Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Dünya çağrıyı böyle duyurdu

22 Mart 2013 Cuma günü yayınlandı Çözüm süreci ve nevruz kutlamaları dış basında da yakından takip edildi.

Diyarbakır'daki nevruz kutlamalarında, İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın iki milletvekili tarafından okunan ve silahlı unsurların sınır dışına çıkmasını da içeren mesajı, dış basında geniş bir şekilde yer aldı. Çözüm süreci çerçevesinde gelişen son olayları ve nevruzdaki açıklamaları manşetlerden veren basın kuruluşları, ülkede barış ortamının yerleşmeye başladığı yorumunda bulundu.

Associated Press haber ajansı, Diyarbakır'daki nevruz kutlamalarına ilişkin verdiği haberde, Öcalan'ın ateşkes çağrısına vurgu yaparak, 'Bu son girişim, kamuoyunun bilgisine daha açık olması ve Öcalan'ın daha büyük katılımıyla, karşılıklı rızayla şiddetin sona erdirilmesi konusunda daha başarılı bir anlaşmaya varılması yönündeki ümitleri artırdı ' yorumunda bulundu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC de haberi, 'Türkiye Kürtleri: PKK lideri ateşkes çağrısında bulundu ' başlığıyla verdi. Çözüm sürecinin özetlendiği haberde BBC'ye konuşan çeşitli kişilerin görüşlerine yer verildi.

- 'Erdoğan risk aldı '-
Reuters haber ajansı, Öcalan'ın terör örgütü üyelerine çatışmayı durdurma emri verdiğini kaydederek, 'Başbakan Tayyip Erdoğan'ın seçimle işbaşına geldiği yıldan bu yana, başta ordu olmak üzere muhafazakar bir yapı içinde derin yer etmiş tabuları yıkarak, Kürtlerin kültürel ve kendi lisanlarını konuşma haklarını genişletmek suretiyle çok büyük riskler aldığı ' yorumunda bulundu.

Reuters haberinde, Başbakan Erdoğan'ın sürece kuşkuyla bakan muhafazakar bir yapıyı kendisiyle birlikte taşımak zorunda kaldığı ve gidilecek yolun her iki taraf için de zorlu ve şüphelerle dolu olduğunu öne sürdü.

ABD'deki Washington Times gazetesi de haberinde, Öcalan'ın çatışmayı sona erdirmek için yaptığı çağrıya vurgu yaparak, dünyadaki en kanlı çatışmalardan birinin, ateşkes çağrısı ile durma noktasına gelebileceği değerlendirmesinde bulundu.

- 'Öcalan, ateşkesi açıkladı '-

Fransız haber ajansı AFP yorum yapmadan haberinde Öcalan'ın silah bırakma çağrısına değinirken, Katar merkezli El Cezire televizyonu da, 'PKK lideri Türkiye'de ateşkes çağrısında bulundu ' başlığıyla haberi verdi.

'Cezaevindeki Abdullah Öcalan'ın deklarasyonu 40 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan 30 yıllık çatışmayı sona erdirme umutlarını artırdı ' yorumuna yer verilen haberde ayrıca, 'ateşkes, yıllarca dış dünya ile irtibatı kesilen Öcalan'ın, PKK üzerindeki nüfuzunu da sınayacak ' ifadesi yer aldı.

CNN televizyonu, 'onlarca yıl süren savaşın ardından Kürt partisi Turkiye'de diyalog çağrısı yaptı ' başlığıyla verdiği haberinde, yorum yapmadan çözüm süreci, PKK terör örgütü ve Türkiye'deki şiddet olayları hakkında genel bilgiler verdi.

İsveç basını ise, terör örgütü PKK'nın silah bırakmasıyla ilgili haberlerinde ajanslardan alıntı yaparak, ''Öcalan, ateşkesi açıkladı'' başlığını kullandı.

İsveç'in Türkiye Başkonsolosu İngmar Karlsson'un yorumlarına da yer verilen haberlerde, Karlsson'un 'barış sürecini sabote etmeye çalışacak güçlerin var olacağı ' ve 'Suriyeli iktidar güçlerinin, Türkiye'de milliyetçiler ile işbirliği yaparak, barış sürecini baltalamak için girişimlerde bulunulabileceği ' şeklindeki iddiaları yer aldı.



HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı