Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Mısır'da tansiyon yüksek

4 Şubat 2012 Cumartesi günü yayınlandı Mısır’ın Port Said kentinde futbol taraftarları arasında çıkan ve 74 kişinin ölümüyle sonuçlanan futbol çatışması, Tahrir Meydanı’nı eski günlerine döndürdü.

  Sokak çatışmalarının ardından devrimin gerçekleştiği yer olan Tahrir Meydanı, çıkan olaylarla ilgili düzenlenen protesto gösterilerine polisin sert müdahalede bulunması sonucu yine çatışma alanına döndü. Mısır 'da biri gösterilerin düzenlendiği İçişleri Bakanlığı binası önünde polisin göz yaşartıcı bomba atması sonucu olmak üzere son iki günde 3 kişi hayatını kaybetti.

Mısır`da Çarşamba akşamı Port Said kentinde oynanan bir futbol karşılaşmasında çıkan olaylarda 74 kişi ölmüştü. Son 15 yılda dünyada yaşanan en ölümcül futbol faciası olan olayın ardından başkent Kahire 'de İçişleri Bakanlığı 'na yönelik protestolar başladı. Ölenlerden ikisinin ise gönüllü bir doktor ve sağlık görevlisi olduğu belirtildi.

Bugün de Cuma namazı sonrası Tahrir Meydanı 'nda ve İçişleri Bakanlığı binası önünde protestolar düzenlendi. Polisin göstericilerin bakanlık binasına yakınlaşmasını önlemek için göz yaşartıcı bomba kullanması üzerine de bir kişi hayatını kaybetti. Bugün erken saatlerde de Süveyş 'te iki kişi ölmüştü.

Futbol faciasının ardından başlamasına rağmen göstericiler, Askeri Konsey Başkanı ve Mısır 'ın fiili Devlet Başkanı olan Hüseyin El Tantavi 'nin istifasını istiyor. Göstericiler, Tantavi 'nin ve ordunun yanlış uygulamalarından ve süreci yönetememelerinden dolayı demokrasiye geçilemediğini savunuyor. Göstericiler aynı zamanda Port Said 'deki faciaya engel olamamalarından dolayı polisi ve yeni Mısır yönetimini sorumlu tutuyor.

Kahire 'deki çatışmalar İçişleri Bakanlı binası etrafında yoğunlaşıyor. Göstericiler ellerinde taş ve sopalarla İçişleri Bakanlığı binasına girmek isterken, polis de göz yaşartıcı bomba kullanarak onlara engel olmaya çalışıyor. Çıkan çatışmalarda şimdiye kadar yaklaşık 400 kişi yaralandı.

Çatışmalar dün gece daha da yoğunlaşmış ve göstericiler bakanlık etrafına iki ay önce dikilmiş kale şeklindeki beton bariyerlerden birazını yıkmayı başarmıştı. Genel seçimi kazanan Müslüman Kardeşler hareketinden Dr. Kemal El-Helbavi de “Şimdi partiler ve Müslüman kardeşler yok, şimdi Mısır halkı var.” diye konuşuyor. Dün gece İçişleri Bakanlığı önündeki olaylar sırasında buraya gelen ve Cihan Haber Ajansı 'na konuşan Helbavi, “Mısır 'ın halkı hepsi Tahrir Meydanına gitmesi lazım ve oturma eylemi yapmak zorundayız. Bu olay ilk olay değil ve son da değil kesin başka olaylar olacak. Meydanın istekleri yapması lazım.” diye ekliyor. Müslüman Kardeşler, Port Said 'deki olayların ardında 'Mübarek rejiminin karanlık elinin 'olduğunu savunuyor.

ÇATIŞMALARDAN MUHABİRİ DE NASİBİNİ ALDI

Öte yandan bugün Tahrir 'deki çatışmalardan Cihan Haber ajansı muhabiri de nasibini aldı. Olayları görüntülemeye çalışan Cihan muhabiri, aynı anda atılan iki göz yaşartıcı bombanın arasında kaldı. Cihan muhabiri bir süre baygınlık geçirirken, açık kalan kamerası da bir süre yaşananları olduğu gibi görüntüledi.


 


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı