Babanın Sigara Tiryakiliği De Bebekte Astım Riskini Artırıyor

Norveç'te yapılan bir araştırma bebekte astım riskini azaltmak için baba adaylarının da eşleri gebe kalmadan önce sigarayı bırakması gerektiğini ortaya koydu.

Bergen Üniversitesi'nden bilim adamları, babaların tiryakiliği ve çocuklarında alerjiye bağlı olmayan astım riski arasındaki bağlantıyı araştırmak için 13 bin kişinin alışkanlıklarını inceledi.
Araştırma, bebek doğmadan önce sigara içen babaların çocuklarının astıma yakalanma riskinin arttığını gösterdi.
Astımın ciddiyetinin babanın 15 yaşından önce sigaraya başlamış olması ve sigara içtiği süreye göre daha da arttığı vurgulandı.
Bilim adamlarından Dr. Cecile Svanes, bunun annenin dışında babanın da doğumdan önceki sigara alışkanlığı ile bebeğin astım riski arasındaki bağlantıyı ortaya koyan ilk araştırma olduğuna dikkati çekti.
Svanes, her türlü hava kirliliğinin çocuklar üzerinde etkisi olabileceğine dikkati çekerek, sağlık uzmanlarının erkekleri, sigaranın ilerde çocuklarına verebileceği zararlar konusunda uyarmalarını tavsiye etti.
Konuya ilişki makale, Münih'te düzenlenen Avrupa Solunum Derneği'nin kongresinde sunuldu.
Daha önceki araştırmalar gebelik döneminde sigara içen kadınların çocuklarında astım ve diğer solunum sistemi hastalıklarının daha sık görüldüğünü göstermişti.
Kaynak: AA