Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Ejderha gitti, yılan geldi

10 Şubat 2013 Pazar günü yayınlandı Çin, geleneksel ay takvimine göre kutlanan ve en önemli bayramı olarak kabul edilen Çin yeni yılı bayramını (Bahar Bayramı) kutluyor.

Bu gece, 12 hayvanlı ay takvimine göre, ejderha yılı sona ererken, yılan yılı başlamış oldu.Geleneksel akşam yemeğiyle birlikte aile fertleri kuru yemiş eşliğinde devlet televizyonu CCTV’nin 20.00’da başlayan ve 24.00’a kadar süren yılbaşı özel eğlence programını izledi.Dünya genelinde 800 milyon kişinin canlı izlediği tahmin edilen CCTV’nin programında ayrıca Türkiye’den Anadolu Ateşi’nin gösterisi ve Kafkas oyunları yer aldı. CCTV’nin bu jesti, Çin’de bu yıl kutlanacak 2013 Türkiye Kültür Yılı için önemli görüldü.

Bu yıl CCTV’nin yılbaşı özel programının özel konuğu olarak yer alan Anadolu Ateşi’nin, Türkiye Kültür Yılı sebebiyle davet edildiği belirtildi. Öte yandan öncesinde, birçok ülke ve kuruluştan liderler kutlama mesajları gönderdi. Çin’in birçok şehrinde halk, geçen yılların aksine hava kirliliğini arttırdığı gerekçesiyle havai fişek atıp, çatapat patlatmamaya gayret gösterdi.

BAYRAM NASIL KUTLANIYOR

Ülkede hemen her yer, geleneksel bayram figürleriyle süslendi. Bayram nedeniyle ülkede 7 gün resmi tatil yapılıyor.
Çinliler bu yılı birlikte geçirmek için, ülkenin neresinde olursa olsun bir araya geliyor ve aileleriyle yemek yiyor. Çin'in kuzey kesiminde Bahar Bayramı arifesinde geleneksel olarak yenilen "birlik yemeği" olarak adlandırılan akşam yemeğinde mantıya benzeyen "jiaozı", güney kesiminde ise yapışkan pirinç unundan yapılan erişte yeniliyor. Aile fertleri gece boyunca uyumayıp yeni yılı birlikte karşılarken, kötü ruhların korkuttuğuna inanılan havai fişek patlatmak da en yaygın gelenekler arasında yer alıyor.Çin’de yılın son günü devlet televizyonu CCTV’de yayınlanan yılbaşı özel programını seyretmek bayramın gelenekleri arasında yer alıyor. Halk arasındaki örf ve adetlere göreyse genel anlamda Bahar Bayramı, Çin'in ay takvimine göre 12. ayın 23. gününde başlar, yeni yılın ilk ayının 15. günü kutlanan Yuan Xiao Bayramına (Fener Bayramı) kadar yaklaşık üç hafta sürüyor.

BU YIL DOĞANLAR ZEKİ VE KARARLI OLUYOR

Yılan yılına göre, Çin’de bu yıl doğanların, zeki, mantıklı ve kararlı bir kişiliğe sahip olduklarına inanılıyor.
Çin’de resmi verilere göre bu yılki yolcu sayısı geçen yıla oranla yüzde 8,6 oranında arttığı kaydedilirken, ülkede diğer ulaşım yollarıyla toplam 3,4 milyardan fazla seyahat yapılması bekleniyor.

12 HAYVANLI BURÇ TAKVİMİNİN TARİHİ

12 hayvan burcunun kaynağı, M.Ö. 6. yüzyıldaki İlkbahar ve Sonbahar Dönemi'ne dayanıyor. Milattan sonra 5. ve 6. yüzyıllardaki Güney ve Kuzey hanedanları dönemine gelindiğinde 12 hayvan burcu, Çin'de çok yaygın olarak kullanılmaya başlandı.Çinlilerin 12 hayvan burcunda ejderha ve yılanın yanı sıra boğa, kaplan, tavşan, at, koç, maymun, horoz, köpek, domuz ve fare bulunuyor. Çinliler, 1912 yılında uluslararası takvim standardını kabul etti. Ancak ay takvimine göre belirlenen geleneksel yılbaşı, Çinliler arasında önemini korumaya devam ediyor.

ÇATAPAT PATLATMA GELENEĞİ

Çin’de özellikle yeni yılda patlatılan çatapatlar kötü ruhların korkutulması amacıyla patlatılıyor. Ailesi ile çatapat ve havai fişeği patlatmak için dışarı çıkan Zhang Wei isimli Çinli, Cihan Haber Ajansı (Cihan) mikrofonuna konuştu.

Yeni yılı kutlamak için bin dolarlık patlatıcı aldığını söyleyen ve bayramı ailesi ile birlikte geçirmekten ötürü çok mutlu olduğunu dile getiren Zhang, Bahar Bayramı’nın Çin’in geleneksel bayramı olduğunu belirtti.

Pekin’de bayram güvenliğini sağlayan ve yeni yıla ailesinden uzak giren Wang Wei isimli Çinli de, kendisine verilen görevi yerine getirmekten gurur duyduğunu aktardı. Bayramda ailesi birlikte olamamaktan ötürü üzüntülü olduğunu kaydeden Wang, önemli olanın iş olduğunu anlattı. Tüm Çin halkının yeni yılını kutlayan Çinli güvenlik görevlisi, bayramın ardından ailesinin yanına döneceğini söyleyerek sözlerini tamamladı. Öte yandan çatapat ve havai fişek kutularını toplayan ve satmaya hazırlanan Çinliler de birbirleri ile yarışırken, yeni yılı fırsatını paraya dönüştürmeye çalıştı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı