Kurbanlığa Eziyet Etin Kalitesini Bozuyor

Kurbanlık hayvanın kesime kadar olan süreçte strese maruz bırakılması ve kesimde şiddet kullanılmasının, etin kalitesini olumsuz etkilediği bildirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feyzi Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nın temelde dini, sosyal ve ekonomik yönleri olan bir olgu olduğunu söyledi.

Bayramın öznesi niteliğindeki kurbanlıkların çok dikkat edilmesi gereken ayrı bir konu olduğunu belirten Uğur, "kurbanlığa eziyetin eti bozduğunu" kaydetti.

Kesime kadar olan süreçte hayvanın strese maruz bırakılmaması, hayvan refahıyla ilgili gerekli bütün bilimsel kurallara uyulması ve kesimde şiddetin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Uğur, şöyle konuştu:
"Bu durumdaki hayvanlar kesildikten sonra etlerinde olması gereken biyokimyasal süreçler yeterince olmadığı için koyu renkli karkas et üretme riski ortaya çıkar. Bu etler tüketilmeyecek etler, halkımız tarafından tercih edilmeyecek etler olacaktır. Bu etler çok hızlı mikrobiyal aktivite içerisinde bulunurlar, kolay bozulurlar. Bu etleri saklamak daha zordur, daha güçtür. Bu etlerden üretilecek ürünler daha fazla sorun oluşturacaktır. Bu nedenle, hayvanların taşınması, araçlardaki konfor özelliklerinin sağlanması, bekleme yerlerinde hayvanlara gerekli ihtimamın gösterilmesi, hayvanların bekleme yerlerindeki yem ve su ihtiyaçlarının karşılanması, çok sıcak veya çok soğuk ortamlarda nakliye işlemlerinin yapılmaması ve kesim günü hayvana eziyet edilmemesi gibi bütün çevresel koşullara dikkat edilmesi gerekir. Bu hem refah açısından önemli bir husustur ve bu bizim görevimizdir, ürün açısından da koyu renkli karkas et üretmemek açısından da bu konuya özellikle dikkat edilmelidir."
- "Hayvan yorgunsa kesmeyin"
Yorgun hayvanların kesilmemesi gerektiğini de bildiren Prof. Dr. Uğur, şu bilgileri verdi:
"Bunun da et kalitesine etkisi var. Çünkü yorgun hayvanı kestiğimizde kasın ete dönüşmesinde problemler olur, kan yeterince akmaz, et mikrobiyal aktiviteye daha fazla maruz kalır ve dolayısıyla et genel olarak tüketicilerimizin beklediği beklentiyi karşılamaz. Hayvana sabır göstermek gerekiyor. Kesim anında, kesimden önceki koşullarda ısrarcı olmamak lazım. Hayvan huysuzlanabilir, stres altında olabilir. Çünkü hayvanların davranışları da hayvandan hayvana değişebiliyor. Onların da mizaçları farklı olabiliyor. Bu ırktan ırka, cinsten cinse, cinsiyetten cinsiyete değişebiliyor. Hatta hayvanın o güne kadar ki yetiştirme koşulları da bunu etkileyebilir. O an hayvana sabır ve şefkat göstermek gerekiyor. Kısa mesafelerden gelen hayvanları birkaç saat, uzun mesafelerden gelen hayvanları ise sabah kesim yerlerinde olacak şekilde ayarlamamız gerekir. Sabah saatlerinde de uygun anlarda hayvanların kesimlerini yapmamız gerekir."
- "Dişi hayvan yerine erkek tercih edilmeli"
"Sağlıklı hayvan, sağlıklı ürün demektir" diyen Uğur, vatandaşların ibadetlerini yerine getirirken sağlıklı hayvanlar tercih etmelerinin de çok önemli bir unsur olduğunu bildirdi.
Bunun için de özel organize edilmiş, altyapı imkanları sağlanmış, hayvanların bakım ve sağlıklarıyla ilgili tedbirlerin alındığı satış yerlerinden kurbanların alınmasını tavsiye eden Prof. Dr. Feyzi Uğur, "Damızlık dişi hayvanlar mümkünse kurbanlık olarak tercih edilmemeli. Çünkü hayvancılığın temel fonksiyonu insanlarımızın sağlıklı ve kaliteli gıda üretimini sağlamaktır. Dolayısıyla hayvancılığı da korumak gerekiyor, hayvancılığı sürdürülebilir kılmak gerekiyor. Bunun bir yolu da sağlıklı ve kaliteli dişi hayvanlara sahip olmaktan geçiyor. Dişi hayvan sürüyü devam ettirmede, sürüyü korumada önemli" diye konuştu.

Dolayısıyla da bu tür hayvanlardan ziyade erkek hayvanların tercih edilmesini istediklerini bildiren Prof. Dr. Uğur, "Bu bilim anlamında da bize aykırı değil. Çünkü yapılan çalışmalar bize hem sığır hem koyun hem de keçide erkek hayvanların daha kaliteli ve daha fazla et ürettiklerini göstermiştir. Dolayısıyla dişi hayvanların tercih edilmemesi, erkek hayvanların tercih edilmesi tüketicilerimizin lehine olacak bir uygulamadır" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA