İnşaatta Asansör Faciası: 10 Ölü

İstanbul'da Ali Sami Yen stadının bulunduğu arazide inşaatı devam eden binanın asansörü zemine düştü. 10 işçi yaşamını yitirdi. Olayla ilgili gözaltına alınan 8 kişi savcılık talimatıyla serbest bırakıldı....

İnşaatta Asansör Faciası: 10 Ölü
Mecidiyeköy'de bulunan Ali Sami Yen stadının bulunduğu arazide inşaatı devam eden 36 katlı binanın asansörü 32.kattan zemine çakıldı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Şişli'deki inşaatın asansörünün zemine düşmesi sonucu 10 işçinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Asansörde hayatını kaybedenlerin hastaneye götürüldüğünü açıklayan Vali Mutlu, 'Kayıp sayımız kesin 10 olarak netleşti. Başımız sağolsun' dedi.

Öncesinde olay yerinde açıklama yapan Vali Mutlu, ihmal ve mağduriyet varsa bunları tespit edip, sorumlularla ilgili her türlü işlemin yapılacağını ifade ederek şunları ifade etmişti:

'Olay mahallinde asansörün boşluğa düştüğü yerde de bizzat müşahade ettim ve bilgi aldım ve gördüm. Maalesef görünen hayatını kaybetmiş 3 kardeşimiz daha var. Dolayısıyla şu andaki sayımız; maalesef 10 olarak gözüküyor ama bu sayının artıp artmayacağı konusunda da net birşey söyleyemiyorum. Çünkü asansörün boşluktan düşmesiyle birlikte asansör boşluğuna inmiş ve o alanda yapılan bir çalışma. Çalışma bitirilebilmiş değil.

Dolayısıyla yük ve işçilerin bir arada bulunduğu bir yerde, itfaiye ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. O nedenle, kesin rakamı şu anda verme imkanım yok ama asansörün içinden çıkarılan 7 kardeşimizle birlikte, şu anda çıkartılma çalışması süren 3 kardeşimiz itibarıyla 10 işçi şehidimiz var. Mekanları cennet olsun. Ailelerine sabırlar diliyorum. Çok büyük bir kayıp. Tabi olay yerinde yaralı söz konusu değil. Bu olay yerinden yaralı çıkmaz. Çıkarttığımız her kayıp maalesef hayatını kaybetmiş olarak çıkacaktır.'

Olay yerine çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Olayın meydana geldiği inşaatın önünde toplanan bir grup, duruma tepki göstererek, slogan attı. Gruptan inşaata girmeye çalışan bazı kişiler, çevik kuvvet ekiplerince engellendi. Bu sırada gruptaki bazı kişiler, polise pet şişe attı.

GÖZALTINA ALINAN 8 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

Olayla ilgili 8 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Şahıslar, polis merkezindeki ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİLERİN KİMLİKLERİ TESPİT EDİLDİ

Ölen işçilerin isimlerinin Tahir Kara, Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer, Ferdi Kara ve Cengiz Bilgi olduğu öğrenildi.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Bu arada Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Şişli'de asansörün düşmesi sonucu 10 işçinin hayatını kaybettiği inşaatta tüm faaliyetlerin durdurulduğunu bildirdi.

Torunlar GYO'dan 'Acımız Büyük' başlığıyla yapılan açıklamada, eski Ali Sami Yen Stadyumu arazisi üzerinde devam eden inşaattaki kazanın nedenine ilişkin ayrıntıların henüz bilinmediği aktarıldı.

Kazayla ilgili adli soruşturmanın derhal başlatıldığı ve soruşturmanın yakından takip edileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Kurumumuzca olayın bütün yönleriyle araştırılması için gerekli teknik ekipler görevlendirilmiştir. Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dilediğimiz işçi kardeşlerimizin ve ailelerinin her türlü hakkı, hukuku tüm alt yüklenicilerde çalışanlar da dahil sorumluluğumuz ve güvencemiz altındadır. İnşaat ve tüm faaliyet durdurulmuştur. Bütün soruşturmalar tamamlandıktan ve güvenlik sistemleri defaatle gözden geçirildikten sonra, tekrar faaliyete geçilecektir.'

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Aziz Torun da sabah saatlerinde olayla ilgili basın toplantısı düzenledi.

'BİR DAHA BÖYLE BİR FACİA OLMASIN'

Hayatını kaybeden 10 işçiden Tahir Kara ile Ferdi Kara'nın babası Mithat Kara ve akrabaları kazanın meydana geldiği inşaat alanına geldi. Burada birbirlerine sarılarak bir süre gözyaşı döken akrabalar, inşaat alanına girdi.

Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Sabahattin Kara, kazada hayatını kaybeden Tahir Kara ve Ferdi Kara'nın yeğeni olduğunu söyledi.

Olayın tedbirsizlik sonucu yaşandığını öne süren Kara, 'Bir daha böyle bir facia olmasın. İşçiler çalışıp emek veriyorlar. Emeğinin karşılığını alamadıkları halde de böyle canlarını veriyorlar' diye konuştu.

'İNSANLARIN CİĞERLERİ YANIYOR'


Türkiye'de insan hayatının ucuz olduğunu söyleyen Kara, şöyle devam etti:

'Böyle olmaması gerekir. İnsan para kazanacak. Büyük firmalar işçilerin sırtından para kazanacak. İşçiler evinden, yurdundan, köyünden gelerek burada çalışacak bir de çoluğunu, çocuğunu kaybedecek. Yazık, günah değil mi, bu analara, babalara? İnsanların ciğerleri yanıyor. Benim ciğerim yanıyor. Şimdi kardeşim ne yapıyor? Bunun anası ne yapıyor? Kolay mı, yetiştirdi? Böyle bir acı yok. Avrupa'da, şurada burada, affedersiniz, bir köpeğe değer verilirken burada bir insana değer verilmiyor.'

'İHMAL GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ'

Hayatını kaybeden işçilerden Tahir Kara ve Ferdi Kara'nın Gümüşhane'den köyde komşusu olan Celal Sarı da burada çalışan bir komşusunun eşyalarını almaya geldiğini belirtti.

Kaza haberini inşaatta çalışan bir köylüsünden aldığını aktaran Sarı, 'İhmalkarlık. Asansörleri kuran firma denetlemesi lazım. Bir insan hayatı bu kadar ucuz mu? Yazık, günah değil mi ölen insanlara? Ölen çocukların babası burada şimdi. Çocuklarıyla babası beraber çalışıyorlardı. 4 çocuk ve babası beraber çalışıyor' dedi.

Sarı, şöyle konuştu:

'Kazanın nedenini kimi aşırı yüklenme kimi ise asansörün bozuk olduğunu söylüyor. Ama asansörün bozuk olduğu bir gerçek. Çünkü daha önceden söylemişler. 'Bu asansör bozuk, böyle yürümez' diye söylemişler. Bir aydır bu asansör bozuk. İşçiler taşerona söylüyor, taşeron gidip şirket yetkilisine söylüyor. O da aldırış etmiyor. Böyle bir ihmal göz göre göre geldi.'

Polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı inşaat çevresinde, TOMA'ların da olduğu görülürken olay yeri inceleme ekipleri de şantiye alanına gelerek çalışma yaptı.