Ukrayna'dan flaş karar!

Ukrayna’nın doğusunda Donetsk ile Lugansk bölgelerinde aylardır devam eden savaşın durdurulması için ateşkes protokolü imzalandı.

Ukrayna'dan flaş karar!
Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’te yapılan temas grubu toplantısında ateşkes protokolü Rusya yanlısı ayrılıkçı liderlerle merkezi Kiev yönetiminin temsilcisi tarafından imzalandı.

Protokol metnine göre ateşkes resmen bugün TSİ 18.00 itibarıyla uygulanmaya başlanacak.

Toplantıya Ukrayna’yı temsilen eski Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma, Rusya’yı temsilen Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, AGİT’i temsilen Heidi Tagliavini, tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk’i temsilen Aleksandr Zaharçenko ve Lugansk’ı temsilen de Aleksandr Plotnitski katıldı.

14 maddeden oluşan protokolde, taraflar arasında rehine değişimi, kontrol edilen bölgeler ve diğer konuların yer aldığı bildirildi.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ordu güçlerine TSİ 18.00'dan itibaren silahlı eylemlerine son vermeleri için talimatta bulundu.

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimine bağlı askerler arasında beş aydır süren çatışmalarda yaklaşık 2 bin 600 kişi hayatını kaybetti.