Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Bakan Havada Mahsur Kaldı

20 Şubat 2012 Pazartesi günü yayınlandı Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Van'da yaşanan ikinci depremin beraberinde göçleri getirdiğini belirterek, "Depremden bu yana Van'a 2.3 milyar TL kaynak aktarıldı. Bu rakam daha da yükseltilecek. Deprem sonrası kalkınma süreci hızlandırılacak. Göç edenler geri dönecek" dedi.

Çeşitli toplantılara katılmak ve ziyaretlerde bulunmak üzere dünden beri Van'da bulunan Yılmaz, kahvaltıda gazetecilerle bir araya geldi. Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan ve bakanlık görevlilerinin de katıldığı kahvaltıda bir konuşma yapan Yılmaz, dün iki önemli toplantı yaptıklarını ve Van'ın ekonomik gelişmesini ve kalkınmasını konuştuklarını söyledi. Deprem öncesi Van'ın 26 bölge arasında kişi başına düşen milli gelirin en düşük il olduğunu ifade eden Bakan CevdetYılmaz, 2005-2011 yılları arasında SODES ve KÖYDES gibi projelerle Van'a 190 milyon TL yatırım yapıldığı söyledi. Van'da yaşanan deprem nedeniyle yatırımların kesintiye uğradığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: '2. deprem göç hadisesini tetikledi. Ciddi bir nüfus göç etti. Deprem yaralarının büyük bir bölümü sarıldı. Şu an 149 bin insanımız konteyner kentlerde kalıyor. Çok az sayıda çadır kaldı. Kalıcı konutlar ise devam ediyor. Gelecek kışı insanlarımız kalıcı konutlarda geçirecek. Depremden bu yana Van'a 2.3 milyar TL kaynak aktarıldı. Bunun 1.2 milyar TL'si harcandı. Bu rakam daha da yükseltilecek. Depremsonrası kalkınma süreci hızlandırılacak. Göç edenler geri dönecek ' Van'ın çok ciddi potansiyeli olan bir bölge olduğunu da anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Turizm alanı çok ciddi bir sektör. Van'ın bu konuda potansiyeli çok iyi. Yine ticaret olmazsa olmazımızdır. Bölgenin kalkınması için daha fazla kanal açılmalı ülkelerle ticaret yapılmalıdır. Komşu ülkelerle ticaret yapmadan bölgenin kalkınması düşünülemez. Tarım ve hayvancılık yine aynı şekilde bölge için çok önemli. Sanayi için uygun bir ortam var. Van, deprem öncesinden daha iyi olacak. ' Van Valisi Münir Karaloğlu, 'Deprem sonrası kent nüfusu ne kadar oldu? ' sorusuna cevap verdi. Kent merkezinin deprem öncesinde 450 bin civarında olduğunu, ancak şu an yaşanan hareketlilikten dolayı kesin rakamı bilmelerinin mümkün olmadığını kaydeden Karaloğlu, şöyle konuştu: 'Ancak, şunu söyleyebilirim. Depremden sonra 205 bin öğrencimizden 75 bini il dışına gitmişti. Son bir haftada 10 bin civarında öğrencimiz geri döndü. Geri dönüşler devam ediyor. Gidenlerin yüzde 95'inin geri döneceğini bekliyoruz.Şu an zaten Van'a dönüşte otobüs ve uçak bileti bulmak çok zor. ' Van'da kurulması planlanan Tekstil Kent ile ilgili de bilgi veren Vali Karaloğlu, iş adamlarının Bangladeş gibi ülkelere yatırım yapacaklarına Van'a gelerek yatırım yapmalarını istedi.Yapılan konuşmaların ardından Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, Bakan Yılmaz'a halı hediye etti. Bakan Yılmaz, kahvaltıdan sonra beraberindekilerle birlikte Faki Tayran Konteyner Kente geçerek burada kalan ailelerle görüştü. Depremzede ailelerin sorunlarını dinleyen Yılmaz, çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Gevaş ilçesindeki Abalı Kayak Merkezi'ne gitti.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı