Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

''Esad iktidarı bırak ve git''

8 Haziran 2012 Cuma günü yayınlandı ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye Devlet, “Esed gitmedikçe Suriye barış, huzur ve istikrarı yakalayamaz.” dedi.

Terörle Mücadele Küresel Forumu Koordinasyon Komitesi toplantısının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile kameraların karşısına geçen Clinton, Hama’da dün yapılan katliamı hatırlatarak, “Esed rejimi, gaddarlığın ve ikiyüzlülüğünü ikiye katladı.” ifadelerini kullandı. Suriye’nin Dostları Grubu dışişleri bakanlarıyla dün İstanbul’da yaptıkları toplantılarda vardıkları mutabakatı açıklayan Hillary Clinton, “Suriye hükümeti, Annan planını uygulamalı. Esed, iktidarı devrederek Suriye’den ayrılmalı. Müzakereler yoluyla geçici hükümet kurulmalı. Geçiş süreci; demokratik, temsil kabiliyeti olan ve geniş katılımlı bir hükümete yönelik olmalı. Güvenlik güçleri sivillerin kontrolünde olmalı. Kurulacak yönetim; hukukun üstünlüğüne saygı ve tüm Suriyelilerin kanun önünde eşitliği temelinde olmalı.” diye konuştu.

Clinton, toplantıda Suriye rejimine yönelik yaptırımlara yoğunlaştıklarını fakat bir yandan da uluslararası toplumun Esed sonrası döneme hazırlık yapması gerektiğini ifade etti.

Suriye’de, rejim değişikliği halinde durumlarının kötüleşeceği endişesinde bulunan kesimlerin de olduğunu hatırlatan Clinton, Suriye’de pozitif ve geniş katılımlı demokratik yol haritasını desteklediklerini vurguladı. Clinton, “İşte bu kesimleri, Esed rejimine desteği kesmeleri için bu noktaya getirmeliyiz. Böylece kendileri ve Suriye için daha iyi bir gelecek umabilirler.” diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi üyeleri de dahil olmak üzere tüm ülkelerle çalışmaya hazır olduklarını vurgulayan Clinton, bu konudaki temasların, Esed ve rejiminin yerini yeni demokratik bir Suriye’ye bırakacağı sözünün verilmesi halinde gerçekleşebileceğini dile getirdi. Clinton, tüm ülkelerden Esed rejimine uygulanan yaptırımlara destek vermesi ve buna karşı oluşan boşlukları kapatması çağrısı yaptı. Clinton, bir soru üzerine İran’ın bu süreçte yer almasının uygun olmayacağını söyledi.

Bakan Clinton, “Suriye’de Esed’in iktidarda kalması için büyük çaba gösteren ve şiddete yardım eden İran’ın yapıcı bir aktör olacağını düşünemiyorum. Bu aşamada sürece dahil edilmesi uygun olmaz.” ifadelerini kullandı.

Suriye muhalefetinin temsilcileriyle onlara destek veren ülkelerden uzmanların gelecek hafta İstanbul’da bir araya geleceğini ifade eden Clinton, kendisinin ise BM Özel Temsilcisi Kofi Annan’la bir araya geleceğini hatırlattı. Hillary Clinton, ABD’nin özel temsilcisinin ise Suriye’deki siyasi geçiş sürecini görüşmek üzere Moskova’ya gideceğini dile getirdi.

Şiddetin sona ermesini sağlayamayan Annan ve planına son kez destek vermeleri gerektiğini savunan Clinton, “Çünkü diğerlerini sürece dahil edebilmek için BM Güvenlik Konseyi’nde, bunun işe yaramadığının tanınması gerekiyor.” dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı