Velilere altın öğütler

Okul zilinin çalmasına kısa bir süre kaldı. Öğrencileri heyecan sararken, veliler için de alışveriş telaşı başladı.

Velilere altın öğütler
Ders zilinin çalmasına sayılı günler var. Okulların açılması yaklaşırken; öğrencileri heyecan, velileri de alışveriş telaşı sardı. Firmalar da harekete geçti. Okul malzemeleri, kırtasiye ürünleri, okul kıyafetleri vitrinlere çıktı. Çantadan formaya, ayakkabıdan eşofmana, kalem kutusundan boyaya, deftere kadar okula dair her şey velilerin beğenisine sunuldu. Çocukları için okul alışverişine çıkan velilerin karşısına geniş bir ürün yelpazesi çıkarken, piyasada hareketlilik başladı. Uzmanlar ise veliler için alışverişte kullanılacak yöntemleri anlattı.

Alışverişte bunlara dikkat!

Uzmanlar, çocukları için okul alışverişi yapan aileleri uyardı: Kıyafetlerde kaliteye önem verin. Ayakkabılar rahat, yumuşak ve esnek olmalı. Terletmemeli, sıcak havalarda havayı geçirmeli ve soğuktan da korumalı. Ağırlıklı olarak pamuklu ve yünlü kumaşlardan dikilen giysiler tercih edilmeli. Polyester, naylon, akrilik gibi sentetik ipliklerden dokunan kumaşlar, vücudun ısı dengesini bozarak aşırı terlemeye neden olabilir. Bunun için kıyafetlerin iç yüzüne yerleştirilen etiketleri mutlaka okuyun.

STANDARDA DİKKAT EDİN

Çocukların içinde rahatça hareket edebildiği, ölçüleri uygun kıyafetler alın.

Kalitesiz, ucuz, markasız, içeriği belli olmayan kırtasiye malzemelerinden uzak durun. TSE damgası taşıyan firmaların ürünlerini tercih edin. İthalatçı firmaların bilinir olması önemli. Ailelerin etiket ve damgalarla ilgili bilgisinin olması işi kolaylaştıracaktır. Örneğin; CE ve 71-3 işareti olan ürünlerin kullanılması güvenlidir.

Defterler düzgün olmalı, kapak ve kağıtlarda leke, delik ve buruşukluk olmamalı. Silgiler iz bırakmadan ve kağıdı fazla yıpratmadan silmeli. Kokulu silgiler tercih edilmemeli. Kalemin gövdesinde yara, ezik, kıymık ve çatlak bulunmamalı. Suluboyalar homojen görünüşte ve renkte olmalı, renk dalgalanması görülmemeli. Boya kaleminin yüzeyinde, kabarma, dökülme, çatlama, akma ve ton farkı bulunmamalı. Mümkün olduğunca boyasız ya da en az miktarda boya içeren ürünler alınmalı, plastik baskılı, kokulu ürünler tercih edilmemeli.

HESABINIZI İYİ YAPIN

Eğer çocuğunuzun okul ihtiyaçlarının listesi önceden elinizde ise okul araç ve gereçlerini indirimde gördüğünüz anda alışverişe başlayabilirsiniz.

Beslenme çantası, kalem, kağıt gibi malzemeleri önceden satın almak iyi bir fikir olabilir.

Okuldaki kimi ihtiyaçlar dönemlere göre değişiklik gösterse de beslenme veya temizlik gibi temel ihtiyaçlar yıl boyunca benzer bir düzende tüketilir. Bu yüzden stok yapmaktan çekinmeyin.

UZUN ÖMÜRLÜ OLSUN

Her ne kadar okul ihtiyaç listeleri öğrencilerin yıl boyunca ihtiyaç duyacağı malzemeleri listelemek üzere hazırlanmış olsa da birçok malzemenin alternatiflerini üretmek mümkündür. Eğer ekonomi yapmak istiyorsanız, okul ihtiyaçları listesini dikkatlice okuyun.

Pek çok ebeveyn her dönem çocuklarına yeni bir matara, okul çantası ve kalem kutusu almak için harcamada bulunur. Eğer çocuğunuz için yüksek kaliteli ürünler alırsanız, kullanım süreleri uzayacaktır.

Çocuklar bir önceki okul döneminde kullandıkları okul araç ve gereçlerini tekrar kullanma yönünde isteksiz olabilir. Eğer bu durum sizi ekonomik olarak zorluyorsa, onlar için bir bütçe oluşturun ve bunu çocuğunuzla paylaşın. Çocuğunuzun beğendiği bir ürünün bütçeyi aşması durumunda, ondan harçlığı ile alışverişe katkıda bulunmasını isteyin. Hangi eşyaları tekrar kullanıp, hangilerini yenilemek istediğini kendisine sorun.