Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

İşte 28 Şubat'ın utanç belgesi

29 Kasım 2012 Perşembe günü yayınlandı Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu imzasıyla bir Hakim Üsteğmen, sadece dindar olduğu ve çocuklarını da dindar olarak yetiştirdiği gerekçesiyle fişlenip TSK’dan atıldı.

'İÇKİ İÇMİYOR, NAMAZ KILIYOR, EŞİ BAŞÖRTÜLÜ TSK 'DAN ATILMALI '

28 ŞUBAT sürecinde yüzlerce subay sırf namaz kıldıkları, oruç tuttukları, eşleri başörtülü olduğu gerekçesiyle TSK 'dan ihraç edilmişti. Tüm ihraçlarda gerekçe 'disiplinsizlik ' olarak gösterilmiş ancak bugüne kadar atılan hiçbir subaya atılmasına neden olan gerekçelerle ilgili açıkça cevap verilmemişti. Bilgi edinme yasasının çıkmasının ardından verilen cevaplarda da haklarında yapılan suçlamaların üzeri örtülmüştü. STAR, 'disiplinsizlik ' gerekçesiyle atılan subayların aslında 'dindar ' oldukları için TSK 'dan atıldıklarını gösteren Genelkurmay Başkanı imzalı belgeye ulaştı.

Köstebek 'te 'beraat ' veren hakim

28 Şubat darbesi sürecinde Batı Çalışma Grubu 'nu ortaya çıkartan Emniyet İstihbarat Personeli 'nin yargılandığı Köstebek Davası 'nda verdiği beraat kararının ardından baskılara maruz kalan askeri hakim Yüzbaşı Ahmet Karamanlı 'nın ordudan inançları sebebiyle ihraç edildiği belgelendi. Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili 'nin 28 Şubat soruşturması kapsamında dönemin mağdurlarından askeri hakim Karamanlı 'nın ifadesine başvurması çarpıcı gerçeği ortaya çıkardı.

Belgeleri 28 Şubat Savcısı buldu

Mağdur olarak ifadesini almak üzere Ahmet Karamanlı 'nın yaşadığı yerdeki savcılığa şikayetinin tespiti için talimat yazan Savcı Bilgili, talimat eklerinde fişleme dosyalarının da bulunduğu YAŞ kararını gönderdi. Belgeleri inceleyen eski askeri hakim Yüzbaşı Karamanlı, daha önce kendisine sansürlü olarak verilen ordudan ihracıyla ilgili YAŞ kararının sansürsüz haliyle karşılaştı. Karamanlı 'nın ihraç kararının bulunduğu belgede “namaz kılması, içki içmemesi ve lojmana tesettürlü ziyaretçilerinin gelmesi” dahi irtica suçu sayılarak atılmasına gerekçe gösterildiği görüldü.

Önce sürüldü sonra ihraç edildi

ESKİ Deniz Hakim Yüzbaşı Ahmet Karamanlı, Batı Çalışma Grubu 'nu (BÇG) deşifre eden dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkan Vekili Bülent Orakoğlu ile Onbaşı Kadir Sarmusak 'ın yargılandığı, kamuoyunda Köstebek Davası olarak bilinen davanın hakimiydi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 'ndan BÇG belgelerini sızdırdıkları suçlamasıyla mavi mahkum tulumu giydirilerek tutuklu yargılanan Orakoğlu ve Sarmusak hakkında Askeri Hakim Binbaşı Mesut Kurşun 'la beraber beraat kararı vermişlerdi. Bu kararın ardından iki askeri hakimin sınıfı değiştirildi. Farklı illerdeki dönemin Devlet Güvenlik Mahkemeleri 'ne atandılar. Karamanlı bir süre sonra 'disiplinsizlik ' gerekçesiyle Ağustos 1999 Yüksek Askeri Şura(YAŞ) kararıyla ordudan ihraç edildi.

Karamanlı 'yı ihraç ettiren suçları!

Söz konusu ihraç kararında Karamanlı hakkında yapılan suçlamaların tamamının dini inançlarıyla ilgili olduğu görüldü. Karamanlı 'nın ihracına neden olan suçlamalar şöyle:

-Nakşibendi tarikatı mensubu olduğu

-Mesai saatleri içerisinde dahi dini ibadetlerini yerine getirmeye özen gösterdiği

-Aynı tarikat mensubu iken YAŞ kararıyla TSK 'dan ilişiği kesilen personel ile ailecek görüştüğü ve samimi ilişkiler içinde olduğu

-Halen şüpheli sağ personel kategorisinde bulunduğu, bu nedenlerle tutum ve davranışları ile yasa dışı görüşleri benimseyip bu faaliyetlerde bulunduğu

-Eşinin de aynı tarikatın mensubu olduğu

-Eşinin önceleri tesettür kullandığı, ancak komutanlarınca yapılan ikazlar nedeniyle tesettürü terk ettiği

-İdeolojik faaliyetleri nedeniyle içki içmediği ve sosyal faaliyetlere katılmadığı

-Oturduğu lojmana çok sayıda tesettürlü ziyaretçisinin geldiği

-Çocuklarını da ideolojisi doğrultusunda yetiştirdiği görülmüştür.

Eşimin baskının ardından başını açtığı yalan

STAR 'A konuşan Ahmet Karamanlı, 13 yıl sonra ulaştığı ihraç belgesiyle ilgili, “Orada bana uymayan çok şey var. Eşi başını açmış diyorlar öyle bir şey yok. Girdiğimizde ne idiysek çıktığımızda da oyduk. Demek ki 28 Şubat sürecinde bazıları kriterleri değiştirdi. Neleri toplumdan gizledikleri anlaşılıyor. Eşimin fotoğrafını bile karartarak göndermişlerdi” dedi. Referandumun ardından MSB 'ye başvurduğunu belirten Karamanlı, MSB 'nin ihraç kararını hukuka aykırı bularak, haklarını iade ettiğini kaydetti.

ATILMA GEREKÇESİ SANSÜRLÜ VERİLMİŞTİ

1999 Yüksek Askeri Şura 'sına (YAŞ) kadar sicili tam olan Ahmet Karamanlı, TSK 'dan uzaklaştırılmasına sebep olarak gösterilen disiplinsiz davranışların neler olduğunu öğrenmek için 2004 yılında Genelkurmay 'a başvurdu. Karamanlı 'ya 13 sayfalık bir dosya verildi. 'Silahlı kuvvetlerde kalması uygun değildir ' denilen 26 Temmuz 1999 tarihli dosyada ileri sürülen disiplinsiz davranışlar 15 maddede sıralandı. Ancak 9 maddenin üzeri karartılmıştı. Belgelerde Karamanlı 'nın eşinin fotoğrafı bile sansürlenerek yer almıştı.

KIVRIKOĞLU 'BİN YIL SÜRECEK ' DEMİŞTİ

AHMET Karamanlı 'nın altında en üst düzey komutan olarak dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu 'nun imzası bulunuyor. Kıvrıkoğlu, 28 Şubat 'ın bitip bitmediği sorularına “28 Şubat bin yıl sürecek” cevabı vermişti. Karamanlı 'nın ihracına neden olan belgede dönemin Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Yıldırım Türker, Adli Müşaviri Tümgeneral Erdal Şenel ve dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu 'nun imzası bulunuyor. Ayrıca belgelerde Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök 'ün imzası da yer aldı. İhraç belgelerinde imzası bulunan Türker ve Şenel 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunuyor.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı