Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Üniversite sınavı

1 Nisan 2012 Pazar günü yayınlandı Uzmanlar, pazar günü yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek olan öğrencileri ve aileleri uyardı.Psikolojik danışman Özgür Car, "Bu sınav kesinlikle hayatımızın ve kişiliğimizin ölçüldüğü bir sınav olmamalıdır" dedi.

Pazar günü gerçekleştirilecek olan ve 1 milyon 837 bin öğrencinin gireceği YGS öncesi uzmanlar öğrencileri ve aileleri sınav hakkında uyarıyor. Sınava giren öğrencilerin bilgi ve deneyimlerinin ölçüleceğini dikkat çeken psikolojik danışman Özgür Car, "Bu sınav kesinlikle hayatımızın ve kişiliğimizin ölçüldüğü bir sınav olmamaktadır. Sınav öğrencilerin tamamen edindikleri bu zamana kadar çalıştıkları bilgilerin bir değerlendirilmesi olacaktır. Bu da dolaysısıyla hayatının son sınavıymış gibialgılanmasının önüne geçmemelidir" diye konuştu.

Sınav öncesinde öğrencilerin olumsuzlukların dışında tutulmasının önemli olduğunu ifade eden Özgür Car, "Sınav süresince bu gün ve yarın özellikle olumsuz düşüncelerden sıyrılıp bugüne kadar edindikleri bilgilerin tamamını düşünmeleri öğrenciler için yararlı olacaktır. Bu konuda ailelere de büyük bir görev düşüyor. Çünkü bu noktada aileler çocuğun başarılı olması için baskı yapıyor. Bu, çocuklarda kaygıyı arttırıyor. Kaygı hiç olmazsa olmaz, çok fazla olduğunda da olabilecek başarıyı engelliyor. Mümkünolduğunca hazırlıklarımızı tam yapıp, sınava olumlu ve başarılı olacağına inanarak düşünsel yönden bu rahatlıkla sınava girmeleri çocukların, öğrencilerin yapabileceği başarıyı daha da arttırabileceği bir rol oynamaktadır. Hazırlıklar çerçevesinde bugün ve yarın özellikle olumsuz durumlardan, kendilerini strese sokacak durumlardan uzak durması gerekmektedir. Bu durumlar ailevi açıdan da önemlidir. Eğer bir sorun varsa bunun bugün ve yarın görülmemesi, mümkünse ertelenmesi gerekir. Çocuklara kötü haberlerinulaştırılmamamsı veya dozunun ayarlanarak söylenmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Özgür Car, "Aileler çocukların nerede sınava gireceklerini görmelerini sağlamaları yararlı olacaktır. Yanlış binalara giden öğrencilere de şahit olmaktayız. Mutlaka ÖSYM'nin sınav giriş belgelerini mutlaka önceden hazırlamaları gerekir. Bugün öğrenciler çok gürültülü ve stres verici ortamlardan uzak durmalıdır. Bugün yediklerine, içtiklerine dikkat etmelidirler. Hamur işlerinden ve mideyi rahatsız edecek yiyeceklerden uzak durmalıdırlar. Çok geç saatte yatmamaları, ertesi sabah normal saatten öncekalkabilecekleri bir pozisyonda olmaları yararlıdır" dedi

Uyku düzeninin öğrenci için çok önemli olduğunu belirten Özgür Car, "7 saatlik bir uyku vücut açısından dinlendirici bir uyku diyebilirim. Sınav akşamı öğrenciler, ailelerinden, yakınlarından destek almaları, onların moralini arttıracağından başarılarını arttırabileceği bir durum göstergesi olacaktır. Ertesi gün ne giyeceklerini akşamdan hazırlamaları gerekir. Bugün konu tekrarı, soru çözümü kendilerini strese sokacaktır. ÖSYM'nin evrakları dışında yanında hiçbir şey götürmemeleri önemli. Yanına aldıklarıbir cep telefonu, nereye koyacağım düşüncesi bile çocukları strese sokabilir" ifadelerini kullandı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı