Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Atalay 'Demokratikleşme adına çok adım attık, bu yeni bir durum değil'

12 Mart 2012 Pazartesi günü yayınlandı Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Türkiye sanki yeni düşüne özgürlüğü ile ilgili çalışma yapıyormuş gibi algılanıyor bazen. Türkiye, bu konularda çok adım attı'' dedi.

Atalay, Kanal 7'de yayınlanan Başkent Kulisi programında soruları yanıtladı.

Bir soru üzerine demokratikleşme konusunda mevcut yapılanlara ilave ne tür adımlar atılacağının sorulması üzerine Atalay, ''Birincisi, Türkiye'de varsa eğer halen, düşünce ve ifadenin önündeki engelleri rafa kaldırmak. Yani şiddet içermeyen düşüncenin önünü tamamen açmak anlamında bir çalışmamız zaten vardı. Aralık ayı sonunda bunu biz deklare etmiştik, ben söylemiştim'' dedi.

Atalay, şöyle konuştu:

''İki çalışma var. Birisi; yargı sürecinin hızlandırılması. İkincisi; düşünce alanının genişletilmesi. Bu iki çalışma da tabii Adalet Bakanlığının gayreti içinde olan çalışmalar. Birisi zaten Meclis'e intikal etti. O çok önemli, onun üzerinde çok durmak lazım. O hem adli yargı, hem idari yargı anlamında. Hem basın ile ilgili boyutu filan, çok ciddi bir rahatlama getirecek, hızlandıracak.

İkincisi ise tamamen düşünce özgürlüklü... Yani düşünce ve ifade... Şu anda bunun üzerinde çalışma sürüyor. Pek çok yasada bu konuda biliyorsunuz maddeler var. Bunlar üzerinde Adalet Bakanlığımız çalışıyor. Biz de bakanlık olarak müsteşarlığımız ile çalışıyoruz ve buraya katkı veriyoruz. Bunu önemli görüyoruz. Burada basınla ilgili, basın özgürlüğü boyutu ile ilgili hususlar var. Tabii burada şunu da ifade etmek istiyorum: Yani Türkiye bu konularda sanki yeni düşüne özgürlüğü ile ilgili çalışma yapıyormuş gibi algılanıyor bazen.

Program sunucusunun ''tutuklu gazeteciler'' sözleri üzerine de Atalay, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

''Yani o tür şeylerin de zaman içinde çözüleceğine inanıyorum. Ama şunu da unutmamak lazım: Yani Türkiye'ye haksızlık etmemek lazım. Türkiye, çok kötü günler yaşıyordu evvelden. Yani biz uluslararası alanda işkenceci ülke, faili meçhullerle dolu bir ülke, insan haklarının olmadığı bir ülke... İnsan Hakları Mahkemesinde bunlarla yargılanıyorduk. Hamd olsun bugün biz öyle değiliz. Bugün AK Parti bütün bunları temizledi. '

Atalay, düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması konusundaki paket üzerinde Adalet Bakanlığının çalıştığını belirterek, ''Basın kesiminde bu konuda işte şikayetler var, beklentiler var, yurt dışına taşan bu konuda tereddütler var. Onları da doğrusu gidermek lazım. Onları da gidermek istiyoruz'' dedi.

-Demokratikleşmeyi Kürt sorunuyla birebir örtüştürmek yanlış''-
''Son KCK operasyonunda düşünce ifade ettiği için içeri alındığı şeklinde bir takım eleştiriler de geldi'' sözlerine karşılık Atalay, ''Bu demokratikleşme adımlarını, Kürt sorunuyla, terörle birebir örtüştürmek yanlış, biz öyle bakmıyoruz. Bütün toplumumuzla ilgili, bütün toplum kesimleri ile ilgili, bütün basınımızla ilgili, bütün düşünce ifade eden, düşünenlerle ilgili, düşüncesini ifadede eğer varsa zorluk çekenlerle ilgili ki Türkiye'de her şey konuşuluyor aslında'' dedi.

Atalay, demokratikleşme ve düşünce özgülüğüne yönelik adımlarla bütün toplumu rahatlatmayı hedeflediklerine işaret ederek, ''Ama bu kesimdeki insanlar da yani Kürt siyasetçisi, düşünürü de tabii ki var, bundan herkes faydalansın, öyle bakmak lazım. Biz, gerçek bir çoğulcu yapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. Türkiye, bu konuda artık hiçbir tereddüt yaşamamalı. Bundan da her kesim faydalanacaktır. Bu paketi öyle görmek lazım'' diye konuştu.

Düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması konusundaki paket üzerinde Adalet Bakanlığının çalıştığını tekrarlayan Atalay, ''Özellikle burada tabii basın kesiminde bu konuda işte şikayetler var, beklentiler var, yurt dışına taşan bu konuda tereddütler var. Onları da doğrusu gidermek lazım. Onları da gidermek istiyoruz. Yani o tereddütleri de gidermek istiyoruz'' dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı