Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Kayseri'de

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hükümetleri döneminde yapılan sağlıkta dönüşüm programları sonucunda bir hastaya 6,5 dakikalık muayene süresi düştüğünü belirterek, "Doktor sayılarımızı düzenlediğimiz zaman inşallah daha da iyi rakamlara doğru ilerleyeceğiz" dedi.


Yıldız, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Radyoterapi Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, enerji sektöründe liberalleşen, özelleşen bir yapı sergilediklerini ve enerji sektöründeki yatırımların özel sektör eliyle devam ettiğini söyledi.

Şu ana kadar enerji sektörüne yapılan yatırımın 75 milyar doları geçtiğine dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:

"Liberal yapıda özel sektörle beraber oluşturduğumuz her yatırım bizim kamu bütçesinden almadığımız, onun yerine sağlık, adalet, eğitim gibi sektörlere verdiğimiz bir fondur. Enerji sektöründe bundan 15 yıl önce kamu eliyle yatırım yapılması elzemdi, acil yatırımlar vardı. Yeri geldiğinde sağlık sektöründen dahi kesilirdi. Ama şimdi kamu bütçesinden enerji sektörü için herhangi bir yatırıma pay ayırmıyoruz."

Yaklaşık 15-16 yıl önce başından geçen bir olayı anlatan Yıldız, hastaneye muayeneye gittiğini ve 6,5 saat bekledikten sonra 3 ilaç alarak doktora görünmeden hastaneden çıktığını söyledi.

Bunların mazisinin çok eski olmadığını, yaşadığımız Türkiye'de olduğunu ifade eden Yıldız, "Hükümetlerimiz zamanında yapılan sağlıkta dönüşüm programları sonucunda bir hastaya 6,5 dakikalık muayene süresi düşüyor. Doktor sayılarımızı düzenlediğimiz zaman inşallah daha da iyi rakamlara doğru ilerleyeceğiz. Sağlıkta dönüşümden istifade etmeyen hemen hemen hiç kimse yok. Sağlık çalışanlarımız, hastalarımız herkes istifade ediyor" diye konuştu.

- Her türlü tümör tedavi edilebilecek

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet Gödekmerdan da 2003 yılında başlayan Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında, insanlara daha iyi sağlık hizmeti sunmak için, hükümetin yoğun gayretlerinin artarak, devam ettiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığının Kayseri Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı sağlık tesislerine inşaat, onarım, demirbaş alımı ile ileri tetkik ve tedavide kullanılan cihazlar dahil olmak üzere 41 milyonun üzerinde yatırım yaptığını belirten Gödekmerdan, şöyle devam etti:

"Kanser tanısı konulan hastaların yaklaşık yüzde 50'si radyoterapiye ihtiyaç duyuyor. Kanserli hastalara dünya standartlarında hizmet verecek olan radyoterapi merkezimizde, en ileri teknolojik donanımlara sahip ve yaklaşık 6,5 milyon lira bedelli cihazlarımızı kurduk. Radyoterapi cihazımızda bulunan ayarlanabilir farklı enerji seviyeleri ile cilt tümörleri de dahil olmak üzere her türlü tümöre tedavi verilebilmektedir. Baş-boyun kanserleri, cilt kanserleri, hematolojik kanserlerden olan lenfoma başta olmak üzere rahim ağzı, prostat ve akciğer kanserlerinde radyoterapi tedavi edici olarak uygulanırken, meme kanseri ve beyin kanseri gibi hastalıklarda ise cerrahi tedavi ile birlikte kullanılıyor."

Radyoterapi ünitesinin üç ayrı birimden oluştuğunu ifade eden Gödekmerdan, merkezde 4 radyasyon onkoloji uzmanı, 1 medikal fizik uzmanı ve 5 radyoterapi teknikerinin bulunduğunu vurguladı.

Gödekmerdan, 18 yataklı servis sayesinde çevre illerden gelen hastaların da hiç bir mağduriyet yaşamadan tedavi edilebildiğini, günlük ortalama 30 hastaya hizmet verildiğini, ayda yaklaşık 600 radyoterapi uygulaması yapıldığını ifade etti.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldız, açılışını yaptığı Merkezi gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak: AA