Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Aşkabat'ta büyük zirve

5 Eylül 2012 Çarşamba günü yayınlandı Hazar geçişli doğalgaz boru hattı ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ni (TANAP) görüşmek amacıyla Aşkabat’a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, temaslarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkmen gazının Avrupa’ya ulaşmasında daha istekli olduğunu söyledi.

Türkiye Büyükelçiliği rezidansına gelişinde Türk basınına ziyaretini değerlendiren Yıldız, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile görüştüklerini ve bu görüşmede Berdimuhamedov’la 3 hafta önce Türkiye ziyaretinde konuşulan konuları tekrar ele alma imkanının oluştuğunu söyledi.

Türkmenistan gazının böyle bir bölgenin dahilindeki doğalgaz hareketliliğinin dışında kalamayacağını söyleyen Yıldız, bunun bölgede kullanılması gerektiğini düşündüklerini ifade etti.

Avrupa Birliği Enerji Komiseri Günther Oettinger ve Azerbaycan hem de Türkmenistan meslektaşlarıyla bu konunun bazı detaylarını görüştüklerini ifade eden Bakan Yıldız; “Nasıl bir enerji güvenliği için Türkmenistan doğalgazı dahil edilebilir. Bunlar üzerinde görüştük. Son derece verimli bir toplantı geçti. Berdimuhamedov ile petrol ve doğalgaz ile ilgili hem bölgedeki hem de dünyadaki seyir üzerinde ve artık kemik kardeşliği noktasına gelmiş olan kardeşliğimizin enerji sektörü ile bir takım yapı taşlarıyla beslenmesi ve inkişaf ettirilmesi yönünde görüştük” dedi.

‘HAZAR’IN STATÜSÜNE MÜDAHELEMİZ SÖZKONUSU DEĞİL’Hazar geçişli doğalgaz boru hattı toplantısına yönelik soruyu değerlendiren Bakan Yıldız, Hazar Denizi’nin statüsüne ve siyasi yapısına Türkiye’nin müdahalesinin sözkonusu olmadığını ifade etti.

Özellikle Türk şirketlerin Hazar’dan geçebilecek doğalgazın ister NG, ister boru hattıyla sevkiyatına yönelik projelere ilgi gösterdiklerini söyleyen Enerji Bakanı Yıldız, bu konuda bir çalışma yaptıklarını ve çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak fizibilite sonuçların kamuoyuna paylaşılacağını belirtti.

Hazar’ın statüsüne aykırı olmayacak şekilde ve Türkmenistan ile Azerbaycan’ın beraber kararlaştırdıkları noktada özel şirketlerin bu projede yer alabileceğini belirten Yıldız, bugün bu konuya da değindiklerini ve görüşmedeki konuların Hazar’ın siyasi statüsüne dair konu olmadığının altını bir kez çizdi.
Bakan Yıldız, Aşkabat’a önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyarette, Azeri gazını Avrupa’ya taşıyacak TANAP projesine Türkmen gazının da dahil edilmesine yönelik konular ele alındı. AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN ENERJİ DİPLOMASİ ATAĞIEnerji Bakanı Yıldız’ın da hazır bulunduğu Türkmenistan-Azerbaycan-Avrupa Birliği Hazar geçişli doğalgaz boru hattı projesi toplantısına, Türkmenistan Devlet Başkanı Yardımcısı Yahşıgeldi Kakayev, Avrupa Birliği Enerji Komiseri Günther Oettinger ve Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakan Yardımcısı Natig Abbasov katıldı.

Görüşmede, AB’nin Türkmen gazının Avrupa’ya ulaşmasında daha istekli olduğu ön plana çıktı.
AB Komiseri Oettenger’in Türkmenistan ziyareti öncesinde Azerbaycan’ı ziyaret ettiği ve burada Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile görüştüğü öğrenildi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı