Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Erken emeklilik olacak mı?

8 Mayıs 2013 Çarşamba günü yayınlandı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, vatandaşın sosyal güvenlik hizmetlerinde memnuniyet oranının yüzde 75'i aştığını söyledi.

Çelik, Bornova Naci Şahin Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğünde düzenlenen İzmir Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlükleri Toplu Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, vatandaş odaklı bir hizmet anlayışına sahip olduklarını belirtti.

Sosyal güvenlik hizmetlerindeki memnuniyetle ilgili araştırmalara değinen Çelik, son araştırmalarda sosyal güvenlik hizmetlerinden memnuniyetin yüzde 75 oranını geçtiğini ifade ederek, "Bu önemli, çünkü memnuniyetsizlik demek, vatandaşın doğumdan ölüme olan süreçte ciddi problemler yaşadığı anlamına gelir" dedi.

Ülke için çivi çakana müteşekkir olduklarını, amacı hizmet olanlara da vefalı davrandıklarını kaydeden Çelik, Bornova'daki merkeze daha önce silahlı saldırıda hayatını kaybeden kurum çalışanı Naci Şahin'in isminin verdiklerini söyledi.

Bölgede ve dünyada çok ciddi istikrarsızlık, ekonomik ve siyasi sıkıntılar olduğunu bildiren Çelik, şöyle konuştu:

"Oslo'da 25 ülkenin çalışma bakanı ile iki gün boyunca değerlendirmeler yaptık. Litvanya Cumhurbaşkanı, ücretleri, emekli aylıklarını aşağı çektiklerini ifade etti.

Portekiz, İspanya, İtalya adına konuşan bakanlar yaşadıkları sürecin boyutlarını ortaya koydular. Çok şükür Türkiye'de çalışanlarımızın ücretlerini enflasyona ezdirmedik. 'Maaşım istediği düzeyde değil' diyen vatandaş olabilir, saygıyla karşılarız. 76 milyondan topladığımızı yine 76 milyona adil, gelecek nesilleri rahatsız etmeyecek şekilde dağıtıyoruz. Kendi döneminizde gelecek nesilleri borçlandırmayacaksınız.

Krizin yaşandığı dönemde sosyal yardımları artıran bir devlet olduk. Sihirli formülü nedir- 6 yıldır 4 saat uyku uyuduğumu hatırlamıyorum. Çok zaman kaybettik, telafisi için çok çalışmamız gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumumuzun yıllık geliri önceleri 20 katrilyon iken, bugün 102 katrilyon.Eğer çalışmalar olmazsa, bu rakama çıkabilir miydi-"

Çelik, İzmir'de emekli olmak isteyenlere 17 günde maaşı bağlandığını, müracaatın ertesi gününde maaşın bağlanması için yürütülen çalışmalarda ise son aşamaya gelindiğini sözlerine ekledi.

SGK Kurum Başkanı Yadigar Gökalp İlhan da hizmeti vatandaşın ayağına götürmek için yeni merkezler açtıklarını, 2008'de yapılan reformla herkesin kaliteli sağlık hizmetlerine eşit şartlarda erişmesinin sağlandığını ve vatandaş memnuniyetinin öncelikleri olduğunu belirtti.

AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait ise partisinin İzmir'e özel ilgi gösterdiğini, her hafta bir bakanın kentte müjdelerle geldiğini belirtti.

-Sorular-

Açılışın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, "belediyelerin kendi şirketlerinden ihalesiz hizmet alımı için yasal düzenleme yapılması ve taşeronlaşma" konusundaki soru üzerine, hizmet alımının dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de bulunduğunu söyledi.

Taşeronlaşmadaki haksızlıkları, emek sömürüsüne yönelik uygulamaları ortadan kaldırma adına bazı çalışmalar sürdürdüklerini kaydeden Çelik, şunları kaydetti:

"Hangi koşullarda hizmet alımı yapılması lazım, tartıştığımız bu. Hükümetin bu konuda kararlığı var, bu işe çeki düzen vermeliyiz. Taraflarla uzlaşmak kolay değil. Bunlardan biri tazminat meselesidir. Kıdem tazminatıyla ilgili alışmış bir düzen var, hükümet olarak fon olsun ve bu tazminattan herkes pay alsın istiyoruz. 2 aylık çalışan dahi alsın istiyoruz. Sendikalar 'hayır 12 ay alsın' diyor. Bizim yaklaşımımızı aslında sendikaların göstermesi gerekiyor. İhalesiz hizmet nasıl alınacak- Belediye firmasının verdiğinden 500 lira düşük ücret verilirse, kamu kaynağını nasıl kullanacaksınız- Biz 1,5 yıldır işçisiyle, belediyesiyle, kamu kurumlarıyla, kamu ihale kurumuyla, sendikalarla bu konuyu tartışıyoruz. Şimdi milletvekilleriyle bir toplantımız var ve oradan gelen bilgileri aldıktan sonra taşeron uygulamasına bir çekidüzen vereceğiz. Hükümet bu konuda kararlı."

Bir gazetecinin sözleşmeli çalışanların durumuyla ilgili sorusu üzerine Faruk Çelik, gerekli çalışmaların tamamlandığını, Bakanlar Kurulunda görüşüldüğünü, Başbakan'a sunacaklarını bildirerek, "Kadroya alınacak mı alınmayacak mı- Çok ciddi, yüz binlerce insanı ilgilendiren bir konu. Personel statüleriyle ilgili alternatifli çözümlerimiz hazır. Ama bunların hangisinin uygulamaya konması gerektiği talimatını hükümet ve sayın Başbakanımız tarafından verilince, biz yerine getireceğiz" yanıtını verdi.

Törende Bornova Naci Şahin, Aliağa, Gaziemir, Urla, Buca, Menderes, Çeşme, Ödemiş ve Balçova sosyal güvenlik merkez müdürlükleri ile Mali Hizmetler Merkez Müdürlüğünün açılışı yapıldı.

Bakan Çelik daha sonra Çalışma ve İş Kurumu İzmir il Müdürlüğü'ne geçerek Kadri Kabak'tan çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

Muhabir: Halil Şahin

Yayıncı: Serdar Yılmaz


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı