Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

ABD'den Bin Laden önerisi

17 Ekim 2012 Çarşamba günü yayınlandı Başbakan Erdoğan Bakü ziyareti öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan bir gazetecinin Fenerbahçe'den olaylı bir şekilde yollarını ayıran yıldız futbolcu Alex'in Türkiye'den ayrılışını sorması üzerine "Alex'in böyle gitmesini doğrusu bende arzu etmezdim. Böyle olmamalıydı. Alex futbolunu takdirle izlediğim birisidir" dedi.

İşte Erdoğan'ın açıklamasından önemli satırbaşları;

Bundan önceki zirve Türkiye'de yapılmıştı ve Türkiye'deki zirveden sonra bu Bakü zirvesiyle birlikte biz Bakü'de sonuç bildirgesi ortaya çıkacak ve biz bu sonuç bildirgesini ortaya çıkaracağız. Ev sahipliğini Azerbaycan'ın yaptığı bu toplantıya başta İlhan Aliyev olmak üzere bir çok devlet bşakanıyla görüşme yapacağız. Bu görüşmelerde ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkileri değerlendirme şansımız olacak. Akşam toplantı bittikten sonra ülkemize döneceğiz.

*Esenboğa'ya indirilen uçakta neler bulundu?

Öncelikle Moskova'dan Şam'a gitmekte olan uçağın indirilmesiyle alakalı açıklama yaptım. Dediğim gibi bagajda veya uçağın ele geçirilmiş bu konteynerındaki bu paketlerde gönderen firma olarak KDP İnstrumant Desing diye bir isim var. Bu bizim MKE'nin Rusya'daki karşılığıdır. Bizim MKE neyse bu büro da odur. Alıcı Suriye Milli Savunma Bakanlığı. Bu iki kurum arasında elimizde olan bu malzemeler kesinlikle harp malzemesidir. Bunu radar malzemesidir diye satmanın anlamı yok. Bu radar malzemeleride zaten harp malzemeleri işlevi görmektedir.

Bütün bunlara rağmen birimlerimiz incelemelerini devam ettirmekte. Biz buna rağmen çok daha detay açıklamaları yapmayalım dedik. İyice netleşince fotoğraflar elimizde mevcut ama harp malzemesi konusu kesindir. Gönderen ve alan belli. Gönderen yer belli alan Suriye Milli Savunma Bakanlığı. Hepsi belli. Rusya'daki bu firma aksini iddia etmiyor.

Rusya açıklama bekliyor. Beklemene gerek yok. Firmaya sor. Gönderilen yer belli firma belli. Sağa sola işi saptırmanın alemi yok. Üzerindeki yazılarla nereden çıktığı nereye gittiği belli.

Süreçle ilgili Suriye havasahasını Türk uçaklarına kapattı deniliyor. Bu olay olduğu andan itibaren ben THY'ye talimatımı verdim. Bundan böyle Suriye havasahasını Türk uçakları olarak sivil havacılıkta biz kullanmayacağız. Bunun adımını atıyorsunuz. Diğer sivil uçaklarada bunu bildirin dedik. Dışişleri bakanlığımıza da bu talimatı verdik. O adımdan bir kaç gün sonra Suriye bu kararı aldı. Onlardan önce biz bu kararı aldık zaten.

Bir de Ermenistan uçağının indirilmesi olayı oldu. Burada bazı ihlaller sebebiyle bu indirilme işlemi gerçekleştirildi. Aramalar neticesinde sıkıntı nedeni olacak bir konu olmadığından yoluna çıkmış oldu.

*Referandum kararı?

AK Parti'li veya MHP'li arkadaşlarımın MHP'liler böyle yaptı falan böyle bir tespit içine girmem ama bir gerçek varki Genel başkanlar olarak biz tavrımızı açıkladık. Gruplara uyarılarımızı yaptık. Bu uyarılara rağmen beklenen sayı elde edilemediği için Meclis'ten anayasa değişikliğini sağlayacak neticeyi çıkaramadık.

Bundan sonraki sürece ilişkin Cumhurbaşkanımızın tavrı ne olur? Bu benim belirleyeceğim bir konu değil. Bu iradeyi etkileyecek terbiyesizliği yapacak değilim. Ama kararın ardından adımlarımızı atacağız.

*BDP kongresinde Öcalan posterleri açıldı

Yargı konuyla ilgili adımı attı. Değerlendirme yapmamıza gerek yok. Bunlar artık alıştığımız şeyler.

*Suriyeli sığınmacı sayısı 100 bini aştı

100 bin bizim için gerçekten bir eşikti. Bunu hep telafuz ettik. Bunu aşabilir dedik. Konu üzerinde arkadaşlarımız çalışıyor. Biz çalışıyoruz. Kuzey Irak'ta Saddam döneminde oradan kaçan peşmergelere yönelik ülkemizde 750 bin peşmergeyi misafir ettik. Öyle bir süreçten geliyoruz. Türkiye'nin böyle bir durumu var. Bununla böyle olur olmaz demek istemiyorum ama bizim Suriye'deki zulme karşı ne yapacağımız konusunda arkadaşlarımızla değerlendirmesini yapıp Hamdolsun artık onlarca yıl önceki Türkiye yok. Farklı bir Türkiye var. Atılması gerken adımlar neyse atılacak ve mazlum mahsum kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

*Alex'in Fenerbahçe'den ayrılması

Öncelikle 8 yıl ülkemizde bulunan ve vatandaşlık teşebbüsü bile olan kulüp başkanının vatandaşlığı için alıp yanıma getirmiş olduğu Alex'e sonunda böyle bir gidişin olmasını doğrusu bende arzu etmezdim. Böyle olmamalıydı diye düşündüm ve futboluna gerçekten benim takdirle izlediğim birisidir Alex. Kaldığı süre boyunca her yıl attığı gollerle ortalama 20'yi bulan bir futbolcu. Profesyonelliğinin yanında mütevazi bir genç. 2 çocuğu burada doğdu. Bununla da iftihar eden bir aile. Çok daha önemlisi tabi artık vatandaşlığın yanında Brezilya için bazı engeller vardı. O engel için de bizden destek istedi ve burada evini alıp evini aldıktan sonra burada spora futbola hizmet etmeyi isteyen bir insandı. Bu olaylar gelişince bunlar olduğu yerde kaldı fakat biz kendisine ileride burada bu düşüncelerini gerçekleştirme durumu olur mu diye sorduğumuzda bu düşüncelerim zaten var dedi.

*CHP'nin 3 Kasım önerisi ne olacak?


Cumhurbaşkanımızın iradesini görmeden açıklama yapmamız iradeye saygısızlık olur. Böyle birşey söylememiz doğru olmaz. Açıklamasını yapsın sonra gerekeni biz açıklarız.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı