Aramıza fitne giremeyecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 62. Hükümet güven oylamasının ardından AK Parti grubuna parti genel merkezinde teşekkür yemeği verdi.

Aramıza fitne giremeyecek
TBMM Genel Kurulu'nda 62. Hükümetin güvenoyu almasının ardından, AK Parti grubuna verdiği teşekkür yemeğinde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, parti grubunun, hiçbir fire olmadan, birkaç mazeret dışında yek vücut halinde Hükümet Programı'na destek verdiğini söyledi.

Farklı kanaatler olduğunda hep konuşacaklarını dile getiren Davutoğlu, özeleştiri yapılması gerektiğinde bir araya gelip özeleştiride bulunacaklarını, içlerinde bazı şeyleri açık şekilde istişare etmek istediklerinde bunu da yapacaklarını ifade etti. Davutoğlu, şöyle konuştu:

"İstişareler bittiğinde, dışarıya çıktığımızda herkes bilecek ve şahit olacak ki AK Parti, grubuyla, genel merkeziyle Türkiye'nin her sathına yayılmış neferiyle tek vücut ve tek beden gibi hareket eder. Tarağın dişleri gibi tek hedefe kilitlenmişizdir, omuz omuzayızdır. Aramızda özeleştiri yaparız, içimizde demokrasimizi güçlendiririz. Aramızda zamanla iki, bazen üç nesil olabilecek ilişkiler gelişecek. Nesiller arasında tecrübeyi edebe ve derin sosyal ahlakımıza dayalı olarak aktarırız. Yola çıktığımızda, yolun önündeki mayınlı tarlalara değil de yolu sonundaki hedefe kilitleniriz."

"Torba Yasa çıkana dek rahat yok"


Büyük fedakarlıkla AK Parti Grubu'nun tatil yapamadığını belirten Yıldız, buna rağmen kendilerine "rahat" vermeyeceklerini, Torba Yasa görüşmelerinin tamamlanması için pazartesi günü Meclis çalışmalarına devam edileceğini söyledi. Grup Başkanvekillerinin gerekli tedbirleri aldığını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Dinlenmeyi, 1 Ekime kadar yenilenmeyi hak etmiş olmakla birlikte toplumumuzun ciddi beklentileri var. Atama bekleyen öğretmenler, madenciler, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması gibi konular var. Adım yeni genel başkan adayı olarak zikredildiği andan itibaren tweette bunlarla ilgili yoğun bir talep baskısı altına girdim. Bu mutlaka hepimize geliyor. Öğretmenlerimiz İstanbul'da karşıladıklarında 'Atama bekliyoruz' dediler. Söz verdik, madem ki söz verdik, sözü yerine getiririz. Uyku uyumasak da yerine getiririz, tatilimiz kesilse de yerine getiririz."

Torba Yasa görüşmelerini en kısa sürede tamamlamak istediklerini vurgulayan Davutoğlu, muhalefet partilerine çağrıda bulunarak, şöyle konuştu:

"Bu konular sosyal talebi, halkımızın beklentilerini karşılayan yasalar. Öğretmenlerimiz, madencilerimiz ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasından etkilenecek vatandaşlarımız bizden güzel bir müjde bekliyor yeni yasama dönemi öncesinde. Bize destek versinler, Meclis'i engellemek yerine, vatandaşlarımızın mutlu bir haberi en erken şekilde almalarını temin edecek şekilde omuz omuza verelim. İktidar ve muhalefet olarak bu yasaları biran önce geçirelim. Hiç kimse bu yasalarla ilgili olumsuz bir tutum içerisinde değil. Ümit ederiz ki muhalefet partilerimiz de bu çağrımıza kulak verirler ve en kısa sürüde bu yasaları geçiririz."

"Bir başka ortak ruh var"

"Kendilerinin 1.5 yılda dışa dönük, Gezi provokasyonlarına karşı,17 Aralık, 25 Aralık provokasyonlarına karşı çok mücadele verdiklerini" dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Seçimden 3 gün önce ortaya atılan Dışişleri dinleme skandallarına kadar büyük bir dışa dönük mücadele içinden başı dik bir şekilde çıktık. Bu dışa dönük mücadelede muhatabımız olan ve bu mücadeleyi mayınlı bir tarlaya dönüştürmeye çalışan çevreler, bu sefer beklediler ve ümit ettiler ki biz içe dönük bir mücadeleye girelim ve kendi içimizde bir şekilde özgüvenimizi sarsan, enerjimizi tüketen bir mücadele alanına yönelelim. Beklediklerinin tam aksi oldu. Çünkü onların bilmedikleri ve anlamadıkları bir başka ortak ruh var, AK Parti grubunda, AK Parti kadrolarında. Bu ortak ruha nüfuz edemedikleri için bizim daha çocukluğumuzdan itibaren gerçek cihadın insanın kendi nefsine ve kendi içinde ahlaki bakımdan kendisiyle muhasebede olduğu bilinciyle yetiştiğimizi bilmedikleri için, hep kendileri için küçük mansıplar, mevkiler uğruna kardeşin kardeşe düşeceğini, AK Parti içinde ihtilaflar yaşanacağını hesap ettiler, ümit ettiler."

Davutoğlu, öncelikle bütün bu beklentileri boşa çıkardıkları, kendi içlerinde ahlaki erdemi göstererek, hiçbir dış mücadelenin içte herhangi parçalanmaya veya nefsi bir zaafa dönüşmeyeceğini ispat ettikleri için partililere teşekkür etti.

Siyasetin erdeminin başladığı yerin orası olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Eğer kendi içimizde bu sınavı vere vere yürürsek, dıştan gelecek hiçbir etki bizi sarsamaz, aksine bizi birbirimize kenetler. Parçalanma bekledikleri anlarda milyonlarca vatandaşımız, büyük kitleler halinde Gezi provokasyonlarından sonra meydanları doldurdular. 'İçeride mücadele çıkar, ihtilaf çıkar' dedikleri yerlerde, 30 Mart seçimleri öncesinde Türk siyasi hayatının en büyük mitinglerinde AK Parti kadroları omuz omuza verdiler. 'İhtilaf çıkar, cumhurbaşkanlığı seçiminde ne olabilir' dedikleri yerde cumhurbaşkanlığı seçimini, Türk siyasi tarihinde alınabilecek en yüksek oyla, ilk turda ki bu da inşallah bir gelenek oluşturur, bundan sonra da bütün cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turda, güçlü bir iradeyle şekillenir.

Güzel bir başlangıç oldu, onu gerçekleştirdik ama sonrasında, son 15 gün içinde açık söyleyeyim, eminim bundan 10, 20, 50 sene sonra Türk siyasi hayatını yazanlar, belki de en kritik dönemi, bu 15 gün içinde yaşananlar olarak zikredecekler. Çünkü çok büyük başarılara imza atmış bir kadronun, ortak akıl, vicdan ve ahlakının tarih sahnesine çıktığı bir 15 gün yaşadık."

"O omuzun arasına girebilecek hiçbir şeytani veya nefsi fitne olamaz"


Böyle bir tablodan sonra 1. Olağanüstü Büyük Kongre öncesi ve sonrasında çok ciddi tartışmalar yapacaklarını bekleyen ve ümit edenlere en güçlü cevabı verdiklerini belirten Davutoğlu, istişarelerin kendi kültürleri içinde seyrettiğini söyledi.

İstişarenin, bütün ilgili aktörlerin, fikirlerinin beyan edileceği ortamın sağlanmasıyla söz konusu olacağına işaret eden Davutoğlu, bunun, hem MKYK hem il başkanları arasında hem milletvekilleriyle yapılan toplantılarda tek tek gerçekleştirildiğini bildirdi.

"Bu istişare süreçlerinin neticesinde ki burada tekrar teşekkür ediyorum, bütün bu istişareye katılan arkadaşlarımıza, bu ağır sorumluluğu bendenizin zayıf omuzlarına yükleme kararı verdiniz" ifadesini kullanan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Tarihin bu çetrefil döneminde hiçbir omuz böyle bir sorumluluk karşısında yeterince güçlü değildir. Yeter ki o omuzu sağından ve solundan destekleyen başka omuzlar olmuş olsun. Eğer başka omuzlar varsa ve omuzlar bir saf halinde araya hiçbir fitneyi sokmayacak şekilde yan yana gelmişse, işte o zaman her omuz o yükü kaldıracak gücü kendinde bulur.

Gösterdik ki biz siyasi tavır olarak, bu saflarda gerek milletvekillerimiz arasında gerek il başkanlarımız, belediye başkanlarımız, teşkilatımızın her birimi arasında omuzlarımız yan yana geldiğinde o omuzun arasına girebilecek hiçbir şeytani veya nefsi fitne olamaz. Bu sınavı geçtiğimiz için Allah'a hamdediyorum. Gerçek mücadelenin içe dönük ahlaki mücadele olduğu bilincini kaybetmediğimiz için sizlere de teşekkür ediyorum."