Tunceli'de Ücretsiz Kanser Taraması

Tunceli'de, rahim ağzı kanserine yol açan enfeksiyonun önlenmesi amacıyla ücretsiz tarama yapıldığı bildirildi.


Tunceli Halk Sağlığı Müdürü Musa Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınlarda görülen rahim ağzı kanserlerinin HPV enfeksiyonu nedeniyle geliştiğini belirtti.

Hastalıkta erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayan Şahin, rahim ağzı kanserinin 30-65 yaşındaki kadınlarda daha sık görülebileceğini ifade etti.

Geçen ay başlattıkları ücretsiz tarama işleminin devam edeceğini anlatan Şahin, kanser taramalarının Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Sağlığı Merkezi bünyesindeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri tarafından yürütüldüğünü belirti.

Kanser taraması yapılan kişilerin bilgilerinin gizli tutulduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

"Kanser taramasının her aşamasında kişisel verilerin gizliliği ilgili mevzuat çerçevesince güvence altına alınmaktadır. Kesinlikle kişisel bilgilerin paylaşılması mümkün değildir. Hatta kod üzerinden çalışıldığı için taramalara kimlerin katıldığı bizler tarafından bile görülemiyor. Gizlilik konuda hiç kimsenin bir kuşkusu olmasın.

Ayrıca bu uygulama Avrupa'da ücretli yaptırılırken ülkemizde ücretsiz yapılıyor. Amacımız erken teşhisi sağlayarak hastalığın ilerleme riskini en aza indirmek. Bu nedenle tüm kadınlarımızı KETEM'e bekliyoruz."

Kaynak: AA