beyaz gazete logo

Video Haber Galeri Foto Galeri Gazete Sayfaları Yerel Haberler Tv Rehberi Radyo Dinle Sinema Dizi Biyografi Kadınca Haber Arşivi
Anasayfa
Güncel Haberleri
Ekonomi Haberleri
Siyaset Haberleri
Spor Haberleri
Magazin Haberleri
Eğitim Haberleri
Dünya Haberleri
Sağlık Haberleri
Teknoloji Haberleri
Yaşam Haberleri
Otomobil Haberleri
Kültür Sanat Haberleri
Üçüncü Sayfa Haberleri
| Amatör | Araçlar | Belgesel | Çocuk | Fragman | Haber | Hayvanlar | İlginç | Komik | Magazin | Müzik | Reklam | Seyahat | Spor | Teknoloji | Televizyon | Yaşam | Yemek |
  Bugünün Tüm Videoları
Katsayıya Yine Yargı Freni
08 Şubat 2010 / Tv 8
facebook twitter live google yahoo technorati
YÖK'ün katsayı kararının yürütmesini ikinci kez durduran Danıştay'a tepki yağmaya başladı.
Bu Videonun Haberi
Danıştay kararına tepki yağmaya başladı
İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) İzmir Şube Başkanı Mustafa Kaylı, Danıştay'ın meslek liselilere yönelik son kararının politik olduğunu söyledi.
Daha önce katsayı dağılımının YÖK'ü ilgilendirdiğini açıklamasına rağmen şimdiki kararının kendisiyle çeliştiğini söyleyen Kaylı, "Bu olay, Danıştay'ın daha önce verdiği kararlara ters bir durumdur. Daha önce 'YÖK bilir' derken şimdi de, 'Ben bilirim, YÖK bilmez' diyerek kendi alanının dışına çıkıyor. Bu da çok büyük bir haksızlığa yol açıyor. Kararı hukuksal davranmadığını, aksine politik davrandığını gösteriyor. Bu bir hak ihlâli ve zulümdür" şeklinde konuştu.
Milyonlarca öğrencinin mağdur edildiğinin, birlikte ailelerinin de mağdur olduğunun altını çizen Mazlum-Der Şube Başkanı Kaylı, "Bu öğrencilerin sürekli sisteme zarar veren insanlarmış gibi algılanmasına yol açmak çok yanlış. Sonuçta bu okullara gidenler de bu ülkenin evlatlarıdır. Eğer yetenekleri varsa, istedikleri üniversiteye gidebilmeliler. Batıda bu böyle, bizde de böyle olması gerekiyor" dedi.
İstanbul Barosu Başkanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)'nun, yüksek öğretim kurumlarına girişte farklı katsayı uygulamasında yaptığı düzenlemenin kaldırılması için kararın iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'da dava açmıştı. Danıştay 8. Dairesi de YÖK'ün kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.
Bunun üzerine adaylara farklı katsayı uygulanması kararı alınmış ve puanlar hesaplanırken kendi alanıyla ilgili program tercihlerinde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP)'nın 0,15, alan dışı tercihlerinde 0,13 ile çarpılması kararlaştırılmıştı.
"DANIŞTAY'IN KARARI HUKUKSUZ"
Öte yandan Meslek Liselerini ve Teknik Liseleri Bitirenler ve Mensupları Derneği (MES-TEK-DER) Genel Başkanı Naci Şahin de Danıştay 8. Dairesi'nin katsayı düzenlemesini durdurmasıyla ilgili, "Hukuka ve insan haklarına aykırı bir karar. Öğrenciler umutsuzluğa kapılacak" dedi.
MES-TEK-DER Genel Başkanı Naci Şahin, Cihan Haber Ajansı'na Danıştay'ın ikinci kez katsayı düzenlemesini durdurmasını değerlendirdi.
İptal kararının, Türkiye'de meslek liselilerin geleceğini tamamen karartmaya yönelik olduğunu öne süren Şahin, "Bir kurumun (YÖK'ün) tasarrufunda olan hakların uygulanmasında engellemeye gidiliyor. Olumsuz ve yıkıcı bir karardır. Sistem yeniden alt üst oldu" diye konuştu.
Kararın hukuka ve insan haklarına aykırı olduğunu belirten Şahin, "Neden inat edildiğinin anlaşılması mümkün değil. MES-TEK-DER olarak Danıştay'ın bu kararını protesto ediyoruz. Böyle bir kararın çıkmamasını beklerdik. Şaşırdık ve üzüldük. Danıştay, varsayımlara dayanarak karar veriyor. Bu seferki karar da mantık dışı ve varsayımlara dayanıyor. Hukuka ve insan haklarına aykırı" şeklinde konuştu.
İptal kararıyla birlikte yeniden bir belirsizliğin oluştuğuna dikkat çeken Şahin, "Öğrenciler umutsuzluğa kapılacak. Belli bir hedef için çalışıyorlardı ancak bu emelleri boşa gitti. Oysa, YÖK'ün 21 Temmuz 2009'da verdiği ilk kararın ardından, meslek liselerine gelen öğrencilerin kalitesinde de artış olmuştu. Ne diyebilirim ki, en iyisi meslek liselerini kapatsınlar" açıklamasını yaptı.
İLK KARARI DA SON KARARI DA HUKUKSUZ BULUYORUZ
İmam-Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Başkanı Hüseyin Korkut, ''Danıştay'ın katsayı konusunda verdiği ilk kararı da, bu son kararı da hukuksuz bulduklarını'' ifade etti.
Korkut, yaptığı yazılı açıklamada, Danıştay'ın YÖK'ün üniversiteye girişte farklı katsayı uygulanmasına ilişkin kararının yürütmesini durdurmasına ilişkin şunları kaydetti:
''İstanbul Barosu'nun YÖK'ün bu yeni kararının da iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı dava sonrasında, Danıştay'ın yürütmeyi oy birliğiyle durdurmasını esefle karşılıyoruz. Öncelikle, İstanbul Barosu'nun durumdan vazife çıkartarak Danıştay'da yeniden dava açmasını hukuk ve adalet açısından son derece sakıncalı buluyoruz.
Türkiye'nin önünü açması ve gerginliklerin azaltılması yönünde misyon üstlenmesi gereken kurumlar maalesef, gerginliğe sebep olacak kararlara imza atıyorlar. Danıştay'ın katsayı konusunda verdiği ilk kararı da, bu son kararı da hukuksuz buluyoruz.''

Yorumlar
Yorum Yaz

4c Danıştaylık
09.02.2010 - Atv
Gündem Kişi
İlker Başbuğ
Çetin Doğan
Mehmet Baransu
Ahmet Altan
Fatih Altaylı
Hrant Dink
Ertuğrul Özkök
Barack Obama
Recep Akdağ
Abdullah Öcalan
Gündem Konu
Balyoz Operasyonu
Kozmik Oda
Balyoz
Ergenekon
Kürt Açılımı
Erken Seçim
Eurovision
Sivil Yargı
Ermenistan
Açılım
Politika
Deniz Baykal
Tayyip Erdoğan
Mustafa Sarıgül
Devlet Bahçeli
Kadir Topbaş
Melih Gökçek
Oktay Vural
Cemil Çiçek
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Magazin
maNga
Demet Akalın
Sibel Can
Tarkan
Gülben Ergen
Deniz Seki
Kıvanç Tatlıtuğ
Beyaz
Ebru Gündeş
Polat Alemdar
Spor
Fenerbahçe
Beşiktaş
Galatasaray
Trabzonspor
Ankaragücü
Bursaspor
Gaziantepspor
Gençlerbirliği
Antalyaspor
Eskişehirspor
Dizi
Kurtlar Vadisi Pusu
Ezel
Aşk-ı Memnu
Kavak Yelleri
Hanımın Çiftliği
Hicran Yarası
Canım Ailem
Arka Sokaklar
Sakarya Fırat
Adanalı
Sinema
Avatar
Ejder Kapanı
Kutsal Damacana - 2
Morganlar Nerede?
Prenses ve Kurbağa
Recep İvedik 3
Şrek Sonsuza Dek...
Iron Man 2
Garfield S.Kahraman
Cennetimden Bakarken
Diğer
Haber
E-Okul
Sayısal Loto
Şans Topu
Süper Loto
Milli Piyango
Memur
Cam Balkon
Memur Maaşları
Emekli Maaşları
İha Cihan
rss-xml rss-xml