Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Erdoğan 'makinist' koltuğunda

24 Mart 2013 Pazar günü yayınlandı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de son günlerde güzel gelişmeler olduğunu belirterek, "Türkiye’nin 81 vilayetinde baharla birlikte güzel ışıltılar oldu.

Toprağı ısınmasının, çiçeklerin açmasının müjdecisi Cemreler gördük. Bu cemreler bu çözüm sürecinin cemreleri olsun. Analar ağlamasın, umut ışıkları sönmesin, kaybolmasın. Karanlığa yaşam biçimi seçenlere ışıktan korkanlara fırsat vermeyelim. Bu terör meselesini çözeceğiz. Yeter ki millet arkamızda olsun, destek versin." dedi.

Başbakan Erdoğan, Eskişehir’de, Eskişehir-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının açılışında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.YHT’nin Türkiye’ye kolaylık ve medeniyet getirdiğini belirten Başbakan Erdoğan, "YHT, Ankara, Eskişehir ve Konya gibi illeri Osmanlı başkentleri İstanbul ve Bursa ile birleştirdi. Yakında Selçuklu’ya başkentlik etmiş Sivas da bu buluşmaya katılacak. Merhum Hoca Nasrettin Sivrihisar’da doğmuş, Akşehir’de okumuş ve orada vefat etmiş. Hoca Nasrettin eşeğini ters de binse, düz de binse gideceği yere er ya da geç gidiyordu. Biz şimdi YHT ile kısa sürede gidiyoruz. Artık Mevlana dostları ile Yunus dostları çok kısa sürede hasret giderecek. YHT, medeniyetimizi, kültürümüzü ve insanımızı da birleştirecek.” diye konuştu.

"VATANDAŞIM HEM ÜLKESİNDE HEM DIŞARI DA ARTIK BOYNU BÜKÜK DOLAŞMAYACAK"
"Yol medeniyettir. Demir yolları medeniyettir. Bunlar aldığımız mesafeyi gösteriyor. Lafla medeniyet, icraat olmaz." diyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Şimdi biz dünyaya ray satıyoruz. İktidarımız süresince Cumhuriyet tarihinde yapılan demir yolu miktarını yaptık. Dağları deldik, viyadükler yaptık. Aşılmaz denilen yerleri deldik. Demir yollarında yepyeni bir dönem başlattık. Türkiye YHT ile tanışalı 4 yıl oldu. Bu süreçte 4 milyon insan yolculuk etti. Bizim insanımız artık yurt dışına gidince 'Bizim trenimiz sizinkinden konforlu' diyor. İnsanımız ülkesiyle gurur duyuyoruz. Benim tek vatandaşımın boynu eğik olmayacak. 'Ben Türk’üm' diyince artık benim vatandaşım bununla gurur duyacak. Ne kendi ülkesinde ne dışarıda boynu eğik olmayacak. Türkiye büyük bir ülkedir. Sizler elinizde bilgisayar ile dolaşan nesilsiniz. Artık gelişmişsiniz. Her engeli aşmasını bildik. Biz 10 yıl önce böyle bir ufuk koyunca birileri buna dudak büktü, küçümsedi. Ama bakın şimdi güzel günlerdeyiz."

"SELÇUKLU VE OSMANLI TORUNLARI OLARAK SİZLER KÜÇÜK DÜŞÜNEMEZSİNİZ"
Konuşmasında geçlere de seslenen Türkiye’nin artık tek tek zincirlerini, prangaları kırdığının altını çizerek, "Türkiye devleti ve Türk milleti, geri adım atmadım başını eğmeden, tarihine ecdadına yakışır ileri gidiyor. Ülkesine milletini güvenmeyenler bunu idrak edemez. Bu bir idrak meselesidir. Büyük hayalleri, hedefleri olmayanlar bu süreçleri yorumlayamaz. Biz Selçuklu, Osmanlı cihan devletinin bakiyesi üzerine kurulmuş bir devletin nesilleriyiz. Biz küçük düşünemeyiz gençler. Biz büyük düşünüyoruz. Büyük tarihçilerin torunları olarak küçük düşünemeyiz. Sizler ellerinde bilgisayarla dolaşan gençlersiniz." ifadesini kullandı.

"ŞEHİTLERİMİZ GERİ GELMEYECEK AMA HAKLARINI SAHİP ÇIKMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK"
İsrail’in Mavi Marmara baskını sebebiyle Türkiye’den özür dilemesi konusunda da konuşan Başbakan Erdoğan, önümüzdeki aylarda Filistin’e gitmek istediğini belirterek, şöyle dedi:
"Bizim bu olayların sonunda İsrail’den üç talebimiz oldu. Özür, şehitlerimizin ailelerine tazminat ve Filistin ablukasının kaldırılması. Tabi bu arada çok şeyler oldu. Gidildi gelindi. Dünkü telefon görüşmemizde İsrail Başbakanı Netanyahu, Mavi Marmara baskınından dolayı özür dilediklerini iletti. Ben de şehitlerimiz, halkımız adına kabul ettiğimizi ilettim. İkinci olarak Başbakan Netanyahu, şehitlerimizin yakınlarına tazminat ödenmesi konusunda hükümetine talimat verdiğini iletti. Ben de kendi hükümetimize bunun takibi için talimat verdiğimi ilettim. Filistin ablukasının kaldırılması sözünü de Netanyahu bu görüşmede kabul ettiğini bildirdi. Ayrıca Filistin topraklarındaki insani yardımların ulaşması için Türkiye ile işbirliği yapılması için İsrail’den söz aldım. Bu adımlar, şehitlerimizi geri getirmeyecek. Ama şehitlerimizi, ailelerin, Filistin’in haklarını sahip çıkmak için elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Bölgede başarın tesisi için normalleşme adımlarının atıldığını bu görüşmede ilettim. Marmara şehitlerini buradan dua ediyorum. Filistin halkına, Gazzeli kardeşlerime selamlarıma iletiyorum. En kısa sürede Gazze’de Batı Şeria'da kardeşlerimizle kucaklaşmayı umut ettiğimi belirtmek istiyorum.”

"HALK YANIMIZDA OLURSA BU MESELEYİ AŞARIZ"
Konuşmasında çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulanan Başbakan Erdoğan, bu konuda Yunus Emre’nin yolunda ilerlediklerini vurguladı. “Bölgemizde güzel gelişmeler var. Türkiye’yi uçuracak bir dönemin kapılarını aralayarak bir sürece gidiyoruz. Bu bizi güç sahibi yapacak.” diyen Başbakan Erdoğan, "Biz ilhamımızı, ilkemizi, yolumuzu aydınlatan ışığımızı buradan, Eskişehir’in Mihallıççık ilçesindeki Sarı köyünden alıyoruz. Yunus Emre’den aldığımız mirasla yolumuza gidiyoruz." dedi.

Yunus’un 'Yaratılanı hoş görürüm, Yaradan’dan ötürü' şeklindeki sevgi ve hoşgörü dizelerini okuyarak, bu süreçteki yol haritalarının bu dizeler olduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Bunu Hakkâri’de söyledik, Edirne’de anlattık. Biz kimseye hiç ayrım yapmadık. Hep kucakladık. İstanbul’da, Diyarbakır’da Yunus dedik. Çağrımız her zaman dostluğa, kardeşliğe oldu. Çağrımızı Yunus diliyle her yere ilettik. İnşallah Yunus’un bu çağrısını Türk dünyasının başkenti Eskişehir’den iletmek istiyoruz. Ben sizlerden rica ediyorum. Yunus’un bu sözlerini dünyaya iletmede bizlere yardımcı olun. Bizim arkamızda olun. Şu çözüm sürecine Eskişehir’den büyük destek bekliyorum. Eskişehir yanımızda olursa, bunu çözeriz. Millet yanımızda olursa, bu meseleyi aşarız. Yola çıkarken 'tek millet, tek devlet, tek vatan, tek bayrak' dedik. Bakın Türkiye’nin 81 vilayetinde baharla birlikte güzel ışıltılar oldu. Cemreler gördük. Bu cemreler, bu çözüm sürecinin cemreleri olsun. Analar ağlamasın, umut ışıkları sönmesin, kaybolmasın. Filizlerin, baharın kışa çevrilmesine izin vermeyelim. Karanlığa yaşam biçimi seçenlere ışıktan korkanlara fırsat vermeyelim. Bu terör meselesini çözeceğiz. Büyük bir millet olarak ilerleyeceğiz."

"ESKİŞEHİR-KONYA ARASI ARTIK YHT İLE İKİ SAAT"
Başbakan Erdoğan, konuşmaların ardından Eskişehir-Konya YHT hattının açılışını yaptı. Ardından Konya’ya hareket eden ilk YHT’nin butonuna basarak hareket emrini verdi.İki şehir arasında konvansiyonel tren ile 7,5 saat, otobüsle 5,5 saat olan 355 kilometrelik mesafe Yüksek Hızlı Tren seferleriyle 2 saatte kat edilebilecek. YHT, Eskişehir'den saat 08.30 ile 14.30; Konya'dan ise 11.30 ile 18.00 saatlerinde hareket edecek. Eskişehir-Konya YHT seferlerine Bursa ile otobüs bağlantısı da eklendi. Otobüsle 8 saat olan Konya-Bursa arası, YHT otobüs bağlantısı ile 4 saate düşecek .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı