Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Istaranca'da doğalgaz bulundu

18 Eylül 2012 Salı günü yayınlandı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)’nın Istranca’da 3 bin 600 metrede ulaştığı doğalgazın miktarı için bir açıklama yapmanın henüz erken olduğunu söyledi.

Doğalgaza zam yapılacağı iddialarını da değerlendiren Yıldız, bu konuyu Maliye Bakanlığı ve Hazine ile ay sonunda yapacakları toplantıda ele alacaklarını söylemekle yetindi. Bakan Yıldız, Ankara’daki bakanlık binasında Petrol Platformu Derneği üyelerini kabul etti. Görüşme öncesinde basına kısa bir açıklamada bulunan Yıldız, Türkiye’de 60 yıldan beri petrol aramacılığı yapıldığını ve şimdiye kadar 12 milyar dolar para harcandığını söyledi.

Bu rakamın yarıya yakının son 10 yılda harcandığını ifade eden Yıldız, son 10 yıl içerisinde 13 katına çıkartılan bütçeyi sürdürmeyi düşündüklerini aktardı. Yıldız, şimdiye kadar yaklaşık bin 800 kilometre sondaj yapıldığı bilgisini verdi. Toplantıda Taner Yıldız’a Istranca’da TPAO tarafından bulunan doğalgaz da soruldu. Kendisinin bu konuya ilişkin bilgiyi kamuoyu ile bu aşamada paylaşmayı düşünmediğini belirten Yıldız, “Orada bir doğalgaz bulundu; ama çıkartıldı diyemeyiz. Bunun üzerinde ayakları yere basan, doğru politika üretip doğru işler yapmaya çalıştığımız bir sahadır bu. Sondaj tamamlanmadan, fizibilitesi tamamlanmadan bir rakam söylememiz erken olur. Bulunda ama çıkartılmadı.” dedi.

Doğalgaz miktarı için bir rakam telaffuz etmek için henüz erken olduğunu söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, “Bunun miktarı ne kadardır, Türkiye’nin ihtiyacının ne kadarını karşılayacaktır. Bunlar process edilecek. 3-4 aylık çalışmaya ihtiyacımız var. Orada 3-7 metrelik bir alev yükseldi. Ama konuya ihtiyatlı yaklaşacağız. Türkiye’nin tüm doğalgaz ihtiyacını karşılayacak gibi bir hava oluşturmak doğru değil.” şeklinde konuştu.

Yıldız, Istranca-1’deki doğalgaz ile ilgili şunları kaydetti: “Şu ana kadar 5 tane büyük kuyu bu bulundu. Dünya devi firmalarla yapılan konsorsiyumlarla yapılan aramalarda istediğimiz sonuç oluşmamıştı. TPAO’nun yalnız yürüttüğü çalışmada böyle bir keşfe rastladı. Bu bize şunu söyler. Romanya ya da Ukrayna ile ilintili olarak o bölgede başka buluntulara da rastlayabiliriz. Bundan sonra bir kısım firmalar oraya yönelebilirler. Ama ihtiyatlı davranıyoruz. Process çalışmaları tamamlandıktan sonra rakamları vatandaşlarla paylaşacağız. Istranca’da 3 bin 600 metre deldik. Bu TPAO açısından bizim yaptığımız Karadeniz’deki en ciddi derinliktir. Yoksa ortaklarla yapılan çalışmalarda 6 bine kadar inmiştik” Batman’da Perenco-TPAO adına petrol arama çalışmalarını sürdüren Ukraynalı Polaris petrol şirketine bağlı özel güvenlik görevlilerinin PKK'lıların tarafından uğradığı saldırının aktarılması üzerine Yıldız, dün Kerkük-Yumurtalık boru hattına da saldırı olduğunu ancak 17.00 gibi akışın yeniden başladığını bildirdi. Bölgedeki saldırılar ile ilgili bölgedeki Jandarma Komutanı ile görüştüğünü anlatan Yıldız, Mardin, İdil’deki, Şırnak bölgesinde güvenlik önlemlerinin artırılmasını konuştuklarını söyledi.

PKK’nın boru hatlarına zarar vermeyi istemeye devam edeceğini söyleyen Yıldız, “Bizi yıldırma girişimleri boş çaba.” dedi.

Doğalgaza zam olacağı yönündeki haberlerin sorulması üzerine ise Bakan Yıldız, bu konuda ay sonunda Maliye Bakanlığı ve Hazine ile yapacakları toplantıdan çıkacak görüşlerin önemli olduğunu ifade etti.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı