Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Orta Doğu Ülkelerine De Hizmet Veriyor

1999 yılında temeli atılan ve bölge hastanesi konumunda kurulan Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi, son yıllardaki siyasi ve sosyal gelişmelere paralel olarak bölge ülkelerine de hizmet vermeye başladı.

Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Orta Doğu Ülkelerine De Hizmet Veriyor

Türk Kanser Vakfı Gaziantep Şubesi öncülüğünde 1999 yılında temeli atılan hastanenin servislerini, şimdilerde yüzde 20-25 oranında Suriyeli mülteciler oluşturuyor.

Hastanenin açıldığı yıllarda bir bölge hastanesi niteliğinde olduğunu ancak çevredeki ülkelerle olan siyasi ve sosyal değişimler sebebiyle artık bölge ülkelerine de hizmet vermeye başladığını kaydeden Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Sevinç, “Hastanemiz 2006 yılında açıldığında aslında bölgeye hitap ediyordu. Biz bu bölgeyi Gaziantep ve çevresindeki iller olarak belirlemiştik. Daha sonraki zamanlarda Suriye ve Irak ile olan ilişkilerimiz arttığında şunu gördük; çevreden hastalar bize geliyor. Hastalar tedavilerinin burada yapılmasını istiyor. Yaklaşık 2006-2011 yılları arasında önemli derecede Irak’tan ve Suriye’den ve diğer Orta Doğu ülkelerinden hastaları kabul ettik ancak 2011 yılından sonra patlak veren savaş sonrasında artık Suriye’den gelen hastaları kabul ediyoruz ve burada tedavilerini yapıyoruz” dedi.

Orta Doğu ülkelerinden kanser hastalarının tedavilerini yönetmek ve fikir danışmak için kendilerine geldiğini aktaran Sevinç, “Servisimizde sürekli yüzde 20-25 oranında Suriyeli hastalar oluyor. Aynı zamanda da Irak’tan hastalar bize fikir danışmak, tedavilerini yönetmek için başvuruyorlar. Bir diğer hasta grubu da Ürdün’den gelen hastalar. Dolayısıyla Gaziantep olarak sadece çevremizdeki illere değil aynı zamanda çevremizdeki ülkelere de hitap ediyoruz. Burada hem ayakta hastaların tedavileri yapılabiliyor hem de yatarak tedavi ünitesi açık durumda. Bu hastalara hizmet vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Suriye ve Türkiye arasında gelişen olaylar neticesinde ülkeye çok sayıda mültecinin girdiğini ve bu hastalar için hastanede tercüman bulundurduklarını aktaran Sevinç, “Suriye ve Türkiye arasındaki ilişkiler artınca biz Halep bilgilendirme ofisi kurmuştuk. Bu bilgilendirme ofisi sayesinde hastalara tercümanlık hizmeti veriyorduk ancak savaş sonrasında ülkemizde yaşayan Suriyeliler için özellikle kamptan gelen hastalar için artık bir tercüman bulundurma zorunluluğu ortaya çıktı. Hem onkoloji hastanesinde hem de Gaziantep Üniversitesi Hastanesi’nde şu anda çalışmakta olan tercümanlarımız var. Bu tercümanlar sayesinde biz bu hastaların tedavilerini yönetiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA