Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Gündem 'Partili Cumhurbaşkanı'

8 Haziran 2012 Cuma günü yayınlandı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Başkanlık sisteminin Türkiye için uygun bir sistem olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin yarı başkanlık sistemi sayıldığını hatırlatan Bozdağ, 2014 yılında ilk defa cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle Türkiye'nin yarı başkanlık sistemine geçeceğini kaydetti.

Marriot Otel’de düzenlenen Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Sivil Toplum Kuruluşları’nın düzenlediği buluşma törenine katılan Bekir Bozdağ, çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık sistemiyle ilgili değerlendirmesine ilişkin sorusu üzerine Bozdağ, “Türkiye’de yaklaşık 200 yıldır sistem tartışması var. Esasında Osmanlı’da da sistem tartışması vardı. Cumhuriyetin başlangıcında da büyük sistem tartışmaları vardı.” dedi.

Daha sonraki dönemde anayasa yapımı süreçlerinde de sistem tartışması olduğunu ifade eden Bozdağ, 1982 Anayasası yapılırken, çok farklı tartışmalar olduğuna değindi. O zaman çok farklı tartışmalar yapıldığına işaret eden Bozdağ, “Kamuoyu bunu hatırlayacaktır. Sistem tartışmaları Türkiye’de sürekli yapılıyor. Bundan sonraki yıllarda da yapacaktır. Çünkü yeni bir anayasa yapılırken, sisteme dair tartışmalar yapmamak, dünyanın her yerinde sisteme dair tartışmalar yapılırken, sistemdeki uygulamaları ciddi bir şekilde eleştirilirken, Türkiye’deki sistemi eleştirmemek büyük bir eksiklik olur. Biz Türkiye’nin yaşadığı tecrübeleri dikkate alarak, güçlü bir Türkiye’yi oluşturmak için, yönetimde istikrarı sağlamak için, yönetimin daha aktif olması için, daha iyi bir demokrasi yapısının oluşturulması için başkanlık sistemi Türkiye için uygun bir sistemdir. Ama bu sisteme dair Türkiye’de tartışmaktan çekinen bir ortamı oluşturan yapı var. 'Bu sistem ne getirir, ne götürür'den ziyade bu sistem bizim için zararlı olur. Ama bu sistemi ‘biz tartışmayalım, gündemde tutulmayalım’ diyeni büyük bir kesim var. Sistem halk tarafında özellikleriyle bilindiği takdirde savunduklarının ne kadar zayıf bir sistem olduğunu göreceklerdir. Bu yüzden bu sistemin tartışılmasını istemiyorlar.” diye konuştu.

'CUMHURBAŞKANININ HALK TARAFINDAN SEÇİLMESİ YARI BAŞKANLIK SİSTEMİDİR'
Başbakan Erdoğan’ın daha önce ifade ettiği ‘başkanlık sistemi mi olur, yarı başkanlık sistemimi olur. Partili cumhurbaşkanı mı olur’ şeklinde bir görüş ifade ettiğini de kaydeden Bozdağ, “Bunlar son derece önemli hususlardır. Bunları tartışmak ve değerlendirmekte fayda vardır. Örneğin Abdullah Gül Cumhurbaşkanı. Demirel de cumhurbaşkanıydı, Özal da cumhurbaşkanıydı. Partilerle ilişkileri kesildi. Partileriyle ilişkileriniN kesilmiş olması, görüşleri ve değerlendirmelerinin ortadan kalktığı anlamına gelmez. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi yarı başkanlık sistemi sayılıyor. İlk defa cumhurbaşkanını halk seçecek. Literatür bunu yarı başkanlık olarak tanımlanıyor." açıklamasında bulundu .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı