussen , Chicago ' da " geçici füze savunma kabiliyeti " ilan edeceklerini belirterek " NATO Güçleri 2020 ' yi hedefliyoruz . Kemer sıkma döneminde bile müttefiklerimizin vatandaşlarına daha fazla güvenlik sağlayacak Akıllı Savunma da bunun için var " şeklinde konuştu .

60 civarındaki ülke ve organizasyonun katılımıyla NATO tarihindeki en büyük zirveyi yapacaklarını da kaydeden Rasmussen , basın toplantısının soru - cevap kısmına geçti .

Bu sene sonunda Fransız askerleri Afganistan ' dan çekmek istediğini belirten yeni Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande hakkında sorulan soruya yanıt veren Rasmussen , " Dün Sayın Hollande ile Afganistan ' ı tartıştık ve önümüzdeki hafta kendisi resmi olarak cumhurbaşkanı olduktan sonra bu konuda diyalogu sürdürmek için anlaştık " dedi .

Rasmussen , Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ' in zirveye katılmaması hakkında ise " Putin ' i Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından birkaç gün geçtikten sonra davet ettiğimde iç siyasal durumdaki meşguliyeti yüzünden Chicago ' daki zirvenin Rusya - NATO zirvesi olmayacağı konusunda uzlaştık " ifadesini kullandı .

Çin ve Hindistan ' ın zirveye katılmayacağını belirten Rasmussen " Ama dünya çapında pek çok ortağımızı zirveye çağırdık . İSAF görüşmesine 50 İSAF ortağının yanı sıra Orta Asya ülkelerini , Rusya ' yı , Japonya ' yı , BM , Dünya Bankası ve AB gibi uluslararası örgütleri çağırdık ve bu da bizim Afganistan konusunda bütün uluslararası toplumun bulunması gerektiğini gösterdiğimizi belirtir " şeklinde konuştu .

Rasmussen , İsrail ' in zirveye katılımının Türkiye tarafından engellendiği yönündeki haberler hakkında ise " İsrail zirveye çağrılmadı çünkü İsrail ne ISAF , ne de KFOR ' da katılımcı olarak bulunuyor . Bu sebepten dolayı kimsenin bir daveti engellemediğini açık bir şekilde söyleyebilirim . Böyle bir konu yok " ifadelerini kullandı .

Pakistan hakkında da konuşan Rasmussen , " Eğer Afganistan ' da uzun dönem barış ve istikrar istiyorsak , Pakistan ' ın da olumlu yönde katılımı gerekli . Pakistan ' la güçlü bir işbirliği ve ortaklık için pek çok şey yaptık . Bölgeden pek çok ülkeyi çağırdık çünkü operasyonumuz için önemli geçiş yollarını sağlıyorlar . Ama şu anda Pakistan ' da geçiş yolları kapandı . Pakistan ' la bunu çözmek için diyalogu devam ettirmek durumundayız " dedi .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı