'Ebola' Sanılan Yolcuya Sıtma Teşhisi

Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul-Kayseri seferini yapmaya hazırlanan uçağında rahatsızlanarak Ebola şüphesiyle hastaneye kaldırılan yolcuya sıtma teşhisi konulduğunu bildirdi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün 14 yaşındaki Fildişi Sahili uyruklu yolcunun, Kayseri uçağı hareket halindeyken rahatsızlandığını, uçağın geri dönmesiyle de Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildiğini anımsattı.
Yolcunun hastaneye kaldırılmasının ardından tetkiklerin hızlıca yapıldığını dile getiren Hatipoğlu, bunun, kamu hastanelerinin geldiği noktayı gösterdiğini anlattı.
Tetkiklerin sonuçlanmasıyla hastaya sıtma teşhisi konulduğunu belirten Hatipoğlu, hastanın genel durumunun şu an gayet iyi olduğunu aktardı.
Hatipoğlu, her gün hangi ülkelerde ne kadar Ebola vakası olduğunu takip ettiklerini, bu yolcunun riskli bölgelere gitme durumunun söz konusu olmadığını ifade ederek, "Böyle olunca da hastada Ebola olduğunu düşünmedik. Tıpta hiçbir şey yüzde yüz değil. Bölge komşu olduğu için binde bir ihtimal de olsa olabilir düşüncesiyle tedbirimizi aldık" dedi.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin enfeksiyon hastalıkları konusunda çok deneyimli olduğunu, süratle tanıları koyduğunu ifade eden Hatipoğlu, Fildişi Sahili uyruklu hastanın sıtma tanısının da hastane yatışının ikinci saatinde belirlendiğini söyledi.

Hüsem Hatipoğlu, "Şu an itibariyle ülkemizde Ebola yok. Halkımız panik yapmasın. Biz bu konuda halkımızı bilinçlendirmek istiyoruz. Hastalıkları tanıma, bulaşma ve korunma yollarının iyi bilinmesi bu konuda çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.
- "Sıtmada da geç teşhis ölümcül olabilir"
Sıtmanın geç teşhis durumunda ölümcül boyutlara ulaşabileceğini belirten Hatipoğlu, şu bilgileri verdi:
"Sıtma aslında tedavi edilmezse Ebola'dan çok daha tehlikeli. Allah'tan tedavisi var, işimiz kolay. Önemli olan tanıyı koymak. Yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı, ishal, öksürük, karın ağrısı, kırgınlık, yaygın kas ve eklem ağrısı, titreme gibi durumlar sıtmanın belirtileridir. Bunlara bakıldığında Ebola'nın ön bulgularıyla birebir örtüşüyor. Sıtma, ilerlediğinde böbrek, karaciğer ve beyin etkileniyor. Bu durumda çoklu organ yetmezliği meydana gelebilir. Sıtma, aslında tanı konulmazsa tedavi edilmezse öldürücü bir hastalıktır."
Hatipoğlu, Türkiye genelinde, yurt dışına çıkacaklara hizmet veren 43 Seyahat Sağlığı Merkezi'nde, aşı yapıldıktan sonra bazı ülkelere giriş için zorunlu olarak gösterilmesi istenen, İngilizce, Fransızca, Türkçe hazırlanan "uluslararası aşı sertifikası" düzenlendiğini ifade etti.

Bu merkezlerin vatandaşlara, seyahat öncesi muayene, seyahat süresince karşılaşılabilecek sağlık sorunları, korunma, aşılama ve ihtiyaç duyulabilecek ilaçlar konularında hizmet verdiğini belirten Hatipoğlu, "Özellikle de ülkeden dünyanın en uç noktalarına ticaret ve kültürel amaçlı gidenler için merkezlerimizin sayısını artırdık. Bu merkezde, Orta ve Güney Amerika, Karayipler, Afrika, Güney Doğu Asya, Doğu Avrupa gibi bölgelere giden vatandaşlarımıza koruyucu tabletler veriliyor. Bunları kendi vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sunuyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA