Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Ali Uras'a veda

8 Mayıs 2012 Salı günü yayınlandı 5 Nisan Cumartesi günü aramızdan ayrılan Galatasaray ve TFF’nin Eski Başkanı, Eski Milli Basketbolcu, TBF Başkanı Turgay Demirel’in dayısı Prof. Dr. Ali Uras, Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

89 yaşında hayata gözlerini yuman Galatasaray Spor Kulübü ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun Eski Başkanı, Eski Milli Basketbolcu, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel’in dayısı Prof. Dr. Ali Uras son yolculuğuna uğurlandı. Bir süredir tedavi gördüğü ve yoğun bakımda tutulduğu hastanede 5 Nisan Cumartesi günü vefat eden Prof. Dr. Ali Uras’ın cenazesi bugün Teşvikiye Camii'nde kılınan öğle namazını müteakip Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Prof. Dr. Ali Uras’ın Teşvikiye Camii’nde düzenlenen cenaze törenine Eski Bakan Fikret Ünlü, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Eski Milli Futbolcu Hakan Şükür, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, UEFA Asbaşkanı ve FIFA İcra Komite Üyesi Şenes Erzik, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Ünal Aysal ve yönetim kurulu üyeleri, Sarı-Kırmızılı kulübün eski başkanlarından Ali Tanrıyar, Alp Yalman, Faruk Süren ve Adnan Polat, Fenerbahçe Spor Kulübü Eski Başkanı Ali Şen, Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç, Türkiye Futbol Federasyonu Eski Başkanlarından Haluk Ulusoy ve Levent Bıçakçı, Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Ünal Uzun, Galatasaray Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim, Beşiktaş Milangaz Başantrenörü Ergin Ataman, TBF Yönetim Kurulu Üyeleri ve çalışanları, eski milli basketbolcular, ailesi ve yakınlarının da aralarında bulunduğu spor, siyaset ve tıp dünyasından seveni katıldı.

TBF Başkanı Turgay Demirel, öğlen namazının ardından kılınan cenaze namazı öncesinde Uras’ın diğer aile fertleriyle birlikte taziyeleri kabul etti.Öte yandan Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Ünal Aysal, Sarı-Kırmızılı kulübün resmi internet sitesinden yayımladığı “Başkanımız Ali Uras’ın Ardından” başlıklı yazıda şu ifadelere yer verdi:“Bugün Galatasaray’ın tarihiyle gurur duyuyorsak, geriye dönüp baktığımızda bu şanlı tarihte sayısız kahramanın imzasını görürüz. Kimi emeği, kimi vizyonu, kimi formasına akıttığı teriyle bugünün Galatasaray’ının yaratılmasında büyük katkıda bulunmuştur. Bir kişi düşünün bunların hepsini gerçekleştirmiş. Üstün nitelikte bir sporcu olarak Yenilmez Armada’nın kaptanlığını yapmış, 48 defa milli formayı giymiş, bir Başkan olarak hala yararlanmakta olduğumuz Florya’yı ve daha pek çok tesisi kulübümüze kazandırmış, Derwall gibi bir dünya devini Galatasaray’la buluşturarak yepyeni bir vizyonu benimsememizi sağlamış...

Efsanevi bir Galatasaraylı, Efsanevi bir Başkan olmak için bunlar yeter de artar sanırım. Ali abimizi, Başkanımız Ali Uras’ı rahmetle anıyorum. Nur içinde yatsın.”Prof. Dr. Ali Uras’ın konvoy eşliğinde getirildiği Zincirlikuyu Mezarlığı’na defni öncesinde duygularını paylaşan dostları ise şunları söylediler:Ali Doğan: “Allah rahmet eylesin, ailesine başsağlığı diliyorum. Ali Uras’ta insanlık, spor adına çok şey var. Galatasaray’a ve Türk basketboluna ve Türk toplumuna çok emek vermiş bir insan. Allah’tan rahmet dilerim, önünde saygıyla eğilirim.”Ali Şen: “Yalnız Galatasaray değil, spor camiasında, basketbol, futbol camiasının, tıp dünyasının ve akademisyenlerin başı sağ olsun. Çok düzgün bir insandı, yardımseverdi, herkese yardım ederdi. Uzun yıllar birlikteliğimiz oldu. Ben Fenerbahçe başkanıyken, o da Galatasaray’da başkanlık yapıyordu. 50 yıla yakın dostumdu. 40 yıl evveldi benim aile dostlarım ona emanetti. Çok düzgün bir insandı.

Allah rahmet eylesin.”Battal Durusel: “Ali Uras ile ben, Osman Solakoğlu devrindeki Milli Takım’da hep beraberdik. O idarecilik yapardı, Osman Ağabey ona çok yardımcı olurdu. Bir takım seyahatlerde birlikte olduk. Basketbol hayatımızda ışık tutan, yön veren, nasıl davranılması gerektiğini gösteren bir çınar ağacı gibiydi. Osman Solakoğlu da aynı ekolün insanlarıydı. Onlar hep insanlara yardımcı olmak için gençlere bir takım yollar açmak için hayatımızda olan insanlardı. Allah gani gani rahmet eylesin. Anılarımız arasında yer alıyor. Çok büyük bir insanı Türk sporu ve camiası kaybetti. Her zaman aynı insandı. Basketbol sahasında da, Futbol Federasyonu Başkanlığı’nda da, Galatasaray Başkanlığı’nda da hiç değişmedi. Her gördüğü yerde bize sevgisini ve ışığını saçardı.”Bülend Karpat: “Hem tıp dünyasının hem eğitim dünyasının hem de spor dünyasının çok önemli bir taşını daha kaybetmiş bulunuyoruz.

Prof. Dr. Ali Uras bütün bu yaptığı dallarda büyük eserler bırakmış bir kişidir. Yumuşak yapısı, herkese yardım eden, destekleyen, spora çok geniş bir açıdan bakan, evrensel boyutlarda düşünen bir spor adamı. Prof. Dr. Ali Uras’ı 1957 yılından bu yana tanıyorum. Galatasaray altyapısında başladığımda Ali Uras da o dönemde A Takım antrenörüydü ve basketbol şubesinin tek sorumlusu gibiydi. Bize önderlik veren doğru yolu gösteren bir spor adamı olmuştur. Bu bakımdan değerler bırakarak gitti. Zannediyorum ki o şimdi bizi oradan gayet mutlu bir şekilde izleyecektir. Işığı bol olsun.”Erdoğan Teziç: “Değerli bir spor adamı, bundan da önemli değerli bir insandı. Çünkü insan-ı Kamil’i eski tabirle. Hem spor hem akademik hayatta önemli bir yeri vardı. Türkiye’nin önde gelen cerrahlarındandı. Ama aynı zamanda akademisyendi. Bir de Ali Uras son derece hoşgörüsüyle, sabrıyla ve sebat göstermesiyle bilinirdi. Ben onu Florya tesislerinde orayı bir an evvel faaliyete sokabilmek için çimenleri elleriyle ektiğini bilirim. Bir işim vardı onu görünce utandım ve bende ona yardım etme ihtiyacını hissettim. Türkiye’de bu tür insanlara çok insanlara ihtiyaç var. Umarım bu böyle insanların arkası gelecektir. Söyleyeceğim, hepimizin acılarına katılmak isterim.”Ergun Gürsoy: “Dört dörtlük bir spor adamı, bir insan, bir doktor, bir baba…

Beni de 1984 yılında yönetimine alan başkan. Ben çok saygılıyım kendisine. Rahmet olsun.”Faruk Süren: “Çok değerli bir insandı. Büyük bir başkanımızdı. Birbirimize çok yakındık. Yöneticiliğe de onunla başladım. Sadece Galatasaray başkanlığı olarak değil, tıbbiyede de son derece insancıl, yardımsever biriydi. Nur içinde yatsın, güzel yaşadı.”Fikret Ünlü: “1978 yılında beden terbiyesi genel müdürlüğü döneminde tanışmıştık ve ziyaretimize gelmişti. Zaman zaman görüşüp konuşuyorduk. Çok değerli bir insandı kendisi. Türk sporuna ve mesleğinde ayrıca ülkemize büyük hizmetler vermiş bir insan. Çok kaliteli bir insandı. Allah rahmet eylesin.”Halil Dağlı: “Ali Uras, Galatasaray’ın antrenörü, bizim de Yugoslavya’dan getirdiğimiz bir oyuncumuzun ayağı burkulmuş ve şişmişti. O gün Galatasaray ile Fenerbahçe maçı vardı.

Kendisi geldi, oyuncumuzun ayağına iğne yaptı, maça çıktık ve Fenerbahçe de Galatasaray’ı mağlup etti. O zamanki güzellikler nerede, şimdiki durum nerede. Ali Uras o zaman Fenerbahçe’li oyuncuyu maça yetiştirmişti. Böyle güzel bir insandı.”Hüseyin Kozluca: “Ali Uras Türk Basketbolunun bir çınarıydı. Türkiye’ye modern basketbolu getiren bir antrenördü. Ayrıca tıbba da çok büyük hizmeti vardı. Herkese çok iyiliği olan bir insandı. Kendisiyle Rusya’ya seyahate gitmiştik ve 15 gün birlikteydik. Sonra dönüşte bize bazı tavsiyeler verdi, “Halter ve atletizm” yapın diye. Ruslar kendisine demiş ki “Önce kuvvet idmanı”…

Bizi o şekilde çalıştırarak çok emek verdi. Allah rahmet eylesin.”İzzet Günay: “Türkiye’de çok büyük bir spor adamıydı. Hem Federasyon Başkanı olarak hem de Galatasaray Başkanı olarak bütün kulüplere faydalı olmuş harika bir insandı. Çok insancıl hep güler yüzlüydü. Çok uzun zamandır dostumdu. Hayat kavgası nedeniyle çok az görüşebildik. Her şeyin bir sonu var. Her insanın yerini biri doldurur ama bazı insanların yeri çok zor dolar. Güzel insanları yavaş yavaş kaybediyoruz.”Mustafa Sarıgül: “Önemli bir bilim adamı ve önemli bir düşünürdü. Binlerce yurtdaşa sağlıkla da destek verdi. Çok iyi bir spor adamı ve başkandı. Centilmen bir başkandı. Galatasaray’a gayrimenkuller konusunda da çok önemli katkıları olmuştur. Prof. Dr. Ali Uras ismi gerçekten çok saygın ve önemli bir isim. Son görevimizi en iyi şekilde yerine getirmek istiyoruz. Allah rahmet eylesin. Herkese de Allah vefatından sonra böyle güzel bir uğurlama nasip etsin.”Nur Germen: “Bizim için çok önemli biriydi. Çok genç yaşımızdan beri basketbol olarak bizlere çok büyük hizmetleri olmuştu. Çok sevdiğimiz de bir ağabeyimizdi. Çok hürmet edilen biriydi. Ama Allah’ın takdiri, söyleyecek bir şey yok.

Allah gani gani rahmet eylesin. Başta ailesi, basketbol ve spor camiasının da başı sağ olsun.”Nusret Işıldaksoy: “Hepimizin başı sağ olsun. Ali Uras’ın bende başka yeri vardı. Basketbola genç takımda başlayıp da A Takıma çıktığımda büyük bir sakatlık geçirdim. O sakatlık 1966 yılında menüsküs ve dış bağlarımdan sakatlanmıştım. Yurt dışına gitmem gerekiyordu. Ali Uras’ın başarılı ameliyat sonrasında 15 yıl basketbol oynadım. O ayrıca hepimizin babasıydı. Şube kaptanlığımı da yaptı. Her yönden ailemizin doktoruydu.”


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı