Yyü Diş Hekimliği Fakültesi, 350 Bilim Adamını Ağırlıyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Diş Hekimliği Fakültesi tarafından düzenlenen sempozyum; Amerika, Almanya, Kanada ve Türkiye’den 350 bilim adamının katılımıyla başladı.


Rescate Hotels Van’da düzenlenen sempozyuma, "Bilim, Doğa ve Tarih Van'da Buluşuyor" sloganıyla YYÜ ev sahipliği yapıyor.

Sempozyumda açılış konuşmasını yapan YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürcan Eskitaşçıoğlu, 2008 yılında kurulan fakültenin bugüne kadar yaşadığı önemli gelişmeleri sunumlar eşliğinde katılımcılara aktardı.

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel ise fakültenin bugüne kadar elde ettiği başarıları "mucize" olarak değerlendirip, Türkiye’de 2008 yılına kadar 20 olan diş hekimliği fakültesi sayısının bugün 60'ın üzerinde olduğuna dikkati çekti.

Fakülte sayısındaki artışın diş hekimliğine zarar verdiğini öne süren Yücel, 80 milyonluk nüfusa sahip olan Almanya’da 60 bin dolayında diş hekimi bulunduğunu ve niteliğinin artırılması için fakültelere yatırım yapıldığını söyledi.

Yücel, "Bizde diş hekimliği mesleği, fiziki ve öğretim üyesi açığı konumundayken, bu tür açılımlar ne yazık ki diş hekimliği fakültelerinin eğitimini ve araştırmasını olumsuz etkiliyor çünkü üniversite fakültelerinin birinci ve asli görevi eğitim ve araştırmadır. Eğitim ve araştırma temelinde bir eğitim verilmesi lazım. Bu fakülte, bir taraftan deprem gibi koşulları atlatırken, diğer taraftan böyle bir durumda dahi eğitime ve araştırmaya yatırım yapan, en son teknolojiyi kullanan bir fakülte. Bence örnek olması gereken bir fakülte çünkü duyuyoruz ki birçok diş hekimliği fakültesi ne yazık ki ağız ve diş sağlığı merkezi niteliğinde çalışıyor. Poliklinik hizmeti, fakültelerin asli görevi değildir. Fakülteler, asli görevi olmayan bir durumda hasta bakmak ve para kazanmak zorunda bırakılıyor. Bu fakültelerin eğitimini ve verdiği mezunların niteliğini değersizleştiriliyor. Diş hekimliği fakültelerinin bu kadar şiddetli ve plansız bir şekilde açılması, diş hekimlerinin ağız doktoru olması hedefinin oluşturulmasını ne yazık ki olumsuz etkiliyor" dedi.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da deprem döneminde konteynırlarda hastaların tedavi edildiğini hatırlatarak, kimsenin uluslararası bir sempozyum düzenleneceğine ihtimal veremediği dönemlerden bugünlere gelindiğini anlattı.

Konuşmaların ardından mini konser verilen sempozyum, Prof. Dr. Ateş Parlar'ın "İmplantlar çevresindeki yumuşak dokuda fonksiyon ve estetik için yapılan cerrahi işlemler" konulu sunumuyla devam etti.
Kaynak: İHA