Anız Yakmanın Zararları Anlatılacak

Yatağan Orman İşletme Müdürlüğünce düzenlenecek seminerler ile orman yangınlarına da sebebiyet veren anız yakmanın zararları anlatılacak.


Yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte ekim yapılan tarlalardaki bahçe temizliğinin yapılmaya başlandığı eylül ve ekim aylarında meydana gelebilecek yangınlar konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, sorumluluk sahasındaki yerleşim bölgelerinde, mahalle kahvehanelerinde vatandaşlarla bir araya gelerek anız yakmanın bahçeye ve çevreye zararlarını anlatacaklar. Ayrıca müdürlük, bölgedeki okullarda da orman yangınına sebebiyet verebilecek faktörleri, düzenleyecekleri seminerlerle öğrencilere anlatacak.

Anız yakmanın son derece tehlikeli ve zararlı olduğunun belirten Yatağan Orman İşletme Müdürü Mehmet İşçi, her yıl Türkiye'de yakılan anızın, hava koşulları ve tedbirsizlik yüzünden büyük çapta yangına dönüşmesi sonucu hektarlarca ormanın yandığını vurguladı.

İşçi, ayrıca anız yakmanın topraktaki organik maddeleri yok ederek toprağın verimini düşürdüğünü ve daha çok gübre kullanımına yol açtığını ifade ederek, "Daha çok gübre kullanımı su kaynaklarımızın kirlenmesine yol açar. Anız yakımı ile çıplak kalan toprak, su ve rüzgar erozyonuna uğrar. Toprağın verimi organik üst tabakasını kaybetmek suretiyle düşer" dedi.

2014 yılında, Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk sahasında 19 adet ziraat alanı yangını çıktığını açıklayan İşçi, bu yangınların büyük bir çoğunluğunun tarlalardaki ot temizliğinin yapıldığı sırada yakılan anızlardan kaynaklandığını vurguladı.

Anız yakılırken oluşabilecek ihmalkarlık ve dikkatsizliğin önünü alamayacakları büyük yangınlara sebebiyet verebileceğinin altını çizen İşçi, şöyle konuştu:

"Kuru mevsim dediğimiz kurak bir dönemdeyiz. Yağmurların yağmaması nedeniyle orman ve ziraat arazilerinde yanmaya hazır ot, ağaç ve benzeri ürünler bulunmaktadır. Yağmurların yağmasını beklemeden bahçelerde yakılan anızlar, kontrollü bir şekilde yakılsa bile büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımız, bahçe temizliği sırasında anız yakmaktan başka bir yöntem izlemelidir."

Kaynak: AA