Binbir Gece Şili'de gündem değiştirdi

Halit Ergenç ve Bergüzar Korel'in başrollerinde yer aldığı Binbir Gece dizisinin Şili'de en çok izlenen dizilerden biri olduğundan söz edildi.

Binbir Gece Şili'de gündem değiştirdi
Türkiye'de, yayınlandığı dönemde en çok izlenen dizilerden biri olan Binbir Gece'nin Şili'de en çok izlenen dizilerden biri olduğu açıklandı. BBC Mundo'da yayımlanan bir makaleye göre, Halit Ergenç ve Bergüzar Korel'in başrollerinde oynadığı dizideki Onur ve Şehrazat karakterlerini bilmeyenler “birçok konuşmanın dışında kalıyor.”

Makalenin bazı kısımları şu şekilde:

“Eğer Şili'de yaşıyor ve Onur ve Şehrazat'ı tanımıyorsanız, birçok konuşmanın dışında kalma riski altındasınız. Onlar siyasi lider veya Şili'nin tanınmış sanatçıları değiller. İkisi de Şili'deki dizi piyasasında devrim yapan ve bölgedeki görsel-işitsel endüstride bir değişim yapmak üzere olan Binbir Gece'nin yıldızları.

Türkiye'de 2006 ile 2009 yılları arasında yayınlanan dizi çok başarılı olmuştu. Şili'de ise dizi şu anda prime time'da, diğer rakiplerini önemli ölçüde geride bırakarak birinci. Geçen altı ayda, altı Latin Amerika ülkesi kanalın yayınladığı programları satın almak için Kanal D'yle bağlantıya geçti.

TÜRKİYE'DEN BİR DİZİ ŞİLİ'DE BİR KANALI NASIL KURTARDI?

Şili'nin önde gelen kanallarından birinin program direktörü Patricio Hernandez, Binbir Gece'yi gözüne kestirmişti. Diziyi beğenen Hernandez, BBC'ye verdiği söyleşide, “İlk gördüğümde, senaryoyu uyarlamak ilginç geldi. Firmayla konuştum ve bu fikri reddettiler. Türkiye'den bir dizinin Şili'deki dizi piyasasında tutunması çok zor dediler ve projeyi reddettiler” dedi. Ancak daha sonra dizi başka bir Şilili medya kuruluşu olan Mega Channel'a kiralandı.

“Reytingimiz çok düşüktü. Reytinglerimizi olabilecek en acil şekilde yükseltecek bir şeye ihtiyacımız vardı” diyen Mega'nın şu anki CEO'su Hernandez, Binbir Gece'yi yayınlamak için Türkiye'yle yeniden bağlantıya geçmiş. Bu defa senaryoyu uyarlamadan yayınlama teklifiyle giden Hernandez, olumlu yanıt almış.

Yayınlanmaya başladıktan sonra geçen beş ay içerisinde kanalın reytinglerini ikiye katlayan Binbir Gece, şu anda haftada dört prime time'da gösteriliyor.

DİZİNİN BAŞARISININ SIRRI


“Diziyi izlemeye başladım çünkü haftada birkaç gün gösteriyorlardı. Bağımlılık yapıyor, yeni bitirdim” diyen Şilili öğretmen Claudia Carrasco, “Yavaş ilerliyor ama çok iyi. Şili'deki diziler genellikle çok agresif oluyor, sıkılıyorsunuz. İnsanlar biraz daha aydınlık, romantik bir şey izlemek istedi” sözleriyle diziyi izleme nedenini açıkladı.