Hatay'da 'Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri'

Hatay Valiliği koordinasyonuyla Hatay İl Yenilik Platformu Projesi kapsamında düzenlenen ve 4 gün süren "Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri" etkinliği düzenlenen toplantıyla sona erdi.


Toplantıda konuşan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, 3-6 Eylül tarihleri arasında düzenlenen etkinliğin kentin bir gastronomi şehri olması yolunda önemli bir adım olduğunu söyledi.

17 Akdeniz ülkesinin lezzetlerinin Anadolu'nun zengin yemek kültürüyle buluştuğunu ifade eden Lekesiz, gastronomi dünyasından 77'si yurt dışından toplam 97 önemli ismin 4 gün boyunca yemek sunumları, atölye çalışmaları ve panellerle Akdeniz coğrafyasının bereketini sergilediklerini söyledi.

Bu etkinliğin, UNESCO'nun taşınmaz kültür varlıkları olarak tanımladığı ülke mutfaklarına dünyada bilinirlilik ve saygınlık kazandırılması açısından önemli bir girişim olduğunun altını çizen Lekesiz, şunları söyledi:

"Geleneksel mutfakların yaşatılması, aslına uygun yeniden yorumlanması bölgeler ve ülkeler için önemli bir kaynak. Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri katılımcı ülkelerin gurme turizmini geliştirme konusunda da bir çabaydı. Mutfak günleri kapsamında düzenlenen 24 etkinliği 174 gastronomun yanı sıra sektör temsilcileri, yerli ve yabancı medya mensuplarıyla bölge ülkelerden gelen yaklaşık 2 bin kişi izledi. Etkinliğin amacında geleneksel mutfaklarımızın korunması, geliştirilmesi, yenilikçi fikir üretiminin teşvik edilmesi ve desteklenmesi, gurme turizminin yerel ekonomilere katkısının artırılması, UNESCO Dünya Gastronomi Şehirleri arasında Hatay'ın da yer alması gibi sebepler yer almaktadır."

Kaynak: AA