Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Demir Leydi'ye veda

18 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı İngiltere'nin "Demir Leydi" lakaplı eski Başbakanı Margaret Thatcher için cenaze töreni düzenlendi. Ülkede Big Ben sustu, bayraklar yarıya indirildi.

İngiltere eski Başbakanı Margaret Thatcher son yolculuğuna uğurlandı.

Başkent Londra'nın sokakları ve özellikle cenaze töreninin yapıldığı St. Paul Katedrali'nin önü, sabah saatlerinden itibaren tarihi törene şahit olmak isteyenler tarafından dolduruldu.

İngiliz Parlamentosu'ndaki St. Mary Kilisesi'nde gece boyunca tutulan eski başbakanın naaşı, yerel saatle 10.00'da (TSİ 12.00) buradan çıkarılarak, Thatcher'ın 11 yıl boyunca hem çalışma ofisi hem de evi olarak kullandığı başbakanlık konutu ile bakanlıkların bulunduğu Whitehall caddesinden geçirildi.

İngiltere'nin ilk kadın başbakanının naaşı, Trafalgar meydanı, Strand, Fleet caddesi gibi yerleri kapsayan güzergahın bir kısmında cenaze arabasında, bir kısmında ise askerler eşliğinde atların çektiği top arabasında taşındı. Margaret Thatcher'ın tabutu üzerindeki beyaz güller ve çocukları Carol ile Mark Thatcher'ın 'Sevgili annemiz, her zaman kalbimizde olacaksın' notu dikkati çekti.

Alkışlayan da oldu, yuhalayan da

Thatcher'ın naaşının top arabasıyla taşınması sırasında konvoyun önündeki askeri bando, Beethoven, Chopin ve Mendelssohn gibi bestecilerin cenaze marşlarını çaldı. Kortejin geçişi sırasında yol kenarında toplanan çok sayıda kişi alkışlarla Thatcher'ı uğurladı. Ancak kimi zaman konvoya küçük cisimler atılması ve bazı kişilerin yuhalaması dikkatten kaçmadı.

Thatcher'ın naaşı geçirilen güzergahın ardından, cenaze töreninin yapıldığı Londra'nın simge yapılarından St. Paul Katedrali'ne getirildi.

Türkiye'yi Çelik temsil etti

Türkiye'yi Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in temsil ettiği katedraldeki törene, aralarında İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve eşi Ediburgh Dükü Philip, İngiltere Başbakanı David Cameron, çok sayıda İngiliz siyasetçi ve dünya genelinden başbakanlar, bakanlar ve eski liderlerin de bulunduğu yaklaşık 2 bin 300 kişi katıldı.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth en son 1965 yılında ülkenin eski başbakanı Winston Churchill'in cenaze törenine katılmıştı.

Külleri, eşinin yanına konulacak
St. Paul Katedrali'nde yapılan cenaze töreninde Thatcher'ın hayattayken cenazesinde okunmak üzere seçtiği ilahiler ve İncil'den bölümler seslendirildi. Thatcher'ın 19 yaşındaki torunu Amanda Thatcher ile Thatcher'dan dört dönem sonraki Muhafazakar Parti lideri İngiltere Başbakanı Cameron, İncil'den iki ayrı bölüm okudular.

Katedralde yaklaşık 1 saat süren törenin ardından ise sadece aile ve yakınların katıldığı özel bir törenle Thatcher'ın naaşının yakılarak, küllerinin 2003 yılında vefat eden eşi Denis Thatcher'ın küllerinin de bulunduğu Chelsea Kraliyet Hastanesi'ndeki anıta konuldu.

Cenaze töreni sırasında, tarihi saat kulesi Big Ben'in çanı susturuldu ve Tower Bridge'den, Thatcher döneminde yapılan İngiltere'nin Arjantin'i yendiği Falkland Savaşı'nda kullanılan toplardan atış yapıldı. Başbakanlık ve resmi kurumlardaki Birleşik Krallık bayrakları ise yarıya indirildi.

Cenaze töreni için özellikle ABD'nin Boston kentindeki patlamaların ardından Londra sokaklarında güvenlik artırıldı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı