Sanatını Yaşatmak İçin Evini Atölyeye Dönüştürdü

Ailesinin üç kuşŸaktır yaptığŸı ve kendisinin de küçük yaşŸlarda öğŸrendiğŸi hasır ve buğŸday sapı örücülüğŸünü, teknolojiye inat sürdürmeye çalışŸan Edibe Bellur, mesleğŸin devamı için evini adeta atölyeye dönüşŸtürdü.


KurtuluşŸ Caddesi'nde yer alan ve adeta bir işŸ yerini andıran Bellur'un evi, bir odasında buğŸday sapları, diğŸer odasında bunlardan yaptığŸı ürünlerle dikkati çekiyor.

Edibe Bellur,AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, ailesinin yaklaşŸık 3 kuşŸaktır bu işŸle geçimini sağŸladığŸını söyledi.

Yok olmaya yüz tutan mesleğŸin devamı için elinden geleni yamaya çalışŸtığŸını ve kendini her geçen gün gelişŸtirdiğŸini ifade eden Bellur, bu kapsamda açılan kurslara da katıldığŸını kaydetti.

GeçtiğŸimiz yıllarda Mustafa Kemal ǜniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin "Her Ev Bir Atölye''projesine katıldığŸını ve orada elde ettiğŸi başŸarıyla usta öğŸretici belgesi aldığŸını belirten Bellur, şŸöyle devam etti:

''GeçmişŸten günümüze yaşŸatmaya çalışŸtığŸımız hasır örme sanatını çok seviyorum. El emeğŸi göz nuru bu sanatı daha önce annem annesinden, ben de annemden öğŸrendim. Sanatımı hem ailemden hem de Mustafa Kemal ǜniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin verdiğŸi eğŸitim aracılığŸıyla gelişŸtirdim. Sanatı daha güzel ve etkili bir şŸekilde yapamaya başŸladım. Amacım bu sanatı yaşŸatmak günümüzün modern evlerine tekrar kullanılacak hale dönüşŸtürmek. LJok emek ve sabır isteyen sanatımı evimin ortamında yapmaya çalışŸıyorum. Evimin büyük bir bölümünü bu işŸ için ayırdım. Evim benim atölyem gibi oldu.''

Bellur, aldığŸı eğŸitimler sayesinde sanatı açtığŸı kurslarla birçok kişŸiye öğŸrettiğŸini ve kurslarda kullanılan malzemeleri de öğŸrencilerine ücretsiz verdiğŸini söyledi.

BuğŸday sapından yaptığŸı tepsi, sepet, ekmek tabağŸı, süs eşŸyası gibi çeşŸitli ürünlerin oldukça ilgi gördüğŸünü vurgulayan Bellur, Türkiye'nin çeşŸitli illerinde düzenlenen "Hatay Günleri" etkinliklerinde yaptığŸı ürünlere ilginin çok iyi olduğŸunu sözlerine ekledi.

 
Kaynak: AA