Karatay’da 10 Bin Yıllık Boncuklu Höyük Tanıtıldı

Konya’nın merkez Karatay ilçesi Hayıroğlu Mahallesi’ndeki tarihi kazı çalışmaları sürdürülen Boncuklu Höyük, düzenlenen programla tanıtıldı.

Karatay’da 10 Bin Yıllık Boncuklu Höyük Tanıtıldı

Programa Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, İngiltere Liverpool Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dougles Baird, Kazı Çalışmaları Başkan Yardımcısı Gökhan Mustafaoğlu, Belediye meclis üyeleri ve Hayıroğlu Mahallesi sakinleri katıldı.

Çatal Höyük’ten bin yıl daha eski olan Boncuklu Höyük’te eski dönem evleri ve ziyaretçi merkezi tanıtım programında konuşan Prof. Dr. Dougles Baird, Boncuklu Höyük insanoğlunun günümüzden yaklaşık 10 bin yıl önce yerleşik hayata geçiş evresinin delillerini bünyesinde barındırdığını belirterek insanlığın kültür tarihinin anlaşılması açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Ele geçirilen buluntularla Boncuklu Höyük’ün, Çatal Höyük'ten bin yıl kadar daha eski bir yerleşim olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dougles Baird, çiftçiliğin Avrupa'ya yayılmasında hareket noktasının bu topraklar olduğunu ve bu nedenle de insanlık tarihi açısından Karatay ve Konya'nın önemini vurguladı.

Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli ise, 6360 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle köy ve beldelerin mahalle olarak bağlandığını dile getirerek Hayıroğlu Mahallesi’nde bulunan Boncuklu Höyük’ün önemli bir tarihi mekan olduğunu söyledi.

Karatay Belediyesi olarak buranın tanıtılması hususunda ellerinden gelen gayreti sarf edeceklerini kaydeden Hançerli, yapılan ve yapılacak olan kazı çalışmalarına destek olacaklarını dile getirdi. Boncuklu Höyük’ün dünyaya tanıtılması noktasında çalışma yapılması gerektiğinin altını çizen Başkan Hançerli, eski dönem evleri ve ziyaretçi merkezi tanıtımının hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından İngiltere Liverpool Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dougles Baird tarafından kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan eski dönem evleri ve buluntuların sergilendiği ziyaretçi merkezinin tanıtımı gerçekleşti.
Kaynak: İHA