Milas'ta Özelleştirme Karşıtı Eylem

Milas'taki Termik Santrali ve Kömür İşletmeleri'nin özelleştirilmesinin ardından alıcı firma yetkililerin ilçeye geldiğini öğrenen santral ve maden işçileri işletme girişini kapattı.


Yeniköy Termik Santrali ve Güney Ege Linyitleri İşletmesi bünyesinde çalışan Tes-İş ve Maden-İş sendikalarına üye işçiler, alıcı firma temsilcilerinin Milas'a gelmesine tepki göstererek iş yerlerinin önünde toplandı. İşletme girişini kapatan işçiler, kapıların önünde iş makineleriyle de barikat kurdu.

Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, burada yaptığı açıklamada, iş yerlerinin özelleştirilmesine engel olmak için direnen işçilerin kararlılığı karşısında iş yerlerine giremeyen alıcı firma yetkililerinin çareyi iş yerleri dışında görüşme tertip etmekte bulduğunu söyledi.

Alıcı firma yetkililerinin Milas'a gelerek bir otelde görüşmeler yapmaya başladıklarını belirten Girgin, "Sanmasınlar ki biz bunların farkında değiliz. Anlaşılan o ki bizim vermek istediğimiz mesajı tam olarak algılayamamışlar. Buradan firma yetkililerine 'ihale yapıldı, imzalar atıldı, resmi gazetede yayınlandı, iş sadece bir devir sözleşmesine kaldı, bu iş bitti, siz hala neyin kavgasını veriyorsunuz'' diyenlere sesleniyoruz. Türkiye'de her gün işçiler ölüyor. Güvencesiz, kuralsız çalışmak zorunda bırakılan işçiler maden ocaklarında, tersanelerde, inşaatlarda, şantiyelerde ölürken, birileri zenginleşmeye devam edip servetlerine servet katıyor. Türkiye bir yandan sermaye için cennet haline getirilirken diğer yandan, emekçiler için cehennem haline dönüştürülüyor" dedi.

Yatağan ve Milas'taki maden ile enerji işçisinin mücadelesinin yapılanlara karşı olduğuna işaret eden Girgin, "Yapılanlar işçi sınıfının ortaya koyduğu bir iradedir. Emeğin değersizleştirilmesine ve ucuzlatılmasına karşı bir tepkidir. Örgütsüz, sahipsiz bırakılan, yalnızlaştırılan işçi sınıfının başkaldırısıdır. Özel sektörün doymak bilmez kar hırsına karşı ayak diremesidir. İşçinin hak arayışıdır, söz hakkı talebidir. Yatağan ve Milas işçisinin attığı çığlık, tüm Türkiye işçi sınıfının sesidir. Ortaya koyduğu irade tüm ezilen, sömürülen emekçilerin ortak iradesidir. Bu direniş başlangıçtır, uyanıştır, umuttur" diye konuştu.

Santraldeki giriş ve çıkışların işçilerin elinde olacağını vurgulayan Girgin, santral önlerinde nöbet tutan işçileri çoğaltacaklarını, alıcı firmaları işletmelere sokmayacaklarını dile getirdi.

İşçiler, yapılan açıklamanın ardından bir süre slogan attıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.

Kaynak: AA