Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

''Ucu açık olmamalı'' Haberi 

3 Ocak 2013 Perşembe günü yayınlandı TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Bu komisyon, Türkiye'yi sıkıntıya sokan, muhakkak çözmesi gereken ne kadar sorun varsa anayasa ile bağlantılı, bunların hepsini konuşuyor, görüşüyor” dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Çiçek bir gazetecinin, “Makul süreye ilişkin belirli bir tarih verilemiyor” ifadesine ilişkin, “Bu sürecin içerisinde o makul süre vardır zaten, o kendi kendini tanımlar. Şu ana kadar olan çalışmalarımızdaki tempo, zaten o süreyi belli bir noktaya getirir” diye konuştu

Çiçek, “Olmayacak, yapılmıyor, yapılmayacak, aldatıldık” şeklinde ifadelerin olduğunu hatırlatarak, onlara tekrar sebebiyet verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Gazetecilerin “Liderlerden destek aldınız mı?” sorusuna cevap veren Çiçek, “Şu ana kadar dört siyasi partimizin genel başkanları ile görüştüğümüzde,'Bu iş olmadı, bırakalım' tarzında bir şey olmadı. Tam tersi, bu işin bir an evvel yoğun bir çaba ile sürdürülmesi noktasında da genel bir yaklaşım var. Bu da önemlidir” dedi.

Bir gazetecinin, “Süre tartışması, başkanlık sistemi önerisinin iktidar partisince gündeme getirilmesinden sonra ortaya çıkmış gibi görünüyor. İktidar partisinin bu önerisi gündemdeyken, muhalefet partileri devam etmesini isterken. Sistem bir yerde kangren olacakmış gibi görünüyor” sözlerine ilişkin Çiçek, komisyonun önemli tecrübeler de elde ettiğini belirterek, “23 madde de mutabık kaldık' dedik. 23 madde daha başlangıçtı, hemen bir günde bir saatte mutabık kalınan maddeler değildi. Her siyasi partinin farklı görüşleri vardı. Müzakeresi yapıldı, bir noktaya geldi. 71 madde görüştük. 71 madde de herkesin farklı görüşleri var. Bu komisyonun konumunu iyi değerlendirmek lazım. Bu komisyon Türkiye'yi sıkıntıya sokan, muhakkak çözmesi gereken ne kadar sorun varsa Anayasa ile bağlantılı, bunların hepsini konuşuyor, görüşüyor” şeklinde konuştu.

“Her parti birbirimiz için ne kadar ters de gelse, bu görüşlerini komisyona bildirecek, bildiriyor” diyen Çiçek, şöyle devam etti:
“Sonuçta müzakeresi yapılıyor, mutabık olunan noktalarda birlikte mutabakat, olmayan noktalarda. Bazılarında 3 parti evet diyor, bir parti farklı görüş söylüyor. Onu paranteze alıyoruz tekrar oraya dönmek üzere. Bazı konularda 2 parti bir yaklaşım, 2 parti farklı bir yaklaşım sergiliyor. Onları da bu şekliyle not ederek, önemli bir mesafeyi bugüne kadar aldık, geldik. Bundan sonraki konuları da lütfen siz de bu çerçevede mütalaa edin. Başka da zaten bir Anayasa yapımı söz konusu olmaz. Konuşarak, görüşerek, uzlaşarak, kendi içinde yeni yöntemler bularak, akademik tecrübelerden, başka ülkelerden, partilerin geçmişte hazırladığı metinlerden... Türkiye bir çok konuda AİHM tarafından mahkum edildi. Yargı içtihatlarından istifadeyle, bu sorunları bizim çözmemiz gerekiyor. Bugün olmadı, diyelim 3 sene sonraya kaldı. 3 sene sonra bu yine aynı yöntemlerle çözülecektir.”

Toplantının ardından Çiçek, vefat eden gazeteci Ümit Enginsoy için gazetecilere başsağlığı diledi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı